Toți șoferii trebuie să știe la ce turație trebuie menținut motorul la mașinile diesel pentru a evita apariția problemelor. Sunt anumite reguli simple de care toți conducătorii auto trebuie să țină cont.
Șoferii care au mașini cu motoare diesel trebuie să știe că există un detaliu foarte important atunci când vine vorba despre modul în care acestea se conduc. Spre deosebire de autoturismele pe benzină, există anumite diferențe în cazul celor cu motor diesel.
Diferența cea mai importantă este dată de turația potrivită care trebuie menținută la o mașină pe diesel. Pentru ca motorul și transmisia să nu fie afectate, trebuie să urmezi câteva reguli.
Imediat după ce pornește motorul, acesta nu ar trebui accelerat, atunci când e rece, pentru minimum 30 de secunde. În timpul deplasării, turația trebuie menținută între 2.000 și 3.000 de rotații/minut.
Dacă mașina este menținută la peste 3.000 de rotații, acest lucru nu este sănătos pentru motor, întrucât produce uzură mare prin frecare. Totodată, mai există și riscul de overboost, adică o presiune prea mare în partea rece a turbinei (compresorul), în cazul în care se strică un sistem de siguranță numit Waste-gate.
În cazul menținerii turației la sub 1.750 de rotații pe minut, pot apărea daune uriașe. Atunci când este subturat, motorul scoate diverse funingine pe evacuare, iar catalizatorul se va înfunda, ceea ce duce la depunerea și blocarea supapei de la EGR, un sistem pentru reducerea emisiilor de noxe, notează adevarul.ro.
Prin scoaterea mufei, unii conducători auto anulează acest sistem. Pot apărea, însă, și alte probleme pentru motor, întrucât diagrama calculatorului de gestiune a parametrilor motorului, ECU, îl ia în considerare, iar acesta ar trebui reprogramat.
Mersul subturat duce și la distrugerea transmisiei, adică ambreiajul, angrenajele din cutia de viteze, diferențial și planetare. Pot fi generate vibrații care distrug lagărele elastice ale motorului, dar și pe cele ale sistemului de evacuare.
După un drum lung, motorul trebuie lăsat să funcționeze în gol pentru 60 de secunde. În acest fel, se vor răci turbina și uleiul. În plus, dacă trece mai mult timp fără să utilizezi mașina, ar trebui să pornești motorul din când în când.
Ar trebui să lași motorul să se încălzească 30 de secunde, după care se turează la 2.000 – 3.000 de rotații pe minut, pentru 1 – 2 minute, cu variații de turație în relanți, și 3.000 de rotații.
Utilizarea cuplului motor este recomandată și în funcție de încărcătură sau de drum. În oraș, pe loc drept și singur în autoturism, cu treapta a III-a de viteză, se poate circula cu 1.800 de turații. Dacă sunt patru persoane în mașină, iar aceasta are bagaje și drumul e în pantă, se poate merge cu treapta a III-a de viteză, dar la 3.000 de rotații sau mai mult.
Pe de altă parte, în cazul motoarelor pe benzină, motorul se poate tura la peste 3.000 de rotații/minut fără vreo problemă. Turația poate fi exagerată numai în cazurile în care este necesar, precum la depășiri sau pe o pantă. În rest, se poate menține o turație de 2.500 – 4.000 rotații/minut.
Pentru ca motorul să funcționeze în mod corespunzător, este necesar ca uleiul să fie la nivelul potrivit. Acesta trebuie să aibă specificațiile precizate de producător.