News

La ce oră se închid magazinele începând de luni. Programul de funcționare al barurilor și restaurantelor

06.11.2020 | 11:57
La ce ora se inchid magazinele incepand de luni Programul de functionare al barurilor si restaurantelor
ADVERTISEMENT

Odată cu noile restricții de circulație decise joi noaptea de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, au fost introduse și limitări ale programului magazinelor care nu vor putea funcționa decât în intervalul orar 05.00-21.

Pe de altă parte, autoritățile au lăsat posibilitatea românilor să facă cumpărături și pe timpul nopții, prin intermediul livrărilor la domiciliu.

ADVERTISEMENT

În  ce privește barurile și restaurantele, acestea pot rămâne deschise, însă numai în funcție de rata infectărilor din localitatea sau județul în care funcționează.

Programul magazinelor se încheie la ora 21

Se propune instituirea obligației pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private să-și organizeze și desfășoare activitatea în intervalul orar 05.00 – 21.00”, se arată în Hotărârea 52 a CNSU.

ADVERTISEMENT

Însă livrările la domiciliu pot avea loc și pe timpul nopții, iar magazinele și restaurantele vor putea funcționa între orele 21.00 și 05.00 în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. De asemenea, farmaciile și benzinăriile își pot păstra programul normal de lucru, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

În schimb, o mare parte din piețe își vor înceta activitatea și pe timpul zilei, dacă acestea funcționează în spații închise, măsură valabilă și pentru târguri, bâlciuri, piețe mixte sau volante și talciocuri. Vor rămâne deschise doar piețele agroalimentare ce pot fi organizate în spații publice deschise.

ADVERTISEMENT

Barurile și restaurantele depind de rata locală a infectărilor

Barurile, restaurantele și cafenelele vor funcționa potrivit condițiilor stabilite prin HG 856/2020 privind prelungirea sătrii de alertă, în anexa 3, articolul 6, alineatele 1 și 2 care stipulează:

„1. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori;

ADVERTISEMENT

2. activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.”

ADVERTISEMENT
Tags: