News

La ce să te aștepți când mergi la vot! Ce trebuie să faci cu masca de protecție

29.08.2020 | 15:10
La ce sa te astepti cand mergi la vot Ce trebuie sa faci cu masca de protectie
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune la ce să te aștepți atunci când mergi la vot! În primul rând, trebuie specificat că localele nu au stârnit niciodată un interes major, deși n-ar strica să se întâmple lucrul acesta.

În contextul excepțional al pandemiei de coronavirus, alegerile locale ce vor avea loc la 27 septembrie reprezintă chiar o provocare în plus.

ADVERTISEMENT

Autoritățile se laudă însă că organizarea scrutinului decurge normal, fără riscuri, dacă oamenii vor respecta regulile de protecție. Între timp, șeful Autorității Electorale Permanente a precizat că alegătorul trebuie să își dea jos masca de protecție de două ori, în secția de votare.

Ce trebuie să faci când ajungi la secția de votare

Printr-o hotărâre de guvern vor fi asigurate materiale de protecţie pentru personalul secţiilor de votare: măşti, dezinfectanţi şi mănuşi.

ADVERTISEMENT

De altfel, există un întreg circuit care va fi organizat de la intrarea în clădirea în care îşi are sediul secţia de votare până la secţia de votare, pentru a nu se răspândi acest virus

„La intrarea în secţia de votare, cetăţeanul se va prezenta la operatorul de calculator. Bineînţeles, purtând mască şi dezinfectându-se. Va face o identificare de trei secunde în faţa operatorului de calculator căruia i-a prezentat actul de identitate.

ADVERTISEMENT

Idenitificarea se va face în aceleaşi condiţii ca la aeroport. La aeroport se prezintă cetăţeanul, se duce în faţa ofiţerului de la vamă. Trei secunde îşi elimină masca, este identificat de către acesta. În două etape trebuie să fie această identificare: operator şi preşedinte. De două ori va trebui să facă această operaţiune de eliminare a măştii

După identificare şi permisiunea de a-şi exercita dreptul la vot, potrivit operaţiunilor din acest sistem informatic, se prezintă la preşedintele secţiei de votare sau la persoana desemnată în acest sens la nivelul secţiei de votare.

ADVERTISEMENT

La fel, se va realiza o identificare de câteva secunde, pentru că se prezintă încă o dată actul de identitate. Se semnează în lista electorală, să înmânează actele de votare, buletinele de vot. După exercitarea dreptului de vot, din nou se va dezinfecta cetăţeanul. Îşi va ridica actul de identitate şi va părăsi secţia de votare, la fel, după dezinfectare, astfel încât să ne asigurăm că nici la intrare, nici la ieşire cetăţeanul nu va fi posibil să răspândească acest virus.

Va fi păstrată distanţa de un metru între persoane, membrii secţiilor de votare. Panouri despărţitoare faţă de alegători, în special acolo unde spaţiul nu este generos şi nu permite această păstrare a distanţei. Încontinuu va fi efectuată o aerisire a spaţiilor în care se votează, astfel încât să constatăm la finalul zilei votării că lucrurile s-au desfăşurat în condiţii normale şi nimeni nu s-a infectat.

Dacă fiecare cetăţean respectă regulile, timpul nu ar trebui să fie afectat, pentru că nu vorbim de reguli foarte speciale. Vorbim de o dezinfectare normală, care se întâmplă pe întreg procesul electoral, vorbim de o identificare de trei secunde, care s-a întâmplat de fiecare dată – identificarea în faţa operatorului de calculator. Timpul efectiv va fi la fel, doar că va trebui să îşi dea masca jos, să fie identificat. În aceleaşi condiţii, şi la preşedintele secţiei de votare.

Din punctul nostru de vedere, aşa cum arată lucrurile, fluxul nu ar trebui să fie îngreunat de niciun fel.
Aşa cum arată lucrurile, nu ar trebui să se formeze cozi, pentru că lucrurile de fiecare dată au fost respectate. Şi dacă au fost cozi, oamenii au respectat distanţa. Nu s-au înghesuit la secţiile de votare – vorbim de secţii de votare din România. În străinătate am vorbit despre cozi, pentru că acolo spaţiile au fost limitate şi lumea a trebuit să se înghesuie la secţia de votare.

Bolnavii de Covid vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maxim această răspândire a virusului.

Condiţii speciale ar fi create doar pentru persoanele care se află la terapie intensivă, pentru că acolo se află un mediu diferit şi va trebui să fie purtat combinezonul acela şi toate măsurile de siguranţă. În rest, nu există o problemă de răspândire a virusului, indiferent că ne ducem în alte secţii din spitale sau la domiciliul acestor persoane.
Cred că lucrurile se vor desfăşura în condiţii normale, media prezenței la urne va fi undeva la 50%, cum a fost şi în 2016.
Cât costă în acest an organizarea alegerilor? În jurul sumei de un miliard – total costuri alegeri. Într-adevăr, costurile au crescut. Pentru a putea determina cetăţenii să facă parte, în primul rând, din corpul electoral am crescut indemnizaţiile. Dar şi o suplimentare cu 19 milioane lei pentru măsurile de protecţie sanitară la secţiile de votare.

De ce nu s-a recurs la votul prin corespondenţă şi pentru cetăţenii din ţară, modalitate care s-ar putea dovedi utilă în situaţii precum cea actuală? Vorbim de o experienţă deja – 2016, 2019 – pentru un vot prin corespondenţă în străinătate care, din păcate – cum spun de fiecare dată – a fost un eşec. Şi 2016, şi 2019 – prezidenţial”, a mai spus președintele AEP

 

 

ADVERTISEMENT