Life

La ce oră se va vedea eclipsa parțială de Lună din 5 iunie, din România

04.06.2020 | 11:21
La ce ora se va vedea eclipsa partiala de Luna din 5 iunie din Romania
ADVERTISEMENT

La ce oră se va vedea eclipsa de Lună din 5 iunie, din România? Este întrebarea pe care și-au pus-o pasionații de astronomie, iar noi avem răspunsul.

La ce oră se va vedea eclipsa parțială de Lună din 5 iunie din țara noastră

Eclipsa de Lună și Luna Plină vor fi vizibile din țara noastră după ora 22:00, mai exact, eclipsa parțială se va vedea cu ochiul liber la ora 22:13, cu condiția să fie cerul senin.

ADVERTISEMENT

Eclipsele de Lună sunt cele mai fascinante evenimente astronomice, după cele solare. Acest fenomen se produce atunci când satelitul natural al Pământului intră în penumbra planetei noastre.

Se produce atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate la distanțe relativ asemănătoare, în linie perfectă. Eclipsele lunare se produc întotdeauna atunci când Luna este plină, deci vorbim doar despre această fază lunară.

ADVERTISEMENT

Pe 21 iunie vom avea eclipsă inelară de Soare

Ultima eclipsă importantă de Lună a avut loc în noaptea dintre 16 spre 17 iulie, iar acum, pe 5 iunie, vom fi martorii fenomenului de eclipsă parțială.

Nu este singura eclipsă care va ține ochii celor pasionați de astronomie spre cer. Pe 21 iunie vom avea parte de un alt fenomen, și mai spectaculos, o eclipsă inelară de Soare.

ADVERTISEMENT

Așadar, în aproximativ 20 de iulie, vom trăi cea de-a 15-a eclipsă inelară de Soare din secolul nostru, produsă la un an de la cea din 2 iulie 2019.

Nu este o regulă ca eclipsele solare să urmeze celor lunare, însă acest lucru a fost constatat aproape de fiecare dată.

ADVERTISEMENT

Eclipsa de Soare din 21 iunie 2020 se va vedea cel mai bine din Africa și Asia de sud-est.

Revenind la fenomenul astronomic de pe 5 iunie, care se va produce, așadar, la ora 22:13, ora României, trebuie specificat că eclipsele lunare se produc de cel puțin două ori pe an.

Asta se întâmplă când razele Soarelui sunt împiedicate de către Terra să ajungă pe satelitul nostru.

Întotdeauna Luna se află în faza Plină în timpul producerii unei eclipse. Dacă am avea posibilitatea să ne aflăm pe Soare, nu am vedea Luna în timpul unei eclipse, căci aceasta ar fi acoperită de Pământ.

Datoritî orbitei lunare și a gradului de înclinare față de Pământ, nu toate Lunile Pline aduc și eclipse.

De cele mai multe ori, Luna este ori prea la Nord de Pământ, ori prea la sud. Tocmai de aceea trebuie să ne bucurăm de aceste fenomene, căci sunt destul de rare.

 

ADVERTISEMENT