Fotbal intern

Ladislau Boloni a dezvăluit secretul din spatele golului marcat în România – Italia 1993: „A fost o schemă lucrată”

16.04.2020 | 18:55
Ladislau Boloni a dezvaluit secretul din spatele golului marcat in Romania  Italia 1993 A fost o schema lucrata
ADVERTISEMENT

16 aprilie este una dintre zilele de referință din istoria fotbalului românesc, ziua în care echipa națională a învins campioana mondială en-titre, Italia, în 1983, și în care Steaua devenea prima echipă est-europeană care ajungea în finala Cupei Campionilor Europeni. Ambele evenimente au un nume comun: Ladislau Boloni, care rememorează golul marcat Italiei, reușită care avea să se dovedească decisivă pentru calificarea la EURO ’94.

Ladislau Boloni, autorul unei victorii istorice

Pe 16 aprilie 1983, România învingea Italia, campioană mondială en-titre, cu 1-0, datorită unui gol marcat de Ladislau Boloni, rezultat ce rămâne și singura victorie obținută de „tricolori” în fața naționalei care deține titlul suprem.

ADVERTISEMENT

La 37 de ani distanță, Boloni rememorează victoria uriașă cu italia, care avea să se dovedească decisivă pentru calificarea României la EURO 1994.

A fost o schemă lucrată la golul cu Italia, am început să le antrenăm dintr-un cantonament de la Suceava, după ce a venit Mircea Lucescu la echipa națională. Au fost mișcări puse foarte bine la punct.

ADVERTISEMENT

Nu cred că este cel mai important meci din cariera mea, am mai avut alte meciuri foarte importante, unele cu succes, altele fără succes. Cred că meciul de la Bratislava a fost deosebit de important, meciul cu Suedia, de la ei, a fost deosebit de important, cel cu Irlanda (n.r. preliminariile CM 1986), dracu’ să-l ia, pe care l-am pierdut cu 0-1 și nu ne-am calificat la Campionatul Mondial din 1986.

Meciul cu Italia rămâne o capodoperă a mea, cu ajutorul celorlalți, normal. Cred că România nu a bătut niciodată o campioană mondială en-titre, și până în 1983, România nu bătuse niciodată Italia”, a declarat Ladislau Boloni la TV Digisport.

ADVERTISEMENT

Prima calificare a unei echipe din estul Europei în finala CCE

La trei ani distanță de la momentul în care aducea victoria naționalei cu Italia, Ladislau Boloni s-a aflat pe teren pentru un alt moment istoric al fotbalului românesc, succesul Stelei cu Anderlecht, 3-0 în retur după 0-1 în Belgia, care a adus prima calificare a unei echipe din estul Europei în finala Cupei Campionilor Europeni.

Cum avansam în competiție, parcă apărea toată țara în jurul nostru. Cu Anderlecht a fost un meci ieșit din comun, tensiunea era imensă, obiectivul era unic pe vremea aceea în fotbalul românesc, credeam că mai departe de semifinală poate nu putem să ajungem.

ADVERTISEMENT

Noi am jucat pentru toată țara meciul ăla, toată țara a devenit stelistă măcar pentru momentele acelea.

Era un moment dificil, populația era umilită, inclusiv noi eram umiliți de către sistemul acela bolnav, iar noi am reușit să dăm puține mândrie oamenilor. Cred că asta este explicația pentru care acele moment au rămas în inima oamenilor”, recunoaște Ladislau Boloni.

ADVERTISEMENT