Sport

Ladislau Boloni, dezamăgit crunt de România. De ce a ales să vadă Euro 2020 la Budapesta: „De ani de zile nu mă caută nimeni!”

Ladislau Boloni este extrem de dezamăgit de România și a preferat să meargă să vadă meciurile de la EURO 2020 disputate la Budapesta, după ce în țara sa natală este marginalizat
25.06.2021 | 11:40
Ladislau Boloni dezamagit crunt de Romania De ce a ales sa vada Euro 2020 la Budapesta De ani de zile nu ma cauta nimeni
ADVERTISEMENT

Ladislau Boloni s-a despărțit de grecii de la Panathinakos și a mers pe arena „Ferenc Puskas” din Budapesta pentru a vedea meciurile de la Campionatul European, în loc să vină pe Național Arena.

Unul dintre cei mai buni antrenori români a vorbit pentru gsp.ro despre meciurile de la Campionatul European, despre fostul său elev de la Sporting Lisabona, Cristiano Ronaldo, dar și despre evoluțiile entuziasmate reușite de naționala Ungariei în „grupa morții” cu Franța, Germania și Portugalia.

ADVERTISEMENT

Ladislau Boloni se simte ignorat de România: „De ani de zile nu mă caută nimeni!”

Ladislau Boloni a oferit după foarte mult timp un interviu în care a vorbit în principal despre meciurile de la EURO 2020 pe care le-a urmărit de la Budapesta, unde este în continuare foarte apreciat datorită originii sale maghiare: „Pentru că din România, de ani de zile nu mă caută nimeni. Cu unele excepții, printre care te afli și tu”, a explicat antrenorul de 68 de ani de ce a ales partidele de la Budapesta în dauna Bucureștiului.

Naționala Ungariei a fost la zece minute de calificarea în optimile EURO 2020 după ce a condus naționala Germaniei. Maghiarii au condus și Franța cu 1-0, în timp ce cu Portugalia a rezistat fără gol primit până în minutul 84 al meciului de debut la acest turneu final, iar bucuria ungurilor a fost uriașă: „În primul rând, mândrie. Sigur, este și o stare de tristețe, pentru că ungurii au simțit că au fost aproape de o calificare dintr-o grupă infernală. Spre deosebire de Euro 2016, când au câștigat grupa cu Islanda, Portugalia și Austria”, a explicat Boloni cum au fost primite în Ungaria rezultatele echipei.

ADVERTISEMENT

Deși nici Ungaria nu s-a calificat la Campionatul Mondial, vecinii noștri investesc masis în sportul și mai ales în fotbal, ceea ce ar putea fi secretul rezultatelor din ultimii ani, atât la echipa națională cât și la nivel de cluburi, unde Ferencvaros a ajuns în grupele UEFA Champions League după 25 de ani: „Fotbalul maghiar vine după o perioadă deosebit de tristă ca rezultate, iar acum încep să se vadă eforturile făcute de Guvern pentru sport. Au o infrastructură demnă pentru Europa. Sigur, nu putem să strigăm deja „Victorie!”, dar așa simt”, a mai spus Boloni.

Ladislau Boloni consideră că Ungaria ar trebui să fie un model pentru România din punct de vedere al investițiilor în sport

Ladislau Boloni e de părere că România ar trebui să ia Ungaria drept model și să investească masiv în sport și infrastructură. Cu toate astea și Ungaria mai are un drum lung de parcurs până va putea sta la „masa bogaților”, fapt punctat și de antrenorul român de origine maghiară: „Toată lumea din Ungaria este mândră de rezultatele obținute la ultimele două Campionate Europene, dar atenție însă, nici ei nu s-au mai calificat la Mondiale! S-au făcut pași înainte, dar mai e mult până să vorbim despre Ungaria în fotbalul mare. Să fie clar, nu sunt expert în fotbalul maghiar, și acum cunosc mai bine fotbalul românesc”.

ADVERTISEMENT

Boloni a explicat și care sunt din punctul său de vedere punctele forte ale naționalei de fotbal a Ungariei, care s-a luat la trântă cu ultimele trei finaliste de la Campionatul European din 2016: „În primul rând am văzut schimbarea de atitudine a jucătorilor și o simbioză între echipă și suporteri. Publicul a fost fantastic, dornic de fotbal de înalt nivel. Incontestabil este și meritul antrenorului italian Marco Rossi, un tip inteligent”.

Deși ungurii au fost la zece minute distanță de calificarea în optimile de finală ale EURO 2020, Ladislau Boloni e de părere că Franța, Germania și Portugalia meritau să meargă mai departe, însă dezamăgirea a fost uriașă la Budapesta: „După hârtie, nu. Însă rezultatele sunt cele care contează, iar Ungaria a fost foarte aproape de calificare, a condus de două ori Germania. De aceea, tristețea este normală”.

ADVERTISEMENT

Cine este favorita lui Ladislau Boloni la EURO 2020

Ladislau Boloni a fost impresionat de jocul prestat de naționala Italiei, una dintre cele mai plăcute surprize ale Campionatului European. Deși vedea Franța ca mare favorită la câștigarea trofeului continental, Boloni a fost dezamăgit de ultimele două meciuri din grupă: „În primul meci, da, când a învins Germania. Apoi, entuziasmul meu s-a mai estompat în ceea ce privește Franța. În schimb, mi-a plăcut foarte mult Italia, care a arătat o coeziune de grup fantastică. Belgia și Anglia sunt alte echipe care au jucat bine în grupe”.

Antrenorul este dezamăgit de traseul echipelor de la EURO 2020. Dacă spre exemplu Belgia va avea un traseu infernal, Olanda pare că e deja cu un picior în semifinalele EURO 2020, așa cum Gică Popescu preconiza în exclusivitate pentru FANATIK: „ Acest dezechilibru mă deranjează mult. Spre exemplu, Belgia pentru a câștiga titlul trebuie să câștige de patru ori Euro. „Optimi” cu Portugalia, „sferturi” cu Italia, semifinală cu Franța, finală cu Anglia sau Germania. Oare nu se putea face tragere la sorți pentru a exista un echilibru mai logic? Fotbalul și spectacolul trebuie să iasă învingător, asta e cel mai important!”.

De ce nu s-a întâlnit la Budapesta cu Cristiano Ronaldo

Ladislau Boloni a explicat de ce nu s-a întâlnit la Budapesta cu starul Portugaliei, Cristiano Ronaldo, care a jucat două meciuri pe arena „Ferenc Puskas”: „Regulile au fost foarte, foarte stricte. În Portugalia sunt din nou probleme cu virusul și nimeni nu a putut să se apropie de cantonamentul lor și nici ei n-au avut voie să iasă. Ronaldo e mai greu de prins la telefon decât să te întâlnești cu el la piață”.

Însă fostul său antrenor este mândru de realizările veteranului de 36 de ani al lusitanilor: „Sunt foarte bucuros pentru el. Sigur va depăși acest record. Mi-ar fi plăcut să depășească recordul chiar aici, la Budapesta. Nu-i rău deloc, a marcat cinci goluri în trei meciuri”.

ADVERTISEMENT