Fosta carieră minieră din Teliucu Inferior, județul Hunedoara, găzduiește lacul din România care continuă să crească. Se întâmplă asta de circa două decenii. Oamenii din zonă sunt îngrijorați.
În urmă cu mai bine de 20 de ani, apele provenite din galeriile miniere au început să se acumuleze în fosta carieră minieră Teliuc. În tot acest timp, lacul a crescut încontinuu. Unii localnici sunt panicați și se gândesc la ceea ce este mai rău, chiar la un posibil dezastru natural.
Oamenii din zonă spun că nivelul apei a crescut constant. Aici s-a format deja un lac care a ajuns la o lungime maximă de peste 720 de metri, la o lățime maximă de peste 250 de metri și la o suprafață de peste 12 hectare.
”Lacul Teliuc a ajuns aproape la nivelul maxim. A crescut peste un metru în ultimele trei – patru luni. Mai are vreo șase – șapte metri până să ajungă la drumul din jurul lui și crește cam 2 poate chiar 3 centimetri pe zi.
Am măsurat nivelul la care a ajuns apa adesea în ultimii ani și observat rapiditatea cu care a crescut. Într-un doi – trei ani această carieră proiectată la o adâncime de circa 200 de metri va fi umplută până la refuz de apă”, afirmă un locuitor din comuna Teliucu Inferior, citat de Adevărul.
În acest moment, oamenii din apropiere se tem că, pe măsură ce nivelul apei va crește, riscul ca anumite porțiuni din malul stâng al lacului să cedeze presiunii apelor va fi tot mai ridicat.
Aceștia spun că deja se pot observa o serie de alunecări de teren pe ambele maluri. În zona de de pe fundul lacului sunt mai multe galerii subterane. Ele se întind pe sub dealurile Nădăștiei și Silvașului, la mai mulți kilometri.
”Apa infiltrată poate produce mari probleme așezărilor din împrejurimi, la fel și surpările și creșterea necontrolată a nivelului lacului. Teliucul va fi primul sat afectat dacă lacul va continua să crească”, spune un fost miner din localitate.
Conform sursei citate, autoritățile din Teliucu Inferior au avut în plan să transformare lacul într-o zonă de agrement. Specialiști din minerit au respins ferm această idee. Riscurile asociate lacului sunt prea mari.
Din cauza curenților puternici din apa care atinge în unele locuri o adâncime de circa 100 de metri, scăldatul și intrarea cu ambarcațiuni pe lac sunt interzise. Deja, malurile au devenit abrupte și greu accesibile.