News

La un an de la moartea lui George Floyd, America își amintește de masacrul din Tulsa. 300 de persoane de culoare au fost ucise atunci

America a comemorat marți un an de la uciderea lui George Floyd. Marcarea momentului a readus în prim plan amintirea Masacrului din Tulsa.
27.05.2021 | 13:57
La un an de la moartea lui George Floyd America isi aminteste de masacrul din Tulsa 300 de persoane de culoare au fost ucise atunci
La un an de la moartea lui George Floyd, America își amintește de masacrul din Tulsa. 300 de persoane de culoare au fost ucise atunci Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

300 de persoane de culoare au fost ucise în noaptea de 31 mai spre 1 iunie 1921, când o mulțime furioasă de albi, sprijinită de poliție, a incendiat cartierul Greenwood din orașul Tulsa, Oklahoma.

La un an de la moartea lui George Floyd, America își amintește de masacrul din Tulsa. 300 de persoane de culoare au fost ucise atunci

Marți, orașele din SUA și din lume au marcat un an de la moartea lui George Floyd. Bărbatul de culoare avea 46 de ani când a fost ucis de fostul ofițer de poliție din Minneapolis, Derek Chauvin, care a îngenuncheat pe gâtul său timp de mai bine de nouă minute.

ADVERTISEMENT

Polițiștii intenționau să-l rețină pe Floyd sub suspiciunea că a încercat să folosească o bancnotă de 20 de dolari falsă.

În urma procesului Derek Chauvin a fost găsit vinovat, iar pe 25 iunie va primi sentința, care poate ajunge până la 40 de ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Tot marți, președintele Joe Biden ar fi urmat să semneze legislația privind reforma poliției. Dar George Floyd Justice in Policing Act este blocat la Capitol Hill (sediul Congresului american n.r.).

Deși Biden a făcut lobby public pentru trecerea legilor de stimulare a infrastructurii și combaterea coronavirusului, el a lăsat o mare parte din negocierile privind reforma poliției în seama parlamentarilor de pe Capitol Hill.

ADVERTISEMENT

Republicanii din Senat se opun unui proiect de lege privind reforma poliției adoptat în martie de democrații din Camera Reprezentanților, principalul obstacol fiind prevederea care facilitează darea în judecată a polițiștilor și punerea lor sub acuzare pentru comiterea de infracțiuni.

Cum a marcat SUA comemorarea decesului lui Floyd?

La New York, primarul Bill de Blasio s-a alăturat activistului pentru drepturile civile, reverendul Al Sharpton, îngenunchind în tăcere timp de 9 minute și 29 de secunde, timpul cât Chauvin a îngenuncheat pe Floyd.

ADVERTISEMENT

În partea cealaltă a țării, manifestanții s-au adunat pentru un protest Black Lives Matter lângă Primăria din Los Angeles.

În Minneapolis, mai multe persoane s-au adunat la intersecția unde Floyd și-a dat ultima suflare, care a fost transformată într-un loc memorial.

Evenimentele de la „George Floyd Square” au fost întrerupte pentru scurt timp de focuri de armă. O persoană a fost rănită în urma celor cel puțin 20 de focuri trase.

Evenimente comemorative pentru George Floyd au avut loc și în alte țări.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat reporterilor că moartea sa a fost o „tragedie” și a promis că va lua mai multe măsuri pentru a combate rasismul în Canada.

Comemorări și demonstrații au avut loc, de asemenea, în orașe din Marea Britanie, inclusiv Birmingham, Edinburgh, Londra, Manchester și Swansea.

Masacrul din Tulsa revine în prim planul opiniei publice

Președintele Biden va merge săptămâna viitoare în Tulsa, Oklahoma pentru a comemora 100 de ani de la masacrul Tulsa Race. Vizita vine după întâlnirea lui Biden cu membrii familiei lui George Floyd. Președintele va vizita Tulsa pe 1 iunie.

Ce s-a întâmplat pe 31 mai și 1 iunie 1921?

Pe 31 mai și 1 iunie 1921, o gloată de albi furioși a jefuit și a distrus o porțiune din Tulsa, Oklahoma, numită Greenwood, unde locuiau la acea vreme multe familii de culoare. Furia mulțimii a fost alimentată de acuzațiile că un adolescent culoare a atacat o adolescentă albă într-un lift.

Mulțimea furioasa a făcut scrum cartierul, ucigând până la 300 de oameni și distrugând zona comercială și 1.256 de case. Poliția locală s-a alăturat gloatei, iar spitalele pentru albi au refuzat să îi primească pe răniții în incendii.

300 de persoane de culoare au fost ucise în Tulsa
300 de persoane de culoare au fost ucise în Tulsa Foto: Wikipedia

 

Masacrul este considerat astăzi drept una dintre cele mai grave manifestări de violență rasistă din istoria americană.

Nu au existat condamnări pentru nici una dintre acuzațiile legate de violență. Au fost decenii de tăcere despre teroarea, violența și pierderile cauzate în timpul acestui eveniment. Revolta a fost în mare parte omisă din istoriile locale, de stat și naționale.

Abia la începutul anilor 1970, a fost creată Societatea Istorică din Tulsa care a realizat prima colecție de fotografii de la masacru disponibile publicului.

Abia în 2020, s-a oferit districtului școlar din Oklahoma un curriculum amplu despre eveniment.

Pe 19 mai 2021, o supraviețuitoare de 107 ani, Viola Fletcher, fratele ei de 100 de ani, Hughes Vann Ellis, și supraviețuitorul de 106 ani, Lessie Benningfield Randle, au depus mărturie în fața unui subcomitet al sistemului judiciar al Camerei despre experiențele lor în timpul masacrului.

Mărturia lor coincide cu proiectele de rezoluții, în așteptare la comisiile judiciare ale Camerei și Senatului SUA care propun recunoașterea federală a centenarului masacrului din 31 mai și 1 iunie 1921.

Oamenii de știință lucrează pentru a „reconstrui o istorie suprimată”

La aproape 100 de ani de la masacrul din Tulsa, o echipă de oameni de știință lucrează pentru a descoperi mormintele nemarcate ale victimelor cu speranța de a identifica unele dintre rămășițele lor.

“Știam că istoria masacrului a fost suprimată”, a declarat Phoebe Stubblefield, antropolog criminalist de la Universitatea din Florida, citată de CBS News. “Prima provocare a fost deci să găsim unde sunt îngropați morții.”

Stubblefield, care este unul dintre savanții care conduc excavarea, a declarat că echipa sa este concentrată pe găsirea victimelor masacrului, așa că sunt în căutarea unor rămășițe care să aibă semne de traume. Sarcina devine apoi identificarea.

„Scopul este să realizăm, sperăm, identificarea individuală și asta va fi prin analiza ADN”, a spus ea.

În timp ce Stubblefield este optimistă că echipa ei va putea obține o cantitate bună de ADN din unele rămășițe – chiar și după 100 de ani – ar putea fi totuși dificil să găsească potriviri în ziua de azi.

“Cea mai mare preocupare este, există persoane care trăiesc acum și care au ADN-ul într-o bază de date publică, astfel încât să le putem lega de acești indivizi de acum 100 de ani?”, a mai spus ea.

Unul dintre cele mai mari obstacole în calea identificării victimelor: există mai multe persoane de origine europeană în bazele de date ADN comparativ cu cele de origine africană.

Stubblefield are, de asemenea, o legătură personală cu violențele: casa strămătușii ei a fost arsă în timpul masacrului – lucru pe care nu-l aflase până când nu i-a spus mamei sale că s-a alăturat comisiei Tulsa Riots.

Stubblefield a spus că strămătușa și străunchiul ei, Anna și Ellis Walker Woods, erau lideri ai comunității în Greenwood.

Echipa a găsit deja mai multe gropi comune, iar Stubblefield prezice că există „cel puțin” un alt loc încă de descoperit.

ADVERTISEMENT