News

La ce oră se închid secțiile de votare din țară și Diaspora. În Statele Unite se va vota toată noaptea!

26.05.2019 | 13:04
La ce ora se inchid sectiile de votare din tara si Diaspora In Statele Unite se va vota toata noaptea

FANATIK îți spune tot ce trebuie să știi despre ora la care se închid secțiile de votare din țară și Diaspora. Astfel, dacă în privința urnelor din România lucrurile sunt cât se poate de clare, trebuie specificat că situația se schimbă în străinătate. Alegerile pentru cei care ne vor reprezenta în Parlamentul European, dar și pentru Referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis au început la ora 7.00 și se termină la ora 21.00.

La ce oră se închid secțiile de votare din țară și Diaspora

Astfel, la ora 21:00 cel care declară votarea încheiată și cere închiderea localului secției de vot este președintele biroului electoral al secției. Cu toate acestea, alegătorii care la ora 21:00 sunt în incinta secției de vot pot să își exercite dreptul de vot. Mai pot face acest lucru membrii secției de votare care nu au apucat până în acel moment. Practic, la ora 21.00 și maximum 10 minute urnele vor fi închise definitiv în România.

În diasporă situația este diferită. Indiferent de statutul pe care îl au: dacă au domiciliu, reşedinţă sau se află ca turişti, românii aflaţi în străinătate se pot prezenta la oricare dintre cele 441 de secţii de votare. Aceștia pot vota pe baza oricărui act de identitate aflat în perioada de valabilitate: pașaport, carte de identitate sau buletin. Așa cum era de așteptat, cele mai multe secții de votare sunt în țările care au și o diaspora românească importantă.

La ce oră se închid secțiile de votare din țară și Diaspora. Diaspora
Listele cu românii aflați în străinătate. Sursă foto – captură facebook

Noua Zeelandă, prima care a închis urnele

Italia este numărul 1 cu nu mai puțin de 76 de secții de votare. Cinci dintre ele se află chiar în capitală, la Roma. În Spania sunt 50 de secții de votare, în Republica Moldova, 36, din care 12 la Chișinău în timp ce în SUA sunt 31 și în Marea Britanie 29. Interesant este că în Noua Zeelandă votarea s-a și încheiat. În Aukland, acolo unde se află și cea mai îndepărtată secţie de votare organizată în afara graniţelor României au votat 173 de români.

Trebuie specificat că votul în cadrul celor 441 de secții organizate în străinătate se va desfășura pe durata a 33 de ore. Astfel, totul a început pe 25 mai ora 22:00 și se va încheia abia pe 27 mai, ora 7:00, atunci când se vor închide secțiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii. Mai exact cele din Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland și cea de la Vancouver, Canada.

 

Tags: