News

La ce vaccinuri și tratamente pentru coronavirus lucrează specialiștii din toată lumea. Cine ar putea produce primul antidot

17.04.2020 | 18:34
La ce vaccinuri si tratamente pentru coronavirus lucreaza specialistii din toata lumea Cine ar putea produce primul antidot
ADVERTISEMENT

Cercetători din toată lumea lucrează la mai multe vaccinuri și tratamente pentru coronavirus, într-o cursă contra-cronometru pentru găsirea unui antidot la pandemia COVID-19.

Ce vaccinuri pentru coronavirus sunt în lucru

În acest moment, mai multe echipe de specialiști din toată lumea încearcă să găsească diverse vaccinuri și tratamente pentru coronavirus, notează The Independent.

ADVERTISEMENT

În timp ce unele medicamente sunt testate deja pe oameni, altele se apropie tot mai mult de testele clinice. Coaliția pentru Inovații în Pregătirea pentru Epidemie a identificat 115 vaccinuri împotriva noului coronavirus, în diverse stadii de dezvoltare.

Dintre acestea, 5 se află în faza de dezvoltare clinică

Cercetătorii de la Universitatea Oxford sunt de părere că un vaccin ar putea fi disponibil pentru folosire de către populație până în luna septembrie.

ADVERTISEMENT

Cine ar putea găsi primul antidot

Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Oxford, a creat, alături de echipa sa, un potențial vaccin ce urmează să înceapă testele pe oameni în două săptămâni. Specialiștii spun că nimic nu este garantat, însă, dacă totul merge bine, vaccinul ar putea fi disponibil din toamnă.

În altă parte, Sanofi și GSK colaborează pentru a crea un vaccin pentru COVID-19 ce ar fi disponibil la jumătatea anului viitor. Specialiștii de aici speră să intre în etapa de testare pe oameni în a doua jumătate a acestui an.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Universitatea Pittsburgh lucrează și ei la un tratament împotriva noului coronavirus și încearcă să producă un plasture de dimensiunea unui vârf de deget care să aibă efectul unui vaccin.

În China, compania CanSino Biologics a început deja a doua etapă de testare a vaccinului propriu împotriva COVID-19, iar în America Institutul Național de Sănătate și Moderna Inc lucrează la un alt vaccin împotriva noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

Prima persoană din Statele Unite care a primit doza experimentală de vaccin luna trecută urmează să primească în această săptămână a doua doză.

Nu în ultimul rând, cercetătorii de la Universitatea Cambridge au intrat în cursa pentru găsirea unui potențial vaccin, la fel ca alte centre de cercetare din lume.

Tratamentele actuale includ medicamente folosite în alte afecțiuni

Unele dintre tratamentele aplicate în acest moment pacienților COVID-19 sunt deja folosite pentru a trata alte afecțiuni. Acestea sunt:

Remdesivir,  care este conceput pentru a trata pacienții cu Ebola, este testat acum de către University College din Londra în cazul pacienților cu coronavirus într-o stare mai gravă.

Lopinavir/ritonavir, un medicament aprobat pentru tratarea pacienților cu HIV, este folosit acum și în tratamentul COVID-19.

Clorochina și hidroxiclorochina, aprobate pentru tratarea afecțiunilor autoimune, s-a dovedit a fi eficient și în tratamentul bolnavilor COVID-19

ADVERTISEMENT