Temperatura la care coci cozonacii influențează direct textura și gustul. Dacă e prea mare, aluatul se rumenește prea repede la exterior și rămâne crud în mijloc. Dacă e prea scăzută, cozonacul nu crește uniform. De aceea, e important să setezi cuptorul corect încă de la început.
Cei mai buni cozonaci sunt întotdeauna cei făcuți în casă. Dar multe gospodine evită să-i pregătească, de teamă ca nu cumva să de greș. Andreea Olăraș, influencer cunoscut, le-a sărit în ajutor cu o rețetă, simplă, dar delicioasă, pe care oricine o poate pregăti, mai ales că și-a dezvăluit toate trucurile.
Pentru aluat, vei avea nevoie de 1 kilogram de făină, o linguriță de sare, 500 ml de lapte călduț, 15 g drojdie uscată, coajă rasă de portocală și lămâie (un pliculeț din fiecare), 250 g zahăr, esență de vanilie după gust, 150 g unt topit și 4 gălbenușuri.
Pentru umplutură, îți trebuie 4 albușuri bătute spumă cu un praf de sare, 150 g zahăr, 250 g nucă măcinată, 70 g stafide, 2 linguri de cacao și esență de rom după gust. Urmează apoi prepararea, care nu este deloc dificilă.
Pentru aluat, făina și sarea se pun într-un bol încăpător, iar în mijloc se formează o adâncitură. Separat, se amestecă laptele călduț cu drojdia, zahărul, aromele, untul topit și gălbenușurile, apoi totul se toarnă peste făină. Aluatul se lasă la dospit aproximativ 15 minute.
După ce a stat la crescut, aluatul se frământă bine timp de aproximativ 20 de minute, până capătă o consistență elastică și uniformă. Compoziția se lasă la dospit într-un vas uns cu puțin ulei, acoperit. Se lasă la cald timp de două ore, perioadă în care se frământă la fiecare 30 de minute.
Pentru umplutură, albușurile se bat cu un praf de sare până devin spumă, apoi se adaugă zahărul, nuca, cacaoa, stafidele și esența de rom. Se amestecă bine până se încorporează complet toate ingredientele.
Aluatul se împarte în patru părți egale. Fiecare bucată se întinde, se adaugă umplutura, apoi se rulează. Cele două rulouri obținute se împletesc câte două, formând astfel doi cozonaci. Aceștia se ung ou bătut cu lapte și, opțional, se adaugă zahăr brun sau mac.
Pasul cel mai important este cocerea. Cozonacii se coc la 170°C timp de 45-60 de minute, până capătă o culoare frumoasă și o aromă irezistibilă, notează romaniatv.net.