Lacul cu nuferi de la Ipotești, amenajat după o poezia a lui Mihai Eminescu a ajuns victima nepăsării. Locul a fost lăsat în paragină. Apa a secat și florile deosebite au fost înlocuite cu deșeuri.
Lacul cu nuferi din Ipotești, a cărei construcție a pornit chiar de la o poezie a lui Mihai Eminescu a fost lăsat de izbeliște. Vizitatorii ajung aici cu speranța că se vor bucura de o priveliște de vis, dar au parte de dezamăgire.
Cei care au ajuns de curând au mărturisit că nu mai este vorba despre nuferi, ci că puțina apă rămasă mai leagănă doar deșeuri. În plus, pădurea devine un refugiu pentru distracții care poluează.
„Pe lângă secetă, 80% este mizeria tratată cu indiferență de cine are în administrare acest loc sacru. Ar deveni superb dacă ar avea puțină atenție”, a explicat cineva, conform monitorulblt.ro, unde se găsesc și imagini din prezent cu lacul.
O botoșăneancă, dezamăgită de felul în care locul a ajuns să arate, a spus: „pe lângă secetă, nici măcar nu este curățat, cam lasă de dorit, fiind un loc care atrag… ”.
Lacul cu nuferi inspirat de Mihai Eminescu stârnește acum doar revoltă. „Săracul lac cu nuferi uitat de autorități. O baltă aproape secată, plină de vegetație care nu are ce căuta acolo, sărmanii nuferi. Păcat de zonă, un loc abandonat. Ei chiar nu observă acest lucru?”, este dilema unei femei.
În iulie 2023, se vorbe despre accesarea unei finanțări europene prin Programul Operațional de Asistență Tehnică de către Consiliul Județean (CJ) pentru obținerea documentației tehnice necesare modernizării, extinderii și valorificării patrimoniului aflat în gestiunea Memorialului Ipotești.
Studiul de fezabilitate prevedea investiții pentru îmbunătățire destinației turistice. S-a propus instalarea unui nou mobilier stradal, toalete ecologice, bănci, coșuri de gunoi, precum și un foișor. Era în plan și amplasarea unor indicatoare turistice și plăci de informare, dar și un sistem de supraveghere și unul de iluminat.
Toate au rămas la nivel de proiect. Legislația nu a permis intervențiile la mai mult de 50 de metri de pădure, excepție fiind doar lucrările de reparație și întreținere asupra infrastructurii.
Construcția lacului cu nuferi a început în 1988 și a durat un an. Secretarul Comitetului Judeţean al PCR Botoşani, Lazăr Băciucu a fost cel care a venit cu ideea de a amenaja locul după cunoscuta poezie a lui Mihai Eminescu. Nuferii au fost aduși și plantați aici de la Vorona.