Sport

La Liga nu se împiedică de Barcelona și Real Madrid! Semnează acordul cu CVC în valoare de 2 miliarde de euro

La Liga a convocat în 10 decembrie o ședință pentru a semna înțelegerea cu CVC Capital Partners. Cluburile ar putea beneficia de prima tranșă din cele 2 miliarde de euro înainte de Crăciun.
10.11.2021 | 11:58
La Liga nu se impiedica de Barcelona si Real Madrid Semneaza acordul cu CVC in valoare de 2 miliarde de euro
ADVERTISEMENT

La Liga a informat marţi consiliile de conducere ale cluburilor din primele două eșaloane din Spania că intenționează să convoace o ședință pe 10 decembrie pentru a ratifica acordul cu CVC Capital Partners. Parteneriatul prevede înființarea unei companii în care LaLiga va transfera ansamblul activităţilor sale. Fondul de investiții ar urmă să primească, pe 50 de ani, un pachet minoritar de acțiuni, în schimbul a peste 2 miliarde de euro.

Acordul de principiu a fost dat încă din august. Atunci, au fost 38 de voturi pentru şi 4 contra. Împotrivă au votat Real Madrid, FC Barcelona, Athletic Bilbao şi o grupare ce nu a dorit ca numele său să fie dezvăluit. De altfel, primele două cluburi au făcut, între timp, și primele demersuri pentru o acțiune în instanță. Și au atras de partea lor și forul spaniol de specialitate.

ADVERTISEMENT

Este și motivul pentru care semnarea finală a durat mai mult decât se aștepta. În acest timp s-a lucrat pentru modificarea contractelor astfel încât să se elimine probleme induse de eventualele procese.

Noul acord La Liga – CVC prevede menținerea valorii de piață a ligii

Inițial, CVC Capital Partners trebuia să primească 10,95% din noua companie. Precum și un procent similar din drepturile TV. Pentru o jumătate de secol. Totul în schimbul a 2,7 miliarde de euro. După retragerea celor patru cluburi, între care și granzii Real Madrid și Barcelona, suma s-a redus. Valoare este acum în plaja 2-2,1 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Dar și CVC Capital Partners este dispusă să mai scadă din procentul pe care-l va deține în noua companie. În plus, a fost dispusă să mențină suma de 24,25 miliarde de euro drept reper de evaluare în acest business.

Aceasta se va ocupa de toate activitățile comerciale ale La Liga. Inclusiv joint-venture-urile cu Relevent, pentru dezvoltarea pieței nord-americane, și cu Ddmc, vizând operațiunile din China. Noua companie va gestiona, de asemenea, marketingul sponsorizărilor și proiectelor de divertisment. Precum parcul tematic cu Port Aventura sau linia de restaurante dedicate fanilor.

ADVERTISEMENT

În replică, La Liga își menține competențele vizând organizarea întrecerilor, dar și gestiunea comercializării drepturilor audiovizuale. La ultimul capitol, cu excepția unui procent din suma brută echivalent cu pachetul deținut de fondul de investiții în noua companie. Dar, spune Javier Tebas, șeful La Liga, fără a afecta veniturile cluburilor. Pentru că există un plan de acțiune care prevede creșterea cu 30% a valorii drepturilor TV în următorii opt ani.

Care sunt pașii următori

După parafarea acordului, urmează să fie depusă cererea pentru autorizația definitivă către Comisia Națională a Pieței și Concurenței (CNMC). Dacă totul merge bine, după cum au explicat directorul general executiv al competiției, Óscar Mayo, și partenerul CVC Juan Arbide, banii vor ajunge la cluburi în patru tranșe. Astfel 40% din sumă urmează să fie plătită înainte de Crăciun. Iar alte trei rate de câte 20% in luna iunie a anilor 2022, 2023 și 2024.

ADVERTISEMENT

Înțelegerea prevede un sistem de distribuție a fondurilor pe baza ponderii pe care a avut-o fiecare club în 2015 în distribuția veniturilor TV. Sumele primite acum ar trebui returnate în patru decenii. Fără dobândă și cu clauze în cazul părăsării La Liga sau dorința de a anula finanțarea anticipat.

Fără FC Barcelona și Real Madrid, care urmau să primească 270, respectiv peste 260 de milioane de euro, Atletico va beneficia de cei mai mulți bani, depășind 200 de milioane. Între 100 și 200 de milioane ar reveni celor de la Sevilla FC, Valencia CF și Villarreal FC. În timp ce nou-veniții în La Liga (în Segunda) ar primi circa 5 milioane.

În ceea ce privește suma oferită, 70% din cuantum este destinată finanţării infrastructurii şi viitoarelor investiţii ale cluburilor. Apoi, 15% se va folosi pentru echilibrarea datoriei şi compensarea pierderilor generate de pandemie, iar 15% pentru cheltuieli salariale și transferuri, cu opțiunea de a-i împărți pe durata a trei sezoane.

CVC va ajunge să încaseze circa 9 miliarde de euro pe parcursul contractului. Cu o valoare cuprinsă între 150 de milioane și 270 de milioane de euro pe an, conform planului de afaceri transmis cluburilor. Din drepturile de televiziune, fondul va păstra un procent din marja brută generată, după deducerea cheltuielilor aferente producerii meciurilor, a taxelor către agențiile de intermediere și a plăților către entități precum Federația. Dar nu va deveni proprietar de drepturi și nu va avea competențe privind gestiunea acestora.

ADVERTISEMENT