Life

Lacul din România care ascunde mai multe construcții uimitoare. Puțini știu ce se află sub apă

Lacul din țara noastră în adâncurile căruia se găsesc mai multe structuri impresionante. Ce ascunde, de fapt, apa acestuia.
12.05.2024 | 15:00
Lacul din Romania care ascunde mai multe constructii uimitoare Putini stiu ce se afla sub apa
Lacul din țara noastră în adâncurile căruia se găsesc mai multe structuri impresionante. Ce ascunde, de fapt, apa acestuia. Sursa foto: replicahd.ro
ADVERTISEMENT

Lacul din România care ascunde mai multe construcții uimitoare. Puțini știu ce se află sub apă. Construcția sa a durat aproximativ 11 ani, peste 5.000 de oameni lucrând cot la cot pentru lucrarea din ziua de astăzi.

Lacul din țara noastră în adâncurile căruia se găsesc mai multe structuri impresionante. Ce ascunde, de fapt, apa acestuia

Lacul din țara noastră în adâncurile căruia se găsesc mai multe structuri impresionante. Ce ascunde, de fapt, apa acestuia. Barajul este unic în România și se numără printre locurile spectaculoase care trebuie văzute măcar o dată-n viață.

ADVERTISEMENT

Se află la o distanță de 40 de kilometri de Hațeg, la intrarea în Parcul Național Retezat din Munții Retezat. Localnicii știu că este vorba de barajul de la Gura Apei, cunoscut și sub denumirea de Gura Apelor.

Acest baraj artificial a fost construit între anii 1975 și 1986 pe valea Râului Mare și reprezintă cel mai mare baraj de anrocamente și miez de argilă din Europa. Puține persoane știu ce ascunde în adâncurile sale.

ADVERTISEMENT

Construcțiile pot fi observate zilele acestea pentru că nivelul apei a scăzut cu câteva zeci de metri. Călătorii care ajung în zonă descoperă o înfățișare neobișnuită, dar și un mal care are mai multe structuri ieșite din apă.

Mai exact, acestea sunt construcțiile amenajării hidroenergetice începută în anii ’70 și acoperite în cea mai mare parte a anului de ape. Vechiul șantier, ce face parte din peisajul schimbat al lacului de acumulare, a fost construit din anrocamente (bolovani şi pietriş).

ADVERTISEMENT

Muncitorii au mai folosit grohotiş, argilă, granit și roci stâncoase. Barajul este înalt de aproape 170 de metri, lucrările având loc într-un ținut sălbatic, la peste 1.000 de metri altitudine și înconjurat de munții Țarcu, Godeanu și Retezat, ce se înalță la peste 2.000 de metri.

Barajul de la Gura Apelor, de o dimensiune impresionantă

Barajul de la Gura Apelor are o dimensiune impresionantă pentru că se întinde pe o suprafață de circa 390 de hectare. Dimensiunile sale au intrat în istorie și pentru că are o înălțime de 168 de metri, în timp ce lungimea coronamentului este de 460 de metri.

ADVERTISEMENT

În plus, specialiștii spun că adâncimea maximă este de circa 160 de metri, iar lățimea barajului la bază este de 574 de metri. Lacul de acumulare are aproximativ 210 milioane de metri cubi de apă, amenajarea hidroenergetică Râul Mare-Retezat având rolul de a produce energie electrică.

Un alt rol al construcției este de regularizare a cursului râului și de atenuare a undelor de viitură. În această regiune se uneau în trecut două trasee turistice. Unul dintre ele cobora dinspre lacul Bucura din Retezat pe spinarea Slăveiului. Al doilea traseu însoţeşte cursul Lăpuşnicului și coboară dinspre gura Bucurei spre Lunca Berhină.

„Locul este important de reţinut pentru turismul de munte, deoarece aici, în marea pustietate a masivilor dimprejur, se află cabana Gura Apei”, scria publicistul Ion Ionescu Dunăreanu, în Ghid în Munţii Retezatului (1957), notează adevarul.ro.

„În punctul Gura Apei (945 m) se adună, ca într-un bogat mănunchi, râurile de munte care brăzdează versanţii împăduriţi şi abrupţi ai celor trei masivi ce par să-şi contopească aici fiinţa lor: Retezatul Mare, Ţarcu şi Godeanu; sunt apele învolburate ale Lăpuşnicului Mare, Lăpuşnicului Mic, Râului Şes, Corciovei şi Murariului”, completa publicistul.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu. Mărturia vecinului care le-a bătut la uşă cu câteva ore înainte
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Scandal cu protecția copilului la poarta Claudiei Pătrășcanu. Gabi Bădălău acuză că nu...
Scandal cu protecția copilului la poarta Claudiei Pătrășcanu. Gabi Bădălău acuză că nu a fost lăsat să își vadă copiii
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a...
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”