News

La ce vârstă pot ieși femeile din România la pensie. Noul prag a fost aprobat

30.06.2019 | 19:47
La ce varsta pot iesi femeile din Romania la pensie Noul prag a fost aprobat

Legea Pensiilor nu aduce vești prea bune pentru femeile din România. Noul prag de pensionare a fost aprobat, ceea ce înseamnă că femeile vor putea ieși la pensie la vârsta de 63 de ani. În plus, femeile care doresc să se pensioneze trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Scade vârsta de pensionare în rândul femeilor din România

Noua Lege a Pensiilor a stârnit numeroase controverse în Parlament după ce a fost refuzată de două ori. Nici Comisia Europeană și nici CCC nu au fost de acord cu legea propusă de PSD. Legea Pensiilor prevede ca vârsta standard de pensionare în rândul femeilor să fie de 63 de ani, nu 61 de ani cum era până acum. Se pare că noul prag a fost aprobat și urmează să se aplice din anul 2030.

Femeile care doresc să iasă la pensie anul acesta pot depune dosarul de pensionare dacă au ajuns la vârsta de 61 de ani. Cererea de pensionare trebuie depusă cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare și dacă a fost atins stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Până în 2030 va crește treptat și stagiul complet de cotizare și va ajunge în ianuarie 2020 la 35 de ani în câmpul muncii.

În cazul bărbaților vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, după ce au efectuat un stagiu complet de cotizare la bugetul de stat, de 35 de ani. Stagiul minim de cotizare pentru ambele categorii (femei și bărbați) este de 15 ani. Persoanele care au realizat 35 de ani în câmpul muncii au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu vârsta standard redusă.

Mamele eroine ies la devreme la pensie
Femeile care au mai mult de 3 copii vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil. Sursa foto: ziare.com

Femeile care au dat naștere la cel puțin 3 copii ies mai devreme la pensie

Sistemul public de pensii din țara noastră va suferi o serie de modificări din septembrie 2021. Femeile care au dat naștere la mai mult de trei copii vor putea ieși la pensie cu 2 ani mai devreme pentru fiecare copil. Asta înseamnă că mamele cu mai mult de trei copii vor ieși la pensie cu cel puțin 6 ani mai devreme decât în mod normal (pentru cei trei copii, „de bază”), perioada de „grație” crescând, cum am specificat, cu câte 2 ani pentru fiecare copil peste primii trei.

Pentru a beneficia de acest avantaj femeile trebuie să țină cont de o condiție: copilul trebuie să aibă minim 16 ani împliniți în momentul în care mama vrea să iasă la pensie. Acest lucru va fi posibil odată cu creșterea punctului de pensie de la 1.265 la 1.775 lei. În plus, ”mamele eroine” trebuie să îndeplinească și stagiul minim de cotizare.