News

La cearșaf mai scump ca la șezlong. Cât costă un loc lângă apă în Mamaia Nord

Un operator privat din zona Mamaia Nord-Năvodari închiriază locuri de cearșaf pentru 200 de lei pe zi. Autoritățile spun că zona ar trebui lăsată liberă pentru salvamari și SMURD.
10.07.2022 | 16:29
La cearsaf mai scump ca la sezlong Cat costa un loc langa apa in Mamaia Nord
Un operator privat cere 200 de lei pentru un loc de cearșaf lângă apă Foto: G4Media
ADVERTISEMENT

Operatorul a scos la închiriat fâșia de nisip din fața primului rând de șezlonguri de pe plaja pe care o administrează. Locurile pentru cearșaf pot fi închiriate în intervalul 08:30-20:00.

La cearșaf mai scump ca la șezlong

Tariful de 200 de lei nu include și o umbrelă, iar turistul este limitat la un cearșaf de maximum 1,4 x 2 metri.

ADVERTISEMENT

În primul rând de șezlonguri turiștii vor plăti pentru două scaune pentru plajă cu umbrelă 150 lei, 120 de lei în al doilea rând și 100 de lei în al treilea rând.

Oferta este disponibilă la Marina Surf, plaja asociată cu un complex imobiliar de lux din Năvodari, la granița cu Mamaia Nord și zona de cluburi.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui fost șef al Administrației Bazinale Apele Dobrogea Litoral (ABADL), Bogdan Bola, fost deputat PNL (în prezent la Forța Dreptei condusă de Ludovic Orban), scoaterea la închiriat a locurilor pentru cearșafuri în primul rând de plajă nu numai că nu este normală dar nu face decât să descurajeze turiștii să vină cu cearșafurile pe plaja respectivă.

”Nu este normal absolut deloc. Poți cere bani pentru un serviciu pe care îl oferi – șezlong, umbrelă, însă accesul pe plajă este și va fi mereu gratuit.

ADVERTISEMENT

Nu poți obliga un cetățean să plătească pentru acest drept… deoarece este un drept al oricărui român, indoferent dacă plaja este închiriată de un operator sau nu.

Un astfel de afiș are doar menirea de a descuraja pe cei cu cearceafuri să și le pună în zona de șezlonguri, însă nu există nicio obligație legală de acest fel”, a declarat fostul șef de la Apele Române pentru G4Media.

ADVERTISEMENT

Fâșia de plajă ar trebui lăsată liberă pentru urgențe

Horia Constantinescu, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), susține că fâșia de plajă de la apă ar trebui să fie lăsată liberă pentru intervențiile de urgență, cum ar fi cele ale salvamarilor sau ale SMURD.

Șeful ANPC a mai declarat că este greu atât pentru turiști, cât și pentru operatorii de plajă să înțeleagă necesitatea ca cel puțin 5 metri de la apă să fie lăsați liberi pentru situațiile grave care pot apărea.

Operatorii au obligația de a lăsa 30% din spațiul plajei pe care o administrează neocupată de șezlonguri, pentru turiștii care vor să facă plajă pe cearșafuri, a mai precizat Horia Constantinescu.

Potrivit acestuia, zona de cearșafuri nu trebuie amenajată în spatele șezlongurilor, ci paralel cu zona acestora, astfel încât și turiștii care nu vor să închirieze șezlonguri să aibă posibilitatea să prindă locuri aproape de mare.

Inspectorii efectuează frecvent controale pe sectoarele de plajă pentru a verifica dacă operatorii respectă suprafața de 30% destinată pentru cearșafuri, a mai precizat șeful ANPC.

ADVERTISEMENT