Cafeaua nu se bea la orice oră. Multe persoane o consumă în mod eronat și își dăunează organismului. De asemenea, nu obțin energia de care au nevoie pentru a fi mai eficiente, ci obțin efectul invers. Se simt mai lipsite de energie.
Cafeaua este adorată de mulți români și nu numai. Unii au dezvoltat de-a lungul timpului dependență de această băutură, situație despre care medicii spun că nu este bine. Nu este exclus ca această dependență să fie, de fapt, de zahăr.
Zahărul nu ar trebui pus în cafea, căci poate contribui la balonare și la apariția durerilor de inimă. Aceasta este cauzată în același timp și de cafeina din cafea, care dă un impuls tensiunii arteriale. Impulsul crește bătăile inimii și nivelul de energie.
De asemenea, studii științifice au arătat de-a lungul timpului faptul că atunci când consumăm cafea se produc în organism o serie de reacții chimice. Iată de ce este indicat să nu o bei niciodată pe stomacul gol. Este favorizată aciditatea.
Tot studiile arată că doza de cafeină influențează și receptorii neurotransmițători, în special adenozina. Este vorba despre un hormon care ne ajută să dormim. Acesta este blocat când bem cafea și de aceea unii se simt mai energici când beau cafea.
În același timp, este afectată și secreția de cortizol, adică hormonul stresului. Cafeaua va face în așa fel încât organismul să aibă rezistență față de cafeină. Există și posibilitatea să ai nevoie de mai multă cafea pentru a atinge stare energică dorită.
Așteaptă o oră după trezire pentru a consuma cafea, avertizează specialiștii. Orele potrivite pentru această ”licoare magică” sunt 9:00, în jurul orei 9:00, 10:00 și cel târziu 11:00. Astfel organismul va secreta în mod natural hormonii care să-ți redea energie.
De cealaltă parte, se mai spune că trebuie să aștepți și 2, 3 ore de la trezire pentru a consuma cafea. Asta luând în calcul secreția întârziată de cortizol. Totodată, se procedează așa pentru a se evita dezvoltarea rezistenței la cafeină, respectiv dependența.
Pentru a evita orice problemă, cel mai bine ar fi să nu mai consumați cafea și să încercați să vă găsiți o sursă mai sănătoasă din care să vă luați doza de energie zilnică. De exemplu, un somn eficient nu vă va mai oferi nevoia de bea cafea.