ADVERTISEMENT
News

La final de mandat, Donald Trump vrea război. De ce ar putea SUA să atace Iranul

Autor: Robert Cristea | 17.11.2020 | 08:56
La final de mandat, Donald Trump vrea război. De ce ar putea SUA să atace Iranul
La final de mandat, Donald Trump vrea război. De ce ar putea SUA să atace Iranul. Sursa foto - hepta.ro

Preşedintele american Donald Trump ar vrea ca SUA să intre în război cu o țară care a încălcat un acord nuclear semnat în 2015.

ADVERTISEMENT

Acesta şi-ar fi întrebat consilierii săptămâna trecută despre opţiunea de a ataca Iranul din cauza prezenţei sale nucleare în creştere, conform ziarului New York Times.

Președintele a fost sfătuit că acest lucru nu ar face decât să extindă conflictul. Reuniunea cu cei mai importanţi consilieri pe probleme de securitate a avut loc joi la Casa Albă.

Donald Trump vrea ca SUA să intre în război cu Iranul

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)  a precizat într-un comunicat că Iranul şi-a mărit stocul de uraniu îmbogăţit de 12 ori faţă de cantitatea permisă prin acordul nuclear din 2015.

ADVERTISEMENT

Întâlnirea de la Casa Albă a avut loc joi, 12 noiembrie. Au participat vicepreşedintele Mike Pence, secretarul de stat Mike Pompeo, secretarul interimar al apărării Christopher Miller şi şeful statului major Mark Milley.

Aceștia l-au sfătuit pe Donald Trump să nu recurgă la o astfel de decizie. Nu este exclus ca acesta să dorească în continuare ca SUA să atace active sau aliați ai Iranului.

Stocul de uraniu îmbogăţit al Iranului a depăşit 2.400 de kilograme. Conform acordului de acum 5 ani, limita era de 202,8 kilograme.  Țările care au semnat actul sunt SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China.

ADVERTISEMENT

Problemele ar fi pornit încă de anul trecut când Iranul a început să încalce anumite pasaje din acel tratat. SUA a părăsit, ulterior, acordul și a stabilit sancţiuni la adresa regimului aflat la conducere în această țară.

Viitorul președinte ar vrea să revină asupra deciziei, dar Joe Biden se va instala în funcție abia în luna ianuarie. Lucrurile s-ar putea complica până atunci, dacă Donald Trump vrea să agite apele și să provoace un război.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!