Lacul din România care îi fascinează și îi sperie, totodată, pe localnici și turiști. Multe persoane susțin că aici se petrec lucruri stranii. Există și o legendă care are legătură cu acest loc.
Lacul Vida se află în județul Bihor, chiar în inima Munților Pădurea Craiului, și este fascinant pentru cei care au ocazia să îl vadă. Localnicii îl privesc, însă cu teamă, întrucât cred că acesta are anumite energii și că, în nopțile senine, lacul ar “vorbi”, deoarece se aud sunete stranii din adâncurile acestuia.
În mijlocul acestui lac există o construcție rotundă, asemănătoare cu o pâlnie. Este vorba despre un deversor vertical, care este unic în Europa, pe care localnicii și turiștii îl găsesc interesant, chiar dacă le produce teamă.
Unii turiști au povestit că, după ce au văzut lacul Vida, s-au întors acasă cu o stare bizară de apăsare. Mai mult, aceștia au spus că au avut vise ciudate după ce au mers în zona lacului și au văzut deversorul.
Culorile apei se schimbă în funcție de anotimp. În funcție de anotimp, apa devine turcoaz, de la smarald. Există legende despre spirite și pustnici în pădurile aflate lângă lac.
Construit în anul 1967 pe râul Holod (Vida), lacul Vida este un lac de acumulare artificial, construit pentru a susține exploatarea minelor de bauxită din regiune.
Lacul este în aval de confluența cu râul Toplița, aproape de satul Luncasprie, comuna Dobrești. Barajul are o înălțime de 10 metri și o lungime de 70 de metri la coronament.
Înainte de construirea barajului, în această zonă se afla “Moara lui Ilioiu”, cea mai veche moară din Luncasprie. Legenda spune că doar morarul și fiul său trăiau aici. Cei doi erau considerați pustnici, iar legătura lor cu spiritele pădurii era una specială. Aceștia îi ajutau pe săteni cu diverse leacuri, notează retetesivedete.ro.
Se spune că, după ce barajul a fost ridicat, moara a dispărut sub ape. Astfel, misterul în legătură cu istoria locului s-a adâncit și el. Spiritele locului veghează asupra lacului, conform legendei, și îi protejează sau îi testează pe cei care vin în vizită.
Efectul vizual hipnotic este creat de vortexul de lemn masiv din mijlocul apei. Acesta seamănă cu “o gaură” în apă, lucru ce pare aproape ireal. Atunci când plouă, debitul râului se mărește, iar apa formează o cascadă circulară, care dispare în adâncuri.
“Deversorul, sau vâltoarea, cum îi spun localnicii, este principalul punct de atracție, o mică minune inginerească”, scrie în Bihor Just.