Sport

La un pas de tragedie! Daniel Bryan, cel mai iubit wrestler din ultimul deceniu, a înfruntat pericolul unor leziuni ireversibile ale creierului

Probabil cel mai iubit wrestler din ultimii 10 ani, „The American Dragon” Daniel Bryan a luptat cu multiple comoții cerebrale.
23.05.2021 | 17:00
La un pas de tragedie Daniel Bryan cel mai iubit wrestler din ultimul deceniu a infruntat pericolul unor leziuni ireversibile ale creierului
Daniel Bryan, cel mai iubit wrestler din ultimul deceniu, a înfruntat pericolul unor leziuni ireversibile ale creierului. FOTO: wwe.com
ADVERTISEMENT

Daniel Bryan, pe numele lui din naștere Bryan Danielson, este probabil cel mai iubit wrestler al ultimului deceniu. Conexiunea sa nemaiîntâlnită cu fanii l-a forţat pe Vince McMahon să îi dea o şansă imensă de a fi în main event la cel mai important eveniment din companie încă de la WrestleMania 30, în anul 2014, când a şi câştigat titul suprem.

De la extaz la agonie și invers

După o perioadă parcă scoasă din basme pentru luptătorul american, au urmat doi ani demni de scenariul unor filme de groază. Mai întâi a fost nevoit sa renunţe la titlul mondial după o accidentare la gât, care l-a scos din circuit 8 luni, iar, apoi, la începutul lui 2016 a primit cea mai groaznică veste din viaţa sa, aceea că trebuie să se retragă din wrestling, visul său din fragedă copilărie.

ADVERTISEMENT

La doi ani şi jumătate, însă, de la momentul retragerii, în 2018, minunea s-a produs şi Daniel Bryan a primit permisiunea de a reveni în ring, în ciuda faptului că nimeni nu îi mai dădea nicio șansă. Ajuns la 40 de ani, pe care i-a împlinit pe 22 mai 2021 şi o carieră de peste două decenii, Bryan e din nou în vârful piramidei wrestlingului, un nou main event la WrestleMania 37, primul show cu fani din pandemie.

Daniel Bryan în 2010, într-o confruntare cu John Cena. FOTO: wwe.com

Când munca bate talentul

Familia de clasă mijlocie, tatăl – tăietor de lemne, mama – terapeut, s-a destrămat când Daniel era mic. S-a îndrăgostit iremediabil de wrestling atunci când a citit pentru prima dată o revistă despre fenomen și a înțeles că, din acel moment, wrestling-ul este drumul său în viață. A început să se antreneze încă din penultimul an de liceu, 1999, plătind ședințele cu bani strânşi dintr-un part time job, deoarce părinţii nu își permiteau să îl susțină financiar.

ADVERTISEMENT

După liceu s-a mutat în Texas, la sute de kilometri de casă pentru a-și îndeplini visul, antrenându-se la şcoala de wrestling a legendarului superstar WWE Shawn Michaels (Michael Hickenbottom).

Destul de mic de statură, 1,70 m, lui Bryan i-a luat mult timp să ajungă pe radarul celei mai importante companii din lume. La acea vreme WWE angaja majoritatea wrestlerilor în funcție de aspectul fizic.

ADVERTISEMENT

În 2009, la un deceniu de la debutul său, după o carieră impresionantă în promoţiile independente din SUA și fiind considerat de fanii pătimaşi drept unul dintre cei mai buni performeri în ring, Bryan a primit, în sfârşit, telefonul mult aşteptat, oferindu-i-se un contract în compania lui Vince McMahon.

Dat afară din WWE, dar reprimit la insistențele fanilor

A debutat în WWE în februarie 2010, în episodul inaugural al NXT, un reality show cu wrestleri începători, împotriva unui superstar legendar din lumea wrestlingului, Chris Jericho (Christopher Irvine), actual angajat AEW (All Elite Wrestling) şi solist al trupei rock Fozzy.

ADVERTISEMENT

Neavând look-ul dorit de companie, la început a fost tratat destul de prost, deşi avea cea mai multă experienţă dintre toţi ceilalţi colegi din NXT. Mai mult, după 6 luni Bryan a fost chiar dat afară din cauza nerespectării regulamentului. Două luni mai târziu, a fost reangajat la insistențele fanilor.

În 2013, popularitatea lui Bryan a explodat, realitate care a obligat compania să renunţe la stereotipul utilizat până atunci de a promova în main event doar wrestleri cu corp de Adonis, înalţi şi muşchiuloși, așa că Bryan a fost selectat în cel mai important meci de la WrestleMania 30. Datorită unui curent de susținere denumit „Yes Movement”, Daniel Bryan a luptat în main event-ul show-ului din 2014, câștigând de altfel și meciul pentru titlul mondial.

Daniel Bryan, după ce i-a învins pe Randy Orton și Batista în Main Event la WrestleMania 30. FOTO: wwe.com

Avanpremieră live la drama lui Will Smith din „Concussion”…

Din păcate, după această performanță incredibilă, pentru Bryan a urmat o perioadă neagră, plină de accidentări. A fost supus unei intervenții chirurgicale la gât, dar a suferit și multiple comoţii cerebrale, care, în urma testelor efecutate de staff-ul medical al WWE, au dus la concluzia că acesta trebuie să se retragă, deoarece risca să rămână cu leziuni permanente asupra creierului. Comoţiile cerebrale din sport au început să fie luate mult mai în serios în ultimii ani, după ce s-au efectuat mai multe teste în diferite sporturi, cum ar fi boxul sau fotbalul american şi s-a descoperit că aceste afecțiuni severe duc la deteriorări ireversibile ale creierului uman. În anul 2015, filmul „Concussion”, cu Will Smith, a deschis ochii publicului larg, legat de aceste probleme grave.

Marea revenire și al cincilea titlu mondial

După doi ani de tratament intens şi multiple teste efectuate de cei mai mari specialişti din domeniul neurologic, Daniel Bryan a primit permisiunea să se întoarcă în ringul de wrestling, pe 20 martie 2018.

A profitat din plin de a doua șansă pe care i-a dat-o viața și, la câteva luni de la marea revenire, a cucerit pentru a cincea oară titlul mondial, după un meci desfășurat la SmackDown, cu AJ Styles.

„Campionul planetei” Daniel Bryan. FOTO: wwe.com

Acum, „Dragonul American” a bifat o nouă performanță, aceea de a participa din nou în main event-ul de la Mania, la 7 ani de la prima apariție.

Daniel Bryan nu apare doar în show-urile WWE. Wrestlerul este căsătorit cu Brie Bella (Brianna Danielson), și ea angajată în trecut în compania lui Vince McMahon. Cuplul are doi copii și poate fi urmărit în reality show-ul „Total Bellas”, difuzat pe canalul de televiziune E! Entertainment.

Daniel Bryan, alături de Brie Bella și cele două fiice ale lor. FOTO: Instagram Daniel Bryan

“Creierul meu este la fel ca cel al oricărui jucător de fotbal american din țară. Am avut multe, multe comoții. Cel puțin zece descoprite, patru dintre ele fiind urmate de câte o criză. Dar, dacă lupți pentru ceea ce visezi, visurile tale vor lupta cu siguranță și ele pentru tine” – Daniel Bryan

  • 1,7 milioane de dolari este suma la care este estimată reședința lui Daniel Bryan din Phoenix, Arizona
  • 2 milioane de dolari pe an este salariul net al lui Daniel Bryan
  • 3 milioane de urmăritori are Daniel Bryan pe Instagram
ADVERTISEMENT