Fotbal international

La cel mai înalt nivel: FIFA “recomandă” ca jucătorii să rămână la cluburi până se va termina sezonul, chiar dacă le expiră contractele în mai sau iunie. Europenii vor perioadă de transferuri de 7 luni

01.04.2020 | 17:44
La cel mai inalt nivel FIFA recomanda ca jucatorii sa ramana la cluburi pana se va termina sezonul chiar daca le expira contractele in mai sau iunie Europenii vor perioada de transferuri de 7 luni
ADVERTISEMENT

FIFA discută, în aceste zile, măsuri de importanță capitală pentru gestionarea crizei ivite pe neașteptate, odată cu pandemia de COVID-19 și suspendarea campionatelor în întreaga lume. Printre cele mai importante schimbări preconizate se numără deschiderea unei perioade permanente de transferuri de 7 luni, dar și prelungirea până la încheierea sezonului competițional a contractelor care expiră la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie.

FIFA nu poate impune, dar dă “linii directoare” ca jucătorii să-și prelungească până la sfârșitul campionatelor contractele scadente în mai sau iunie

Grupul de lucru constituit pentru a discuta despre reglementările privind contractele și transferurile cuprinde șefi ai fotbalului mondial la cel mai înalt nivel, între care o delegație a FIFA condusă de vicepreședintele Victor Montagliani (care e și președintele CONCACAF), reprezentanți ai confederațiilor, ai federațiilor naționale, ai sindicatului fotbaliștilor (FIFPro), ai Asociației Mondiale a Ligilor Profesioniste de Fotbal (WLF) și ai Asociației Cluburilor Europene (ECA).

ADVERTISEMENT

De departe cea mai spinoasă problemă este cea a contractelor dintre cluburi și fotbaliști care se termină în iunie sau, în unele cazuri, chiar la sfârșitul lunii mai. În mod tradițional, competițiile interne se termină până în iunie, atunci când se declară închis și sezonul. Dar acum, e posibil să vedem campionate în desfășurare chiar la începutul lunii august, iar echipele se vor confrunta cu situația de a nu mai avea la dispoziție numeroși jucători ieșiți de sub contract.

FIFA nu poate interveni peste contractele dintre părți și legislația muncii din diversele țări, dar a luat decizia de a susține cu recomandări ferme și linii directoare ca, de fiecare dată când un sezon va fi nevoie să fie prelungit, contractele și împrumuturile jucătorilor să fie, de asemenea, prelungite. FIFA le cere federațiilor, ligilor și sindicatelor jucătorilor să găsească soluțiile trebuie să fie găsite în conformitate cu legislația muncii locală, dar linia directoare va fi: contractele să se prelungească atât cât e nevoie, până la sfârșitul competițiilor.

ADVERTISEMENT

FIFA a luat decizia să descurajeze ferm rezilierea contractelor dintre cluburi și jucători. Nu se poate interveni direct, dar se recomandă “cu căldură” înțelegeri prin care cluburile să se angajeze că le vor plăti jucătorilor sumele restante acum, iar jucătorii – să se angajeze că nu depun memorii pentru fi declarați liberi de contract.

Cluburile europene, reprezentate de Edwin van der Sar și Michael Gerlinger, cer fereastră de transferuri deschisă timp de 7 luni!

Edwin Van der Sar, CEO la Ajax, alături de Michael Gerlinger, director la Bayern Munchen, au cerut, în numele ECA, extinderea excepțională a perioadei de transferuri. Propunerea făcută de „greii” Europei este ca fereastra să fie deschisă în intervalul 1 iulie 2020 – 31 ianuarie 2021, argumentând că astfel li se va oferi cluburilor mai multă flexibilitate pentru a face față crizei provocate de perturbarea sezonului.

ADVERTISEMENT

FIFA ezită însă, replicând că, dacă actualul sezon se prelungește, va afecta direct echipele. E vorba de proiectata finalizare a competițiilor până în august, ceea ce ar însemna că grupările mari, cu dare de mână, ar putea să le ia jucătorii altora înainte de încheierea campionatelor.

Însă FIFPro, sindicatul fotbaliștilor, susține propunerea cluburilor (ECA), argumentând că jucătorii și-ar putea găsi mult mai ușor de lucru în această perioadă tulbure.

ADVERTISEMENT

Asociația Mondială a Ligilor Profesioniste pare să încline, de asemenea, către solicitarea ECA, mărind astfel presiunea pe FIFA.

Discuțiile, care au avut loc joia trecută, urmează să fie reluate, dar e greu de crezut că forul mondial poate rămâne inflexibil în momentul în care toți ceilalți parteneri de discuție se coalizează.

Apar reclamații la FIFA: tot mai multe cluburi întârzie să plătească pentru jucătorii cumpărați

Problema plăților cuvenite în contul transferurilor efectuate a ajuns, de asemenea, pe masa FIFA. Asociația Mondială a Ligilor Profesioniste presează ca plățile să fie efectuate în continuare la timp, conform graficului de dinaintea crizei. Cu alte cuvinte, să nu se accepte argumentul “forței majore” pentru ca unele cluburi să nu plătească suma de transfer către alte cluburi în contul unor jucători achiziționați. “Cluburile își pot plăti fotbaliștii și cheltuielile de funcționare curente cu banii primiți în contul jucătorilor vânduți”, este argumentul WLF.

FIFA este la curent cu problema, fiind deja contactată de numeroase cluburi în privința apariției unor restanțe la plata sumelor de transfer.

O altă problemă ridicată a fost aceea că FIFA nu poate obliga acum cluburile să-și lase jucătorii să plece la echipele naționale. Soluția s-a găsit deja: meciurile preconizate pentru începutul lunii iunie – inclusiv barajul pe care România ar fi trebuit să-l dispute cu Islanda – au fost amânate pentru septembrie.

ADVERTISEMENT
Tags: