Mihaela Bilic a spus la ce obiceiuri alimentare e bine să renunți dacă vrei să ai un ficat sănătos. Nutriționistul a lansat un avertisment important.
Ficatul este un organ ce are puterea de a se regenera, dar poate face acest lucru numai dacă renunțăm la alimentele și obiceiurile care îi fac rău.
Mihaela Bilic a atras atenția asupra acelor lucruri la care e bine să renunți dacă vrei să ai un ficat sănătos, care poate “recicla” deșeurile din organism. De exemplu, excesul de sare nu este recomandat.
Nici grăsimile trans, conversanții sau aditivii nu sunt recomandați dacă vrei să-ți menții ficatul într-o stare bună. În cazul în care ficatul are probleme și nu mai poate curăța organismul, poate apărea inflamația în intestin.
“Reciclarea se întâmplă în fiecare secundă în organismul nostru. Șeful reciclării este ficatul, 2000 de reacții chimice diferite trec pe aici, ficatul citește chimic toate substanțele care ajung în sânge.
Unele sunt direct aruncate, altele ne hrănesc, altele sunt reciclate. Cum împiedicăm ficatul să facă treaba? Nu-i place excesul de sare, aditivii, grăsimile trans și nici conservanții.
Toate acestea, prin expunere repetată, îl împiedică să facă curățenie. Dacă ficatul nu mai face ordine, apare inflamația în intestin și de aici peste tot”, a explicat specialista în cadrul emisiunii Doctor de bine, de la Pro TV.
Acum ceva timp, specialista a explicat cum îți poți da seama că ai probleme cu ficatul. Un control special te poate ajuta să vezi dacă acest organ este afectat, însă e bine să ai un stil de viață sănătos pentru a evita acest scenariu.
“La ecografie, când îl vedem infiltrat cu grăsime, se numește ficat steatozic. Cum facem să nu ajungem aici? Moderație din punct de vedere alimentar, odihnă și un strop de fosfolipide esențiale ca suplimente. Ăsta e marele nostru noroc: ficatul se vindecă și se reface, dacă avem grijă de el!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook, acum ceva timp.
Pentru a menține sănătatea ficatului, este necesar să consumăm alimente sănătoase, dar și ceaiuri. Nu există un anumit tippe care e bine să-l bei, însă sunt recomandate plantele pentru a prepara ceai, nu plicurile.
“Nu la plic (n.r. ceaiurile la plic nu sunt bune), nu știu ce e în plic, acolo e un praf. O plantă are și ea o structură, este culeasă într-un anumit fel. Ar fi recomandat să folosim plante întregi sau cum ne recomandă specialistul.
Ele au diferite elemente, unele ajută la sistemul digestiv, altele ajută defecalizarea, diureza, depinde de ce e nevoie. Cele mai multe au acțiune pozitivă asupra ficatului, bilei.
Noi în mediul în care trăim acum, încărcăm foarte tare ficatul de toxine. El este organul cel mai solicitat, care nu se plânge niciodată”, a explicat Aurelian Vasile, în cadrul podcastului moderat de Mihai Morar.