Fotbal international

La un PAS de DEZASTRU! Cinci motive ale căderii GIGANTULUI Bayern

Bayern Munchen are un început de an modest în care jocul e departe de cel arătat de bavarezi în sezoanele trecute. Înfrîngerea cu FC Porto, scor 1-3, din prima manşă a sferturilor de finală a...
17.04.2015 | 00:02
La un PAS de DEZASTRU Cinci motive ale caderii GIGANTULUI Bayern
ADVERTISEMENT

Bayern Munchen are un început de an modest în care jocul e departe de cel arătat de bavarezi în sezoanele trecute. Înfrîngerea cu FC Porto, scor 1-3, din prima manşă a sferturilor de finală a scos la iveală gafe de apărare impardonabile ale unei echipe care de multe ori era considerată un etalon al disciplinei şi al pragmatismului. 

Un singur eşec în toamnă

Dacă începutul sezonului 2014-2015 a fost unul perfect, Bayern fiind o maşină de fotbal, reuşind victorii pe linie atît în campionat, cît şi în Liga Campionilor. Echipa lui Pep a început sezonul cu 14 meciuri fără înfrîngere, primul eşec fiind în Liga Campionilor, 2-3 cu Manchester City.

ADVERTISEMENT

Avea să fie singura înfrîngere din toamnă pentru Bayern în toate meciurile oficiale, bilanţul turului fiind unul impunător. Din 24 de meciuri, bavarezii au cîştigat 20, au remizat în 3 şi au pierdut unul singur.

Cădere în 2015

După un tur de campionat perfect, Bayern a început dezastruos returul. Primul meci a fost pe terenul lui Wolfsburg. Echipa lui Hecking i-a administrat lui Bayern un sec 4-1 care scotea la iveală problemele defensive ale bavarezilor. A fost considerat un accident, însă au urmat apoi egaluri pe teren propriu cu Schalke 04, scor 1-1 şi cu Şahtar în Ligă, 0-0 în deplasare. Dubla cu Şahtar a fost rezolvată pe Allianz Arena după o victorie cu 7-0.

ADVERTISEMENT

Campionatul era acontat încă din tur şi chiar dacă au existat cîteva scurt-circuite în Bundesliga, Bayern are un avantaj liniştitor în frunte. Însă, eşecul din sferturile Ligii cu FC Porto, scor 1-3 a stîrnit multă îngrijorare în tabăra germană. FANATIK.RO vă prezintă cîteva dintre motivele pentru care Bayern a căzut în 2015.

1. Accidentările

Poate cel mai important capitol la care suferă Bayern. Infirmeria clubului este plină şi Pep Guardiola este obligat să improvizeze încă de la începutul anului. În acest moment, bavarezii au 7 indisponibili care nu vor putea evolua în retur cu FC Porto: Arjen Robben, Bastian Schweinsteiger, David Alaba, Mehdi Benatia, Javi Martinez, Tom Starke şi Sinan Kurt. 

ADVERTISEMENT

Alţi jucători de bază de la Bayern vin după accidentări şi încă nu sînt la 100% din capacitate, cei mai importanţi dintre ei fiind Phillip Lahm, Thiago Alcantara, Holger Badstuber şi Frank Ribery.

Toate aceste absenţe au cîntărit greu în meciurile importante jucate de Bayern în această primăvară. Pep Guardiola a jucat cu echipe improvizate în înfrîngerile Wolfsburg sau Monchengladbach şi dacă e să ne uităm la primul 11 din meciul cu FC Porto, bavarezii au jucat într-o formulă nouă.

ADVERTISEMENT

Primul 11 ideal (4-3-3): Neuer – Lahm, Benatia, Boateng, Alaba – Muller, Schweinsteiger, Gotze – Robben, Lewandowski, Ribery. 

Primul 11 cu FC Porto (4-3-1-2): Neuer – Rafinha, Boateng, Dante, Bernat – Lahm, Alonso, Alcantara – Gotze – Muller, Lewandowski

 2. Campanie slabă de transferuri

Indisponibilităţile lui Bayern nu ar fi trebuit să fie atît de vizibile, în condiţiile în care un club de anvergură ar trebui să aibă rezerve de un înalt nivel. Totuşi, campania de transferuri din vară a fost una destul de săracă şi opinia multora e că Bayern s-a despărţit uşor de cîţiva jucători importanţi.

Transferuri Bayern în vara anului 2014:

jdjdja

Dintre aceste mutări, doar cele ale lui Robert Lewandowski, Mehdi Benatia şi Xabi Alonso au fost considerate reuşite, ceilalţi jucători nu au reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor. Chiar şi Xabi Alonso, care a început excelent sezonul, a început să facă multe greşeli.

Plecări Bayern:

ddas

 

Jucători de bază precum Tony Kroos, Mario Mandzukic sau Xherdan Shaqiri ar fi fost de aur pentru Pep Guardiola avînd în vedere accidentările dese cu care se confruntă. Însă, oficialii şi antrenorul lui Bayern au fost de părere că se pot dispensa de aceşti jucători, deşi au fost piese importante în cîştigarea Ligii Campionilor.

Din campania de transferuri, Bayern a avut de cîştigat doar din punct de vedere financiar vara trecută. Nemţii au plătit 45 de milioane de euro pentru jucători în vara anului 2014, însă au încasat 47 de milioane de euro.

3. Tactică falimentară?

Decizia lui Pep Guardiola de a schimba fundamental filozofia de joc a lui Bayern a fost criticată. Catalanul a implementat un joc de posesie la bavarezi sacrificînd forţa fizică şi agresivitatea specifică clubului german. Această transformare s-a văzut şi în meciul cu FC Porto.

Bayern a avut în teren 5 jucători sub 1,75 de m înălţime: Rafinha, Bernat, Lahm, Alcantara şi Gotze. Deşi toţi au calităţi tehnice remarcabile, clubul a suferit la capitolul forţă. Echipa lui Guardiola a întîlnit o echipă foarte bine organizată, care a reuşit să stea foarte bine în teren şi să anihileze jocul de pase complex al oaspeţilor. FC Porto a profitat de toate şansele pe care le-a avut şi a obţinut o victorie mare.

4. Presiunea din Ligă

Nu e pentru prima dată cînd Bayern-ul lui Pep clachează sub presiune. Catalanul a declarat în repetate rînduri că e crucial ca echipa să cîştige Liga Campionilor, orice alt rezultat fiind un eşec. Aşa s-a întîmplat şi sezonul trecut cînd Bayern era principala favortiă a competiţiei, însă a fost îngenuncheată de Real Madrid.

În semifinalele din 2014, Real a cîştigat cu 1-0 la Madrid, însă adevăratul şoc a venit pe Allianz Arena unde Bayern a pierdut cu 0-4, fără drept de apel. Atunci, Bayern a încasat trei goluri din faze fixe, jocul de posesie al lui Bayern fiind atunci inutil în faţa contraatacurilor ucigătoare ale “galacticilor”.

Atît Pep Guardiola, cît şi jucătorii sînt obligaţi să cîştige Liga Campionilor, obiectivul cerut de conducere şi suporteri. Antrenorul catalanilor a declarat că dacă nu va cîştiga Liga Campionilor, va pleca singur de la echipă.

5. Campionatul mondial

Mulţi dintre jucătorii lui Bayern au pus umărul la cîştigarea Campionatului Mondial din 2014 de Germania. Jucători precum Neuer, Lahm, Schweinsteiger, Boateng sau Muller au fost esenţiali în succesul din Brazilia.

Totul a venit cu un cost. Piesele de bază ale bavarezilor nu au avut vacanţă şi începutul sezonului nu i-a prins în cea mai bună formă. Mai mult, accidentările dese ale lui Lahm şi Schweinsteiger de acolo se trag, spun specialiştii.

Încă o şansă

Nu e totul pierdut pentru Bayern Munchen în Liga Campionilor, care mai are încă o şansă să se califice în semifinale şi să fac uitat eşecul de la FC Porto. Bayern are nevoie de o victorie cu 2-0, însă timpul e scurt.

Returul are loc marţi, 21 aprilie, şi Pep Guardiola are mult de lucrat la moralul jucătorilor. Ocupat va fi şi fizioterapeutul clubului, care va trebui să îi aducă în formă cît mai bună pe Lahm şi Ribery.  Bayern nu s-a calificat niciodată după ce a pierdut turul la mai mult de un gol diferenţă, însă are capacitatea de a întoarce rezultatul din tur.

Toată acţiunea din returul sferturilor Ligii Campionilor poate fi urmărită LIVE pe FANATIK.RO, marţi şi miercuri de la ora 21:45. 

 

 

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT