Sport
notix pixel id

Lacrimile lui Goran Pandev de pe Arena Naţională! Starul Macedoniei de Nord se retrage din fotbal după EURO 2020

Goran Pandev a dus Macedonia de Nord la EURO 2020 şi se retrage din activitate după meciul cu Olanda. La penultima partidă de la turneul final, atacantul de 37 de ani a izbucnit în lacrimi pe Arena Naţională.
22.06.2021 | 11:04
Lacrimile lui Goran Pandev de pe Arena Naţională! Starul Macedoniei de Nord se retrage din fotbal după EURO 2020
Lacrimile lui Goran Pandev de pe Arena Naţională! Starul Macedoniei de Nord se retrage din fotbal după EURO 2020
ADVERTISEMENT

Minutul 90+6 al meciului Ucraina – Macedonia de Nord 2-1. Fernando Rapallini fluieră finalul partidei, iar ucrainenii dau startul petrecerii, în timp ce adversarii lor ştiu că sunt aproape out de la turneul final, lucru care avea să se confirme după victoria Olandei în faţa Austriei.

Dintre jucătorii lui Igor Angelovski, Goran Pandev este cel mai afectat. Atacantul de 37 de ani se prăbuşeşte pe gazon şi priveşte împietrit bucuria ucrainenilor. Ştie că a fost penultimul lui meci din carieră, iar lacrimile încep să cadă.

Drumul lui Goran Pandev până la lacrimile de pe Arena Naţională. 20 de ani de la debutul în naţionala Macedoniei

În cele câteva minute petrecute pe gazonul Arenei Naţionale, Goran Pandev şi-a revăzut cariera la echipa naţională a Macedoniei de Nord. Totul a pornit pe 6 iunie 2001, când atacantul a debutat în selecţionata “leilor” într-un meci cu Turcia din preliminariile Mondialului din 2002. Bifa 24 de minute şi apoi venea transferul la Inter.

ADVERTISEMENT

Primul gol l-a marcat abia pe 18 februarie 2004, în amicalul câştigat de Macedonia în faţa Bosniei, scor 1-0. Goran Pandev abia fusese transferat de Lazio de la Inter, la mijlocul sezonului 2003-2004. În tot acest timp, atacantul devenea om de bază în echipa naţională a Macedoniei.

Golurile au început să se adune pentru Goran Pandev, însă naţionala Macedoniei nu emitea pretenţii la calificarea la un turneu final. Următoarea bornă importantă a venit pe 12 august 2009, când atacantul a marcat de două ori în amicalul cu Spania şi devenea golgeterul all-time al selecţionatei macedonene.

ADVERTISEMENT

S-a retras de la naţională în 2013, dar actualul selecţioner l-a convins să revină

Devenit căpitan al naţionalei Macedoniei, Goran Pandev nu a jucat niciun meci internaţional în perioada 11 octombrie 2013 – 23 martie 2016. În tot acest timp, mutările au curs în cariera lui. Macedoneanul a mers pe ruta Napoli-Galatasaray-Genoa, iar episodul Turcia i-a lăsat un gust amar, unde s-a chinuit să prindă echipa.

Instalat pe banca Macedoniei în octombrie 2015, Igor Angelovski s-a întâlnit cu Goran Pandev şi l-a convins să revină la naţională. Selecţionerul şi-a adus aminte de acest episod înainte de primul meci de la EURO 2020.

ADVERTISEMENT

“Sunt foarte fericit pentru căpitanul nostru. Acum şase ani i-am spus că este un fotbalist mult prea bun ca să nu fie prezent în meciurile internaţionale. L-am convins să revină şi sunt foarte bucuros că-şi va conduce echipa. Merită o plecăciune din partea mea şi a staff-ului, dar şi din partea jucătorilor şi a tuturor cetăţenilor din Macedonia de Nord”, spunea Igor Angelovski.

Meciul 100 a venit în preliminariile EURO 2020. Cel mai important gol pentru Macedonia l-a înscris în Georgia

Revenit la naţională în urma insistenţelor lui Angelovski, Goran Pandev a ajuns la borna 100 de meciuri pentru Macedonia de Nord pe 21 martie 2019, în victoria împotriva Letoniei, scor 3-1, din preliminariile EURO 2020.

ADVERTISEMENT

În preliminariile clasice, Macedonia de Nord s-a clasat pe locul 3 într-o grupă cu Polonia, Austria, Slovenia, Israel şi Letonia. Şansa s-a numit barajul din Liga Naţiunilor, unde Goran Pandev şi colegii lui au trecut întâi de Kosovo.

Dintre cele 38 de goluri marcate la naţionala Macedoniei de Nord, Goran Pandev îşi va aduce aminte mereu de reuşita din finala barajului cu Georgia. În minutul 56 al meciului de la Tbilisi, atacantul de 37 de ani a rămas singur cu portarul adversarilor şi a marcat golul care i-a calificat pe macedoneni la EURO 2020.

ADVERTISEMENT
goran pandev macedonia de nord
Goran Pandev, la finalul meciului cu Ucraina

Meciul cu Olanda este ultimul al carierei pentru Goran Pandev

Goran Pandev a stat minute bune pe gazonul Arenei Naţionale, însă avea mulţumirea că fusese omul care a dus Macedonia de Nord la EURO 2020. După ce şi-a şters lacrimile, s-a alăturat colegilor şi i-a salutat pe fanii care au venit la Bucureşti.

Duminică, la conferinţa de presă premergătoare meciului cu Olanda, Goran Pandev şi-a anunţat retragerea din fotbal. “A venit timpul potrivit. Contractul meu cu Genoa se termină, a fost plăcut. Sunt recunoscător că pot spune rămas bun”.

  • 1 gol a marcat Goran Pandev la EURO 2020, în meciul Austria – Macedonia de Nord 3-1
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria SPORT
A apărut noua revistă Fanatik
  • NOUL FANATIK, prima revistă de sport pe hârtie lucioasă
  • 84 pagini de emoții, la NUMAI 5 lei
A apărut noua revistă Fanatik