La noapte, spectacol pe cer: cea mai mare ploaie de stele din acest an

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
11/08/2016, 12:52
La noapte, spectacol pe cer: cea mai mare ploaie de stele din acest an

Mijlocul lunii august ne aduce, in fiecare an, un spectacol magnific: ploaia de stele sau Perseidele, un curent de meteori care are o activitate foarte intensa.

Potrivit specialistilor de la Observatorul Astronomic, Perseidele sunt denumite după constelaţia din care par că vin si reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cand trece pe langa Soare, sublimeaza si praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu.

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie şi 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseus.

Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, între ore 15 şi 18:30, ora României. Este clar că din România nu se vede maximul (fiind zi în intervalul acela). Totuşi, vom putea observa panta ascendentă şi pe cea descendentă a maximului, în nopţile de 11/12 şi 12/13 august.

Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”.

Luna se va afla într-o faza care nu va deranja observaţiile, în prima jumătate a nopţii.

Pentru vedea meteori nu aveţi nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să staţi întins, un sac de dormit sau un şezlong. Pentru a vedea cât mai mulţi meteori, este nevoie să priviţi cerul măcar o oră. Cu cât observaţi mai mult cu atât vedeţi mai mulţi meteori.

Urmarind bolta cereasca veţi vedea stelele şi Calea Lactee. Uneori o dâra luminoasa, ce va dura mai puţin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime parea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de “stea căzătoare”. Desigur că stelele nu au cum sa cadă, de fapt aţi observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pământului şi la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare).

sursa: observator.ro

Ştirea MOMENTULUI

Clasament WTA actualizat. Câte puncte are Simona Halep după finala de la Cincinnati

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×