În ultima vreme s-a tot vorbit despre noua lege a pensiilor, recalcularea pensiilor, dar și despre condițiile în care românii pot să iasă la pensie, însă puțini știu care sunt regulile de pensionare pentru cetățenii ce au muncit ani de zile în diaspora.
În prezent, peste 2.000.000 de conaționali trăiesc și muncesc în Italia și Spania, fiind țările cu cele mai mari comunități de români din lume, însă normele de pensionare sunt diferite.
De exemplu, în Italia se iese la pensie la vârsta de 67 de ani, însă vor primi pensie doar cei care au activat în câmpul muncii minim 20 de ani.
De asemenea, dacă pensionarul nu a cotizat astfel încât să ajungă la un nivel al pensiei de 530 de euro, adică 2.650 de lei, își poate lua gândul de la pensie.
Foarte important de precizat faptul că celor care nu au atins acest prag, legea le permite să lucreze până la vârsta de 71 de ani.
În Spania, lucrurile nu sunt atât de complicate ca în Italia, iar românii care vor să iasă la pensie din această țară trebuie să îndeplinească două condiții.
Prima este să aibă vârsta minimă de 66 de ani, iar cea de-a doua este să fi contribuit la sistemul spaniol de asigurări sociale cel puțin 15 ani.
De asemenea, românii care au muncit în UE trebuie să știe că dreptul la pensie se acordă conform prevederilor regulamentelor comunitare şi ale legislaţiilor naţionale în vigoare.
Astfel, persoanele interesate pot solicita obţinerea drepturilor de pensie potrivit legislaţiilor în vigoare ale statelor membre UE în care au lucrat.
Atenție! De regulă, vârstele de pensionare sunt diferite de la un stat la altul, iar fiecare țară va stabili pensia la data îndeplinirii condiţiilor potrivit legislaţiei proprii.
Autoritățile spun că drepturile de pensie se acordă în baza principiului pro rata temporis, proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat.
În România, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cei care îndeplinesc această condiție și au vârsta de pensionare vor primi indemnizația minimă de 1.281 de lei.