Fotbal intern

La mulți ani, căpitane! Cristi Chivu împlineşte azi 37 de ani

26.10.2018 | 08:00
La multi ani capitane Cristi Chivu implineste azi 37 de ani

Fostul căpitan al echipei naţionale a României, Cristi Chivu, împlineşte astăzi vârsta de 37 de ani! Retras din fotbal în urmă cu patru ani de zile , fostul fundaş lucrează acum ca antrenor al unei grupe de copii şi juniori de la Inter Milano. Pentru că nu este un mare împătimit al reţelelor de socializare, prietenii lui Chivu i-au urat la mulţi ani pe pagina soţiei sale, frumoasa Adelina.

Chivu a fost la un pas să ajungă să lucreze în fotbalul românesc, după ce l-a susţinut în lupta pentru şefia Federaţiei Române de Fotbal pe Ionuţ Lupescu, cel care l-ar fi cooptat în echipa sa, unde îl aştepta un post de director al Departamentului de Relaţii Internaţionale. Lupescu a pierdut atunci alegerile, organizate în luna aprilie a acestui an, la o diferenţă covârşitoare faţă de Răzvan Burleanu, iar Cristi Chivu, care lucra în acea perioadă ca director tehnic la UEFA, rămânea la postul pe care îl avea.

La mulţi ani, Cristi Chivu!

Cristi Chivu s-a născut pe 26 octombrie 1980 la Reşiţa, acolo unde şi-a început şi cariera de fotbalist, îndrumat de tatăl să, Mircea Chivu. Fostul fundaş a debutat pe prima scenă a fotbalului românesc pe data de 30 agust 1997 într-un meci al celor de la CSM Reşiţa împotriva Universităţii Cluj. Ajutat de Ilie Balaci, Chivu se transfera la Universitatea Craiova pe vara anului 1998, iar acum, la moartea “Minunii Blonde”, acesta îşi exprima regretul că nu i-a mulţumit niciodată pentru aportul adus carierei sale. După un sezon în Oltenia, Chivu se transfera la Ajax Amsterdam, acolo unde devenea căpitan la doi ani distanţă de la transfer. La echipa naţională a României, Chivu a debutat în 1999, într-un amical cu Cipru. A evoluat cu “tricolorii” la EURO 2000 şi EURO 2008 şi a purtat banderola de căpitan a naţionalei până în 2011, când s-a retras.

Ibrahim Afellay şi Cristian Chivu în timpul meciului România - Olanda 02, din cadrul EURO 2008, disputat pe 17 iunie 2008.
Ibrahim Afellay şi Cristian Chivu în timpul meciului România – Olanda 02, din cadrul EURO 2008

Chivu a jucat la Inter sub comanda lui Jose Mourinho

În 2003, Chivu era cumpărat de AS Roma, cu suma de 18 milioane de euro, iar după patru sezoane, în 2007, se transfera la Inter Milano. În acea perioadă era dorit de cluburi precum Chelsea, Barcelona şi Real Madrid, dar a decis să rămână în Serie A. Aici, a fost antrenat de Jose Mourinho, despre care Chivu a avut numai cuvinte de laudă: “Din punct de vedere uman, Mourinho este peste toţi ceilalţi. El este capabil să ţină jucătorii în priza pentru tot sezonul. Doar el ştie cum poate face asta, dar poate convinge jucătorii că sunt cei mai puternici din lume. Pentru toate astea ai nevoie de carisma, iar el are din plin”.

Accidentarea la cap şi retragerea

Pe data de 6 ianuarie 2010, Cristi Chivu se accidenta într-un meci Inter – Chievo Verona, după ce se ciocnea cap în cap în minutul 46 cu atacantul advers, Serio Pellisier şi suferea o fractură craniană. După intervenţia chirurgicală suferită atunci, Chivu a trebuit să poarte în cap o cască de protecţie. Pe data de 31 ianuarie 2010, Cristi Chivu îşi anunţa retragerea din fotbal din cauza problemelor medicale şi îşi rezilia contractul cu Inter Milano. Problema lui Chivu era o luxaţie a unui deget de la piciorul drept la care a fost operat de două ori fără succes.

“Am intrat în această lume tânăr, în linişte, visător şi plin de ambiţie şi ies cu ceva fire albe, multe cicatrici şi cu convingerea că inima mea e la locul ei chiar, daca am pus-o de fiecare dată la dispoziţia echipelor la care am jucat. Tată, sper ca eşti mândru de omul care am devenit. Este sfârşitul unei călătorii… şi începutul, pentru restul vieţii mele”, era mesajul prin care Cristi Chivu îşi anunţa retragerea din fotbal.

Palmaresul lui Chivu

Cristi Chivu are în palmares trei trofee de fotbalistul anului din România, în 2002, 2009 şi 2010, unul de jucătorul anului în Olanda în 2002 şi cu echipele de club a câştigat Supercupa Olandei, cu Ajax, în 2003, un trofeu la Campionatul Mondial al Cluburilor, în 2011, cu Inter, o Cupă a Olandei (cu Ajax, în 2001 – 2002), un titlu de campion al Olandei (cu Ajax, în 2001 – 2002), trei titluri de campion al Italiei, cu Inter în 2007 – 2008, 2008 – 2009 şi 2009 – 2010. Cel mai important trofeu din cariera lui Chivu este Champions League, cucerită cu Inter în 2010.

Familia lui Cristi Chivu

Cristi Chivu este căsătorit cu fosta prezentatoare TV Adelina Elisei din 2008, iar cei doi au împreună două fiice, pe Natalia şi Anastasia. Fetele lui Chivu s-au născut în 2009, respectiv 2010.

Cristi şi Adelina Chivu alături de cele două fete la Gala Premiilor AFAN, organizată pe 8 ianuarie 2015.
Cristi şi Adelina Chivu alături de cele două fete la Gala Premiilor AFAN