ADVERTISEMENT
Fotbal international

La fix 27 de ani de la naşterea Generaţiei de Aur, România merge din nou la un turneu final cu un Hagi căpitan! Video

Autor: Andrei David | 17.11.2020 | 23:53
La fix 27 de ani de la naşterea Generaţiei de Aur, România merge din nou la un turneu final cu un Hagi căpitan! Video
La fix 27 de ani de la naşterea Generaţiei de Aur! România merge din nou la Euro cu Hagi!

România U21 a reuşit calificarea la Campionatul European din 2021, după 1-1 cu reprezentativa Danemarcei. Elevii lui Adrian Mutu au terminat pe poziţia secundă a grupei 8, dar România a fost una dintre cele 5 echipe calificate, deşi nu a terminat pe primul loc.

ADVERTISEMENT

Cu 27 de ani în urmă, pe 17 noiembrie 1993, naţionala mare a României reuşea o calificare răsunătoare în ultimul meci al preliminariilor. La Cardiff, în faţa a 40.000 de galezi, Hagi şi compania învingeau Ţara Galilor şi obţineau biletele pentru Cupa Mondială din SUA.

Acela a fost meciul în care s-a născut Generaţia de Aur. Acum, la Ploieşti, în faţa tribunelor golite de pandemia de coronavirus, ar putea fi un nou moment de cotitură pentru fotbalul românesc. Deşi finalul de meci a dezamăgit prin non-combat.

România s-a calificat a doua oară la un turneu final, la 27 de ani de la naşterea Generaţiei de Aur!

Tricolorii mici, conduşi de Adrian Mutu de pe bancă şi de căpitanul Ianis Hagi din teren, au dominat clar prima repriză a meciului cu Danemarca, dar nu au reuşit să înscrie. Măţan a ratat incredibil din câtiva centimetri, iar la pauză s-a intrat cu 0-0. Danezii nu au avut nicio ocazie în prima repriză.

ADVERTISEMENT

Repriza secundă a început cum nu se putea mai rău pentru România. Danezii au obţinut un penalty, la un fault… în afara careului, dar mutat de arbitrul georgian în spaţiul de 16 metri. Laursen a transformat cu siguranţă în minutul 50.

Opt minute mai târziu, Hausner a primit cartonaşul roşu. O nouă greşeală gravă a arbitrului. România s-a năpustit în ofensivă şi a atacat ca la handbal, pe linia de 16 metri în loc de semicerc. Egalitatea a fost restabilită de Costache în minutul 72, iar finalul s-a transformat în meciul prieteniei, cu pase la mijlocul terenului până la expirarea timpului de joc. A doua calificare consecutivă la Europeanul de Tineret.

Ce s-a întâmplat în 1993?

În 1993, România făcea partea dintr-o grupă complicată cu Belgia, Cehoslovacia, Ţara Galilor, Cipru şi Insulele Feroe. Campania a început perfect cu 7-0 contra celor din Feroe şi 5-1 împotriva Ţării Galilor. Pe bancă se afla Cornel Dinu, secondat de Gino Iorgulescu. Au apărut apoi rezultatele mai slabe: 0-1 în Belgia, 1-1 cu Cehoslovacia la Bucureşti, au venit două succese cu Cipru şi, apoi, meciul de tristă amintire de la Kosice: 2-5 contra Cehoslovaciei, gazdele marcând de două ori în 9 jucători.

ADVERTISEMENT

Dinu a fost demis, iar în locul lui a fost numit Anghel Iordănescu. Mai erau doar 3 meciuri: în Feroe, cu Belgia acasă şi în Ţara Galilor, iar România avea nevoie de maximum de puncte şi de jocul rezultatelor. Belgia conducea grupa cu 14 puncte (avea un meci mai mult disputat), urmată de România, Cehoslovacia şi Ţara Galilor, toate cu 9 puncte (se acordau doar două puncte la victorie). Cipru şi Feroe nu mai contau în calcule.

Runda a opta a însemnat o victorie a noastră cu 4-0 în Feroe, toate golurile marcate de Răducioiu. În paralel, Ţara Galilor şi Cehoslovacia remizau 2-2, oaspeţii marcând primul şi ultimul gol. Înainte de ziua decisivă, Ţara Galilor şi Cehoslovacia au învins amândouă Cipru, iar situaţia s-a strâns la vârful grupei.

ADVERTISEMENT

Pe 17 noiembrie 1993, s-au jucat ultimele două partide din preliminariile CM 1994, între cele patru echipe care sperau la calificare. Primele două locuri mergeau direct în SUA, celelalte rămâneau acasă. Situaţia în clasament era următoarea: Belgia 14 puncte, România – 13, Cehoslovacia şi Ţara Galilor – 12. Victoria aducea României biletele spre America, egalul păstra şanse de calificare, dar rezultatul din celălalt meci era extrem de important.

“Regele” Hagi: “Era un meci de totul sau nimic, dar noi eram puternici. Niciodată nu ne-a fost frică de nimeni“

România mergea Cardiff. Hagi, Răducioiu, Dan Petrescu, Gică Popescu, Sabău, Munteanu şi toţi cei care aveau să devină Generaţia de Aur. La galezi, erau Ian Rush şi Dean Saunders, atacanţii lui Liverpool, şi, pe atunci tânărul, Ryan Giggs de la Manchester United.

ADVERTISEMENT

În minutul 33, Hagi a deschis scorul cu un şut de la distanţă. „Era un meci de totul sau nimic, dar noi eram puternici. Niciodată nu ne-a fost frică de nimeni“, avea să povestească „Regele“ peste ani. A intervenit relaxarea în tabăra noastră şi Saunders a făcut 1-1.

La Bruxelles, Belgia – Cehoslovacia era 0-0. După alte două minute, dezastru. Lovitură de pedeapsă în favoarea galezilor, după un fault al lui Dan Petrescu asupra lui Ian Rush. Paul Bodin a luat mingea. Era specialistul. Şut puternic şi… bară!!! Şi acum se mai mişcă transversala, spun galezii. Pe final, Răducioiu a făcut 2-1. Belgia – Cehoslovacia s-a terminat 0-0 şi România a terminat grupa pe primul loc. A doua calificare consecutivă la Mondial.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
Top 3 cele mai citite
Ţara Galilor
Ţara Galilor
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!