News

La o zi de la demisia lui Boris Johnson, un alt premier renunță la funcție. Primele explicații oferite de Kaja Kallas

Premierul estonian Kaja Kallas a anunțat vineri că a fost de acord să demisioneze în contextul în care partidul ei (Reform) a ajuns la un acord cu alte două formațiuni pentru a forma o coaliție majoritară în Parlament.
08.07.2022 | 22:33
La o zi de la demisia lui Boris Johnson un alt premier renunta la functie Primele explicatii oferite de Kaja Kallas
De la stânga la dreapta, Boris Johnson, Kaja Kallas și Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Membrii formațiunii politice Isamaa au declarat în repetate rânduri că se vor alătura coaliției dacă premierul Kaja Kallas va demisiona. Cu toate acestea, Kallas a precizat că Isamaa nu i-a cerut demisia:

Contextul în care Kaja Kallas și-a dat demisia

Am făcut eu însămi această propunere, deoarece dacă aș fi numit doar noi miniștri, ar fi fost mult zgomot și nemulțumire.” În același context, ea a declarat că se dorește formarea unui nou guvern cât mai curând posibil.

ADVERTISEMENT

Totuși, convocarea Parlamentului ar putea fi dificilă, deoarece a început vacanța de vară. În luna mai, premierul estonian Kaja Kallas a criticat actuala strategie de apărare a NATO pentru statele baltice.

În opinia ei, în cazul unui atac din partea Rusiei, țara sa putea să fie ștearsă de pe fața pământului. Kaja Kallas a declarat, de asemenea, că nu vede niciun sens în apelurile liderilor europeni către Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Conform babel.ua, liderii europeni s-au certat pe tema necesității de a-l suna pe președintele Rusiei. În urmă cu o lună, coaliţia guvernamentală din Estonia s-a destrămat pe fondul unei dispute legate de politicile sociale.

Astfel, şefa executivului a fost nevoită să căute unui nou partener de guvernare. Din ianuarie 2021, Estonia a fost condusă de o alianţă formată între Partidul Reformei (liberal) şi Partidul de Centru (stânga).

ADVERTISEMENT

Probleme mai vechi în coaliția de guvernare din Estonia

Criza apărută în coaliția de guvernare a fost precedată de neînţelegerile pe marginea unei legi privind alocaţiile pentru familii şi copii. În legătură cu acest subiect delicat, Partidul de Centru s-a alăturat forţelor opoziţiei.

De asemenea, Partidul de Centru a blocat de în Parlament un proiect guvernamental privind educaţia preşcolară. Asta a însemnat că s-a alăturat celor care reprezentau dreapta radicală (n.r. – EKRE).

ADVERTISEMENT

Estonia are nevoie mai mult decât oricând de un guvern funcţional bazat pe valori comune. Situaţia de securitate din Europa nu îmi dă mie, ca prim-ministru, posibilitatea de a continua cooperarea cu Partidul de Centru“, declara Kallas la acea vreme.

Mai departe, la sugestia premierului, cei şapte miniştri din Partidul de Centru au fost eliberați din funcții. Posturile rămase libere au fost preluate de alţi membri ai cabinetului până la formarea noii coaliţii guvernamentale.

 

 

ADVERTISEMENT