Fotbal intern

La un pas de mutări ISTORICE: Il Luce la Steaua, Lăcătuş la Dinamo!

Mircea Lucescu, Florea Dumitrache şi Marius Lăcătuş sunt trei dintre simbolurile rivalelor bucureştene, dar toţi trei au fost la un pas să joace pentru duşmanul de moarte!...
05.04.2017 | 11:00
La un pas de mutari ISTORICE Il Luce la Steaua Lacatus la Dinamo

Mircea Lucescu, Florea Dumitrache şi Marius Lăcătuş sunt trei dintre simbolurile rivalelor bucureştene, dar toţi trei au fost la un pas să joace pentru duşmanul de moarte!

Se întâmpla în perioada de început a carierei lor de fotbalişti, dar din diferite motive transferul a picat.

Mircea Lucescu şi Florea Dumitrache aproape de juniorii Stelei

De-a lungul timpului, Mircea Lucescu a fost considerat mereu unul dintre oamenii care au avut un dinte împotriva steliştilor, iar totul porneşte încă din perioada junioratului. Pe când avea 12 ani, viitorul atacant al lui Dinamo a fost atras de jocul prestat de echipa antrenată de Ilie Savu. După ce i-a văzut la lucru pe Ştefan Onisie, Nicolae Tătaru sau Gheorghe Constantin, Lucescu a decis să-şi încerce norocul la una dintre grupele de juniori ale CCA-ului.

lucescu dinamo steaua

Astfel că în 1957, un puşti firav de 12 ani venea la terenul de antrenament din Bulevardul Ilie Pintilie. De selecţia pentru grupele de juniori ale CCA-ului se ocupa Romeo Catană, fundaş al militarilor în primul sezon al acestora pe prima scenă a fotbalului românesc. Văzându-l firav, antrenorul l-a pus pe Mircea Lucescu în poartă. La finalul meciului, Romeo Catană l-a anunţat că nu are nevoie de serviciile sale.

---------POZE VECHI--------

Tot de refuzul antrenorului de la juniori s-a lovit şi o altă viitoare legendă a dinamoviştilor. Florea Dumitrache juca în 1963 pentru TUG Bucureşti, echipă din Divizia C, şi a intrat în vizorul lui Costică Toma, responsabil cu aducerea de tinere talente în curtea Stelei. La unul dintre meciurile jucate de echipa “Mopsului”, în tribunele stadionului au ajuns Costică Toma, fost portar al CCA-ului, şi Romeo Catană. Cum Florea Dumitrache nu avea un fizic impresionant, responsabilul de juniorii Stelei a plecat fără ca măcar să mai stea de vorbă cu tânărul fotbalist.

Dumitrache

Traian Ionescu, antrenorul lui Dinamo Bucureşti, a fost cel care a insistat ca cei doi fotbalişti să ajungă în curtea clubului din Şoseaua Ştefan cel Mare. Mircea Lucescu a fost adus la Dinamo în 1963, în timp ce Florea Dumitrache a îmbrăcat tricoul “alb-roşu” un an mai târziu. Amândoi au scris istorie pentru Dinamo, dar şi pentru echipa naţională a României, contribuind de multe ori cu goluri în derby-urile dintre cele două rivale.

Mircea Lucescu a jucat pentru Dinamo din 1963 şi până în 1977, cu o pauză de două sezoane (1965-1967), când a fost împrumutat la Ştiinţa Bucureşti. În tot acest timp a strâns 250 de meciuri în campionat şi a marcat de 57 de ori. Florea Dumitrache a îmbrăcat tricoul alb-roşu timp de 10 ani, între 1966 şi 1976, marcând 108 goluri în 198 de meciuri.

lucescu

Înjurătura care l-a îndepărtat pe Lăcătuş de Dinamo

La începutul anilor ’80, în curtea lui FCM Braşov începea să iasă în evidenţă un tânăr fotbalist care nu putea trece neobservat de marile echipe din capitală. Marius Lăcătuş nu debutase încă pentru echipa de seniori, dar mai mereu făcea furori la echipa de juniori. Prestaţiile de pe terenul de joc au ajuns imediat la urechile dinamoviştilor, astfel că în iarna lui 1981 s-a organizat un meci amical între cele două echipe pentru ca generalii de la Interne să-l vadă pe tânărul fotbalist la treabă.

marius lacatus 1984

Marius Lăcătuş era cunoscut ca un fan al echipei din Şoseaua Ştefan cel Mare, astfel că totul părea pregătit pentru transferul fotbalistului de 17 ani. Printre cei care au mers la Braşov se numărau generalul Diaconescu şi Dumitru Nicolae-Nicuşor, antrenorul dinamoviştilor. Înca din startul meciului, Lăcătuş a avut căteva intrări peste limita regulamentului, ceea ce i-a atras căteva mustrări din partea dinamoviştilor.

Braşoveanul a continuat cu jocul dur, în prima repriză reuşind să-i accidenteze pe doi dintre fotbaliştii trimişi în teren de Dumitru Nicolae-Nicuşor. Văzând că nu încetează, antrenorul lui FCM Braşov l-a scos de pe teren, iar în drum spre vestiare a fost apostrofat de cei de pe banca de rezerve a dinamoviştilor, printre aceştia fiind si generalul Diaconescu. Marius Lăcătuş a răspuns cu aceeaşi monedă şi a început să-i înjure pe generalii din conducerea lui Dinamo.

Chiar dacă Dumitru Dragomir, pe atunci preşedinte al braşovenilor, a încercat sa le explice că Lăcătuş este un fotbalist de viitor şi că în afara terenului este cuminte, dinamoviştii nici nu au mai vrut să stea la discuţii. Doi ani mai târziu, Steaua Bucureşti a devenit interesată de fotbalistul FCM-ului, acesta bifase deja un sezon şi jumătate pentru echipa din oraşul de sub Tâmpa. După negocieri dure duse cu Dumitru Dragomir, Marius Lăcătuş a ajuns în Ghencea şi a devenit unul dintre cei mai importanţi fotbalişti din istoria Stelei.

61692633

Marius Lăcătuş a jucat pentru Steaua Bucureşti timp de 14 ani, în perioadele 1983-1990 şi 1993-2000. A bifat 357 de partide şi a marcat 98 de goluri pentru echipa din Ghencea, alături de care a câştigat 21 de trofee, cel mai important fiind Cupa Campionilor Europeni din 1986. De altfel, Lăcătuş este singurul fotbalist român care a câştigat titlul de campion naţional de zece ori, record pentru fotbalul din ţara noastră.