News

La mulți ani, Helmut Duckadam! „Eroul de la Sevilla” împlinește astăzi 60 de ani. Poveşti emoţionante cu portarul român

01.04.2019 | 10:12
Helmut Duckadam împlinește pe 1 aprilie 60 de ani

La 1 aprilie 1959 s-a născut unul dintre fotbaliștii de legendă ai României, Helmut Duckadam. Portarul care apare în Cartea Recordurilor și care în prezent ocupă funcția de director de imagine al FCSB împlinește astăzi 60 de ani. Duckadam rămâne în memoria microbiștilor români pentru prestația incredibilă din finala Cupei Campionilor Europei din 7 mai 1986, prestație care i-a adus porecla de „Eroul de la Sevilla”.

Helmut Duckadam a împlinit 60 de ani. Cum arată CV-ul „Eroului de la Sevilla”

Născut la Semlac, în județul Arad, Helmut Duckadam avea să debuteze în fotbalul mare la UTA Arad, în sezonul 1978/1979. După patru sezoane, Duckadam avea să se transfere la Steaua. În poarta roș-albaștrilor, Helmut Duckadam a câștigat de două ori titluri, în sezoanele 1984-1985 și 1985-1986. De asemenea, cu Helmut în poartă Steaua a câștigat și Cupa României, în 1985. Însă cel mai important trofeu este fără îndoială Cupa Campionilor Europeni.

Finala din 7 mai 1986, de pe Stadionul Ramon Sanchez Pizjuan va rămâne în istorie datorită prestației lui Duckadam. Steaua învingea atunci pe FC Barcelona la penalty-uri, unde s-a ajuns fără gol înscris după 120 de minute. Duckadam a apărat atunci patru penalty-uri consecutive, la execuțiile lui José Ramón Alexanko, Ángel Pedraza, Pichi Alonso și Marcos. Pentru această performanță, Duckadam a intrat în Cartea Recordurilor.

Cum era să rămână Duckadam fără o mână

La puțin timp după această finală, Duckadam a suferit o accidentare foarte dură: „Eram în vacanţă, pe malul Mureşului, la un foc de tabără. Dimineaţa, pe rouă, am alunecat şi m-am sprijinit pe mână. În acel moment, probabil, s-a deplasat cheagul de sânge şi a blocat circulaţia în braţul drept. Durerile au fost foarte mari, medicul din sat şi-a dat seama de gravitatea situaţiei şi m-a trimis la Arad. Spre norocul meu, a fost după finala de la Sevilla, când toată lumea era impresionată de acel succes şi am primit toată atenţia din partea medicilor.”

„Primul secretar de la Arad a vorbit cu ministrul Apărării, în aceeaşi zi a fost trimis un avion la Arad şi am fost adus la Bucureşti. Era vorba de ore, minute, pentru că braţul se învineţise şi era problema de amputare şi alte complicaţii şi mai rele. Echipa de la Bucureşti a făcut o treabă fantastică pentru că, în acea perioadă, medicina de la noi nu era aşa de dezvoltată, aparatele necesare la o asemenea intervenţie lipseau, în mare parte sau cu desăvârşire. Mi-a fost salvat braţul”, a povestit mai demult Duckadam.

După o pauză de trei ani, Duckadam avea să revină în 1989 și să mai joace în Liga 2 din România, la Vagonul Arad.

Helmut Duckadam a fost eroul finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986

Helmut Duckadam, menționat în discursul președintelui Comisiei Europene

Brand-ul Duckadam depășește totuși barierele fotbalului românesc. Performanța lui a fost celebrată de mai multe ori de UEFA sau de FIFA și a fost și motiv de inspirație pentru politicienii de prim rang mondial! La preluarea președinției rotative a Consiliului UE de către România, Duckadam a fost menționat în discursul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, printre alți mari sportivi români: „Românii trebuie să apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi”, a declarat atunci oficialul polonez al UE.

Într-o reacție oferită la scurt timp după acest moment pentru FANATIK, Duckadam s-a arătat mândru de faptul că a fost precizat într-un asemenea discurs: “Am rămas surprins, înseamnă că am reușit să rămân în memoria oamenilor, mă simt foarte mândru. Eram alături de soție și de fetiță când am văzut ce a zis domnul Tusk și am fost încântat, am rămas mască. Sunt foarte măgulit”, ne-a povestit Helmut Duckadam.

Helmut Duckadam, celebrat pe Arena Națională la FCSB – U Craiova 3-2
  • 4 penalty-uri consecutive a apărat Helmut Duckadam în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, performanță ce apare în Cartea Recordurilor
  • 2 selecții la naționala României are Duckadam, contemporan cu portarul „Craiovei Maxima”, Silviu Lung