News

La un pas de dezastru! Incendiul de pădure de la Cernobîl se apropie de centrala nucleară! La ce nivel sunt radiaţiile în zonă

13.04.2020 | 18:53
La un pas de dezastru Incendiul de padure de la Cernobil se apropie de centrala nucleara La ce nivel sunt radiatiile in zona
ADVERTISEMENT

Un incendiu a izbucnit sâmbătă, pe 4 aprilie în pădurea din apropierea centralei atomice de la Cernobîl, locul în care s-a întâmplat cea mai mare catastrofă nucleară din istoria omenirii. Nouă zile mai târziu incendiul nu a fost stins şi se apropie de centrală. 

La un pas de dezastru! Incendiul de pădure de la Cernobîl se apropie de centrala nucleară!

Un operator de turism susţine că incendiul care arde de multe zile a înaintat până la o distanţă de 5 kilometri faţă de fosta centrală atomică de la Cernobîl, fiind foarte aproape de locul în care a avut loc dezastrul din 1986.

ADVERTISEMENT

Operatorul din Ucraina susţine că Pădurea Roşie din partea de vest a centralei a ars şi avertizează faptul că suntem aproape de un nou dezastru dacă focul se va extinde dincolo de Pripeat, oraşul aflat la 3 km de centrala atomică şi pe care turiştii îl pot vizita.

“Sunt veşti proaste, radiaţiile sunt mult mai mari decât normalul în zona flăcărilor” 

Yegor Firsov, oficial ucrainian expert în ecologie a atras atenţia în urmă cu câteva zile asupra importanţei incendiului: “Sunt veşti proaste, radiaţiile sunt mult mai mari decât normalul în zona flăcărilor. 

ADVERTISEMENT

Pompierii continuă să lupte împotriva incendiului care a izbucnit din zona Cernobîl. Situația este dificilă. Incendiul s-a răspândit în zona Cernobilsk de 20 hectare, dar ard în total peste 100 de hectare. Așa cum se întâmplă des acum, mai întâi cineva a dat foc la iarbă și apoi focul s-a extins şi la copaci

Alte vești proaste – radiațiile sunt peste normal în centrul incendiului. Din păcate, ajungem la reforme doar atunci când apar probleme. Problema ierbii incendiate de către cetățenii inconștienți primăvara și toamna este foarte mare.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, pedeapsa pentru o astfel de încălcare este încă doar 175 i (n.r. moneda naţională, Grivna). Și în fiecare an vedem aceeași imagine – în toate regiunile arzând câmpuri, stuf, păduri.

Trebuie să se oprească asta. La prima ședință a Parlamentului, deputații ar trebui să ridice în mod semnificativ sancțiuni pentru incendiere. Pentru lipsa măştii în pandemia de coronavirus acum poți fi pedepsit cu 17 mii de dolari.

ADVERTISEMENT

Și pentru incendierea care poate lua viața cuiva (așa cum s-a întâmplat recent în Berdychiv), pedeapsa este mică. Nu mai poate continua așa. Sancțiunile pentru incendiere ar trebui mărite de 50-100 ori”, a fost postarea lui Firsov.

Pe 26 aprilie 1986 reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat

Radiaţiile din zonă au crescut de 16 ori din cauza incendiului. De Cernobîl se leagă cel mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii, petrecut pe data de 26 aprilie, puţin după ora 01:00 noaptea.

Reactorul 4 al centralei a explodat după o serie de gafe în lanţ a echipei care încerca să facă un test de funcţionare la putere mică a reactorului. Acesta a explodat şi în acest moment zona este nelocuibilă.

 

ADVERTISEMENT
Tags: