Life

Lacul spectaculos care își schimbă culoarea, dar e pe cale să devină un mare pericol. Fenomenul care are loc aici i-a uimit până și pe oamenii de știință

Lacul spectaculos a cărui culoare se schimbă și poate să devină un mare pericol. Din cauza acestui fenomen, apa devine toxică.
02.04.2025 | 00:29
Lacul spectaculos care isi schimba culoarea dar e pe cale sa devina un mare pericol Fenomenul care are loc aici ia uimit pana si pe oamenii de stiinta
Lacul spectaculos a cărui culoare a început să se schimbe. Sursa foto: Pixabay, NASA/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Lacul spectaculos care își schimbă culoarea și poate deveni un adevărat pericol. Oamenii de știință au fost uimiți de fenomenul care are loc aici.

Lacul spectaculos care își schimbă culoarea, dar poate deveni un mare pericol

Este vorba despre Lacul Victoria, cel mai mare din Africa, a cărui apă a început să se coloreze în verde. Deși acest lucru i-a fascinat pe mulți, este legat de un fenomen periculos.

ADVERTISEMENT

Mai exact, culoarea verde a apei lacului este dată de înflorirea masivă a algelor toxice, adică cianobacterii. Ritmul în care acestea s-au dezvoltat este alarmant, iar oamenii de știință sunt îngrijorați.

Poluarea din Lacul Victoria este provenită din mai bine de 100 de ani de activități umane, precum reziduuri industriale, deversări de ape uzate sau scurgeri din agricultură. Arderea biomasei a dus, de asemenea, la poluarea lacului, potrivit IFL Science.

ADVERTISEMENT

Schimbările climatice afectează, la rândul lor, fenomenul. Din cauza temperaturilor în creștere, este stimulată dezvoltarea cianobacteriilor. În plus, ploile intense spală, dar și transportă nutrienții de pe uscat direct în apa lacului.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan și Bowling Green State University spun că astfel de înfloriri de alge sunt tot mai des întâlnite la nivel global.

ADVERTISEMENT

Lacul Victoria este o sursă de apă dulce, dar și una de hrană, mai ales de pește. Cu toate acestea, apa devine un adevărat pericol în contextul înfloririi algale toxice (HABs).

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au identificat în Golful Winam, într-un studiu recent, o specie de alge denumită Microcystis. Această specie produce o toxină periculoasă, microcistina, care afectează ficatul și poate ucide animalele și oamenii, mai ales cei al căror sistem imunitar este slăbit.

O altă problemă este dată de faptul că algele consumă oxigenul din apă, ceea ce duce la sufocarea vieții acvatice. În anumite zone, precum Golful Mwanza, lacul trofic a fost profund schimbat de eutrofizare, contribuind la declinul semnificativ al populațiilor de pește.

Totodată, în regiunile mai adânci ale lacului, au apărut “zonele moarte”, acolo unde oxigenul este foarte scăzut și nu mai poate să susțină vreo formă de viață.

Cum poate fi gestionat fenomenul

Este important ca fenomenul să fie înțeles, înainte de toate. Datorită studiilor recente, s-a permis identificarea speciile dominante de cianobacterii, dar și a tipurilor de toxine pe care acestea le produc.

Cu aceste informații, autoritățile pot monitoriza lacul mai eficient. Mai mult, vor putea emite alerte pentru oameni în cazul în care apar înfloriri periculoase.

În același timp, prevenția joacă un rol foarte important. Există anumite măsuri eficiente care pot fi luate la nivel local. De exemplu, pot fi modernizate sistemele de tratare a apelor uzate. Se pot promova practici agricole sustenabile, iar pădurile pot fi protejate. Defrișările ar putea fi reduse.

Dacă nu sunt luate măsuri cât mai curând posibil, Lacul Victoria ar putea deveni o sursă de boală, dar și foamete și sărăcie. Acesta este al doilea ca mărime din lume, după Lacul Superior din America de Nord.

Tags: