Life

Lacul considerat un miracol al naturii. Are două culori

Lacul despre care specialiștii spun că este o adevărată minune a mediului. Apa sa este specială pentru că are două nuanțe.
19.06.2024 | 18:05
Lacul considerat un miracol al naturii Are doua culori
Lacul despre care specialiștii spun că este o adevărată minune a mediului. Apa sa este specială pentru că are două nuanțe. Sursa foto: omofon.com
ADVERTISEMENT

Lacul considerat un miracol al naturii. Are două culori. Marea întindere de apă se numără printre puținele locuri de pe pământ unde încă mai cresc recife subacvatice mineralizate, cunoscute sub numele de microbialite.

Lacul despre care specialiștii spun că este o adevărată minune a mediului. Apa sa este specială pentru că are două nuanțe

Lacul despre care specialiștii spun că este o adevărată minune a mediului. Apa sa este specială pentru că are două nuanțe, albastru și roșu. Întinderea care are această caracteristică specială se găsește în Utah, Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

Se numește Marele Lac Sărat, divizarea în două culori fiind posibilă datorită unei scurtături feroviare. Mai exact, este vorba de Lucin Cutoff, care are o lungime de 164 kilometri și care a fost construită la începutul anilor 1900.

Înainte de a se ridica această cale ferată, trenurile traversau Munții Promontory. Din păcate, călătoriile erau mai lungi și acesta a fost motivul principal pentru care autoritățile americane au luat în calcul o scurtătură.

ADVERTISEMENT

Prima oară s-a realizat un pod de lemn, însă calea ferată a împiedicat curgerea naturală a apei în lac. Așa se face că anii 1950, podul din lemn a fost înlocuit cu un drum de piatră masivă, care însă a restricționat și mai mult schimbul de apă.

La vremea respectivă s-au format două zone distincte, nord și sud. Brațul sudic are o nuanță albastră strălucitoare pentru că primește o infuzie constantă de apă dulce de la trei râuri importante: Bear, Weber și Jordan.

ADVERTISEMENT

Acest fenomen diluează conținutul de sare, adică este mult mai puțin concentrat decât apa oceanică. Pe de altă parte, brațul nordic este izolat de afluxul de apă dulce, ceea ce înseamnă că a devenit un paradis hipersalin, fiind de aproape zece ori mai sărat decât oceanul.

Experții susțin că acest mediu extrem prosperă cu organisme unice, iubitoare de sare, cum ar fi Artemia, un gen de crustacee acvatice, cunoscut și cu denumirile de creveți de saramură sau maimuțe de mare. Aceste creaturi sunt responsabile de culoarea roșie.

ADVERTISEMENT

Marele Lac Sărat, unic în lume

Marele Lac Sărat din Utah este unic în întreaga lume și pentru că se numără printre puținele ape în care mai cresc recife subacvatice mineralizate cunoscute sub numele de microbialite. Ele seamănă cu rocile, dar, de fapt, sunt concentrații dense de alge și bacterii.

Au forma unei fosile, sunt cunoscute drept stromatoliți și sunt considerate cea mai veche dovadă a vieții de pe Pământ. Din păcate, nivelul apei din această întindere este în scădere în ultimii ani, „fosilele vii” fiind afectate pentru că se usucă rapid.

În momentul în care covorașele microbiene subacvatice se întâlnesc cu aerul își schimbă culoarea de la verde închis la alb. Rămășițele albite au tendința să se refacă doar atunci când sunt readuse într-o apă cu o salinitate adecvată.

Zonele umede aflate de-a lungul marginilor estice și nordice ale Marelui Lac Sărat oferă habitate cruciale pentru milioane de păsări de țărm și păsări acvatice migratoare din vestul Americii de Nord. Ele reprezintă aproximativ 75% din zonele umede din Utah.

ADVERTISEMENT