Sport

De ce a picat varianta Ladislau Boloni la națională? Antrenorul a dezvăluit motivele într-o conferință de presă: ”În viața mea nu am avut zile atât de tensionate și atât de grele!”

Ladislau Boloni a fost la un moment dat favoritul FRF pentru funcția de selecționer, dar negocierile s-au blocat și reputatul tehnician a refuzat oferta. Boloni a decis să explice de ce s-a ajuns în această situație.
26.01.2022 | 10:15
De ce a picat varianta Ladislau Boloni la nationala Antrenorul a dezvaluit motivele intro conferinta de presa In viata mea nu am avut zile atat de tensionate si atat de grele
Ladislau Boloni a dezvăluit cele trei motive pentru care nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu FRF
ADVERTISEMENT
26-01-2022
08:09

Ladislau Boloni, prima poziție oficială după eșuarea negocierilor la națională

Ladislau Boloni a explicat pe larg toate motivele pentru care nu a fost numit selecționerul României, pe parcursul unei conferințe de presă-eveniment, în care a dezvăluit și staff-ul pe care l-ar fi ales și care cuprindea nume precum Adrian Ursea, Liviu Ciobotariu sau Emil Săndoi.

„Am fost căutat de FRF să ocup această poziție, pe care foarte scurt timp am analizat-o și, bineînțeles, am acceptat să discut despre asta. După atâta hoinăreală în fotbalul mare, european, proiectul meu era să termin cu maioul echipei naționale pe mine. De ce-mi va lipsi acest maiou din vitrină? De ce lucrurile nu s-au realizat?”.

Ladislau Boloni a mărturisit că a fost bulversat de cerințele impuse de Răzvan Burleanu în contractul propus, care eclipsa obiectivul principal, calificarea la Campionatul European: „În cariera mea de antrenor, dar și jucător, am semnat multe contracte, am stat de vorbă cu mulți oameni din elita fotbalului european. Niciodată nu m-am izbit de atâtea probleme, pentru mine ilogice, ca acum. Eu simțeam că aceste mici probleme care se tot adăugau mă deranjau atât de mult încât simțeam că mi-ar fi greu să dau totul”.

Ladislau Boloni: „Nu am semnat niciodată un contract la care să nu știu data sfârșitului”

Dacă Boloni vine acasă, atunci Boloni trebuie să reușească. Pentru asta, trebuie să dai 150% din tine. Lipsa acestei logici mă împiedica să fac pasul înainte. Nu am semnat niciodată un contract la care să nu cunosc data sfârșitului. În mediul profesionist, un contract se întinde de la 1 iulie, la 30 iunie. Bineînțeles, datele se pot schimba, dar trebuie să existe o dată de finiș.  La mine, erau puncte de suspensie la data de încheiere”. 

Ladislau Boloni, despre cele trei probleme din contractul de selecționer: „Contractul avea trei puncte de suspensie. Durata a fost până la sfârșitul Campionatului European, adică pe 24 iunie 2024. Dacă suntem la baraj până pe 24 aprilie și dacă nu suntem nici baraj până pe 22 septembrie. Eu pur și simplu nu știam până când semnez! Puteam să plec și după cinci-șase săptămâni în care eu întâlnesc echipa națională de trei ori! Nu credeam că încurcăm un obiectiv principal cu unul secundar! Eu nu am văzut niciodată un contract profesionist fără dată de terminare fixă!

Luând în mână contractul propus am văzut obiectivul principal calificarea pentru Campionatul European. Asta mă interesa foarte, foarte mult. Dacă ai acest obiectiv pentru care nu ai foarte mult timp, dar aveam proiectele mele să pot munci. Altfel nu ai timp să muncești la echipa națională, dar aveam ideile mele. 

Negocierile au eșuat din cauza unui obiectiv secundar: Liga Națiunilor

Obiectivul meu principal venea pe plan secundar, în detrimentului celui secundar, Liga Națiunilor. M-a pus foarte mult pe gânduri. Discuțiile au fost foarte deschise și interesante, sincere. Simțeam că mă vor oamenii dar după aceste dificultăți de care mă loveam în planul meu, totul se formula cu semnul întrebării.

Un alt aspect de care Ladislau Boloni a fost deranjat se referă și la durata interminabilă a negocierilor care s-au întins pe aproape două săptămâni: „Durata negocierilor a fost o altă problemă care a deranjat. Faptul că și acum sunt prezent la București. Eu știți că trăiesc într-un triunghi, iar un vârf este Târgu Mureș. Vreau să mă feresc de diferite influențe și am reușit să mă țin departe de mass-media. Nu voiam să fiu perturbat în gândurile mele.

La partea financiară au fost discuții total neinteresante. Partea financiară nu a prezentat nicio prioritate pentru mine. Boloni nu a avut pretenții și nu a fost absolut nicio piedică din acest punct de vedere. Sunt puțin trist totuși.

Ladislau Boloni e sincer: „În viața mea nu am avut zile atât de tensionate și atât de grele ca aceste două săptămâni”

Ladislau Boloni a vrut să își ia o piatră de pe inimă și a dezvăluit că a trecut prin clipe foarte dificile în aceste două săptămâni în care a negociat cu FRF: „În viața mea nu am avut zile atât de tensionate și atât de grele ca aceste două săptămâni petrecute la Târgu Mureș. Eu doream să ajung la o înțelegere, poate și ei, dar ne blocam tot timpul de acest obiectiv intermediar. Ei avea din patru șanse, trei să ma înlocuiască și asta dăuna foarte mult imaginii mele.

Fostul selecționer al României a ajuns la concluzia că de fapt din contract reiese că obiectivul principal este primul loc în Liga Națiunilor, lucru cu care nu a putut fi de acord: „Acest tratament pe mine m-a deranjat și atunci îmi puneam probleme de ce dracu mă cauți pe mine? Obiectivul era de fapt primul loc în Nations League. Dacă tu, federația poți să mă dai afară, vreau și eu să am posibilitatea să plec indiferent dacă eram pe primul loc sau pe doi. 

Care a fost propunerea contractuală a lui Ladislau Boloni

Ladislau Boloni a încercat să ajungă la un consens cu Răzvan Burleanu și a propus un „dublu contract”: „Am vrut să semnăm un contract până la finalul Ligii Naționale și două săptămâni în care se poate rezilia contractul de ambele părți până să intre al doilea contract în vigoare. Pot exista neînțelegeri, o problemă familiară sau de sănătate sau conflictuală. E imposibil să nu apară într-un grup de 30 de oameni. Și atunci ce facem? A fost acceptată două-trei ore, dar în cele din urmă nu.

Dacă semnez un contract, deja de la început că partea valorează suma X în contract, atunci nu mai schimbi. E cam greu să mai vină vreo echipă în septembrie să mă mai ia. Nu cred că s-ar fi repezit numai către mine aceste echipe. Am acceptat să se propună o sumă de reziliere, dar să nu fie mai mare decât cele cinci sau șase luni pe care le munceam. Acestea au fost problemele mele cu Liga Națiunilor și pe care nu am reușit să o clarific.

Ladislau Boloni: „Eu credeam că mă vor, dar contractul spunea altceva!”

Eu nu partajez părerea oamenilor care ar fi scos ideea că FRF nu m-a dorit cu adevărat. Pot să vă spun ce simțeam eu la Nisa și la București. Când vorbeam cu domnul Burleanu, un tânăr educat și simțeam că vrea și apoi ceea ce venea către mine pe urmă nu acoperea cuvintele sale. Dacă mă vrei într-adevăr mă lași să muncesc.

Am închis discuția de mai multe ori în această perioadă și apoi reveneam pe urmă la aceeași problemă. Așa mi s-a înfiripat și mie în minte dacă oare într-adevăr mă vor. Ei spuneau că da, dar contractul îmi spunea total alt lucru! 

Mi-am dorit ca antrenorul meu secund să fie Adrian Ursea, care a fost antrenor la Nisa. A venit de câteva ori la mine și cred că era unul care ar fi venit cu aceleași exigențe occidentale din Franța sau Elveția și am fi fost pe același numitor comun.

Mi s-a explicat apoi să fie oameni care cunosc mai mult fotbalul românesc. Asta ar fi fost una dintre problemele mele. Am înțeles și am optat pentru doi alți oameni și mă gândeam la Ciobotariu pe care îl apreciez extraordinar de mult și la Emil Săndoi. Amândoi, cred că era prea mult pentru federație.

Apoi am avut o idee pe care nu am dezvoltat-o niciodată. Sper că nu îl jignesc pe Adrian Mutu, de care auzeam că ar fi în cărți. Pentru că am vârsta pe care o am… Germania miza pe chestia asta, ei pregăteau viitorul selecționer. Aveau pe cineva care știau că după un anumit selecționer va prelua secundul. El a simțit fotbalul occidental și ne-am întâlnit o dată pe aeroportul din Nisa. În afară de Nicolae Dică, staff-ul ar fi rămas cam același ca să păstrăm continuitatea.

Ladislau Boloni, despre primul mandat la naționala României: „Cu Mircea Sandu a fost mai la subiect”

Mircea Sandu îmi era coleg la naționala de juniori. Era alt tip de om. Mai fotbalist și mai puțin teoritician. Relațiile mele erau mult mai strânse decât cu domnul Burleanu pe care l-am cunoscut acum. Am aprecieri bune și trebuie să își apere dreptul lui.

Cu Mircea Sandu a fost mai la subiect și poate că avea șanse pentru că nu era ceva intermediar. A încercat să facă o combinație de-asta că dacă nu mai sunt șanse pleci. Și ne-am dat seama că trebuie să meargă până la final contractul. M-a invitat în Franța, și eu pe el, dar am vorbit doar de câteva ori la telefon.

Am suferit destul de mult pentru plecarea de la echipa națională, la faimoasa plecare. Au fost și atunci câteva probleme pe vremea respectivă, dar cred că este mai bine să nu o spun. Era vorba despre revenirea cuiva cu care eu nu eram de acord. 

Eu am nevoie de siguranță. Prefer să joc șah decât poker. Poate pentru că sunt ardelean. Siguranța aceasta putea să vină doar după Campionatul Mondial la care ne calificăm. Mai era și problema cu soția mea. Ea nu a putut fi prezentă. Dar să nu credeți că m-au luat cu  japca și m-am dus!

Dacă îl aduci pe Gică pot să vin pentru meciurile acelea să îi dau o mână de ajutor, dar pe bună dreptate am fost refuzat. Dar nu am plecat gratis. Am fost pedepsit la FIFA, proces și așa petrecut lucrurile.

Ladislau Boloni îl „înțeapă” pe Dumitru Dragomir: „Consider iresponsabilă o astfel de declarație!”

Domnul Mitică Dragomir, „Oracolul” fotbalului românesc, un om foarte simpatic, cu un vocabular mult mai bogat decât mine și foarte informat. De fapt, a mai ghicit el un lucru: că Viktor Orban, prietenul meu, pe care îl respect foarte mult, a spus că mi-a dat ordin să mă duc la Sepsi. S-a uitat în glob și a nimerit-o! O afirmație venită așa de oriunde și unde poate face mult rău. 

Dacă nu aș fi vrut să vin la echipa națională nu ne-am mai fi văzut astăzi aici. Putea să fie o oportunitate frumoasă și un ultim tren pentru mine. Am fost deja și în Grecia pentru a prelua o altă echipă și în Slovacia și am spus nu. Deci dacă ar veni încă o propunere, păi nu v-am spus că așa este? Consider ca iresponsabilă o astfel de declarație din partea oricui, chiar și a „Oracolului” fotbalului românesc.

În primul rând m-aș gândi și aș analiza situația echipei, a mea și a fotbalului respectiv. Când m-a contactat Mircea Sandu aveam doar vreo zece ani de carieră în fotbalul francez. Sunt lucruri care se schimbă în decursul anilor.

Ladislau Boloni nu se dezice de echipa națională

Ceea ce a fost valabil acum 15 ani, nu mai este acum. Mie nu prea îmi place cuvântul „dacă”. Chiar deloc! În același timp, recunosc că sunt vreo trei președinți cu care am avut discuții și păstrez o relație foarte bună. România rămâne țara mea.

Eu am buletin românesc. Eu la Târgu Mureș îmi regăsesc rădăcinile imediat. Mă duc până în centru la biserică și sunt în apele mele. Deci ce nu? Poate mă voi întoarce la națională sau în România.

Lotul echipei naționale nu am curajul să afirm că îl cunosc 100%. Dar în fața ochilor mei jucătorii și posibilitățile pe care echipa le are. Echipa națională poate să facă un meci deosebit de bun și imediat apoi să clacheze. Meciurile foarte, foarte slabe și inexplicabile. Ceea ce mă deranjează foarte mult e că ne inflamăm că batem Luxemburg cu 3-0. Eu știu, eu cunosc și am curajul să spun știu ce ești și ce ai putea să devii.

Văd calitățile unora și e nevoie doar să aibă o singură calitate de nivel internațional. Astăzi nu găsești un jucător talentat după aprecierile mele, care pot fi însă și greșite. Ultimii jucători din avengură internațională sunt Cristi Chivu și Adi Mutu și asta a fost acum 15 ani. Greșesc cumva? 

Știu ce trebuie să facă Răzvan Marin ca el să fi rămas la Ajax Amsterdam. Știu ce aș încerca să fac. La fel și cu fundașul drept care joacă în Spania. Problema cea mare este că pentru treaba asta jucătorii sunt mai puțin vinovați. Cine îi antrenează? Cine ridică ștacheta? Ce fel de aer au respirat acești oameni, dar cei care îi examinează? Responsabilitatea principală cade pe noi, pe educatori! 

Ladislau Boloni a vorbit și despre detaliile financiare ale contractului: „Nu a fost niciun moment asta o problemă!”

Nu mi-e jenă să discut problema financiară. Nu ar fi rămas să dau niște bobârnace dar n-am intenția. Că aș fi cerut nu știu cât. Pretenția mea a fost ca recompensa selecționerului să fie mai aproape de Daum decât cea primită de Mirel Rădoi. Mă refer la salariu, dar și la calificare. Îmi cer iertare dacă sunt prea îngâmfat, dar cred că pot să cer minim salariul lui Christopher Daum. 

Școala antrenorilor români e foarte pusă la punct și sunt buni. Atunci de ce au salarii la jumătate față de antrenorii din Occident. Am făcut un compromis mai mare de 60% ca să accept propunerea federației! Nu asta a fost problema principală. 

Cu tot respectul pentru foarte mulți antrenori români, eu, Ladislau Boloni, am fost cel care a strâns 100 de selecții la echipa națională. Și care am avut șansa să pot să iau Cupa Campionilor Europeni în brațe. Atunci da, Boloni voia asta!

De ce eu nu accept sau de ce îndrăznesc să cer altceva? Pentru că eu l-am ajutat pe Petr Cech, am făcut antrenamente speciale cu Raphael Varan sau am fost cel care i-a adus pe Kallstrom sau Alexander Frey, Gourcouff, să vorbesc de Fellaini, Witsel? Cu ăștia am lucrat eu! Vreau să mă pun în față și pot să ajung și la Ronaldo, Quaresma, dar și la Rădoi, Marius Niculae, pe care i-am luat, i-am scuturat și cred că mi-au dat singuri recompensa.

Lăsați-mă și pe mine să spun eu atunci! Am câștigat campionate, cupe și am fost cel mai bun antrenor în trei campionate diferite. Cea mai mare performanță e că am lucrat în fotbalul occidental 25 ani! Permiteți-mi atunci să spun că Boloni își dorește acest lucru! Pentru asta m-am bătut să mai iau încă o dată tricoul naționalei. Voila! 

Ladislau Boloni: „Plec puțin șifonat și trist”

Aș fi vrut să mă folosesc de dumneavoastră și să vă spun ceva. Plec puțin șifonat și trist pentru că visam alteceva. Nu am mai răspuns la telefon pentru că mi-aș fi complicat viața și mai mult. Vă mulțumesc pentru înțelegere.

Cuvintele nu sunt aruncate fără responsabilitate. Vreau să le mulțumesc colegilor de la Târgu Mureș și Steaua, lui Helmuth și cer iertare de la cei pe care nu i-am amintit și care au fost cu gândul la mine.

Contactat de președintele FRF Răzvan Burleanu, la sfârșitul anului trecut, Ladislau Boloni a fost foarte aproape să preia banca echipei naționale.

Reputatul tehnician a venit în România pentru a discuta concret detaliile contractuale cu oficialii FRF, dar instalarea lui nu s-a mai produs. Boloni a anunțat că va explica ce s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

Ladislau Boloni nu s-a întors în Franța și a decis să dea detalii despre eșecul negocierilor cu FRF

Extrem de apreciat în Europa, Ladislau Boloni a fost foarte aproape de o revenire pe banca echipei naționale după mai bine de 20 de ani.

Boloni a fost dorit în toamna anului trecut și de Sepsi Sfântu Gheorghe, dar a declinat oferta covăsnenilor. A răspuns pozitiv la oferta FRF de a purta discuții despre o posibilă instalare a sa în funcția de selecționer.

ADVERTISEMENT

Negocierile au durat câteva zile și la un moment dat totul părea ”bătut în cuie”. Ceva s-a întâmplat, însă, și Boloni nu a mai semnat contractul cu FRF, iar acum a decis să explice ce s-a întâmplat.

Antrenorul de 68 de ani va organiza miercuri o conferință de presă în care va detalia cum au decurs discuțiile cu Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță.

ADVERTISEMENT

Ladislau Boloni a evitat până acum să ofere vreun punct de vedere după ce tratativele cu Federația au eșuat.

Edi Iordănescu va fi oficializat azi în funcția de selecționer

Federația Română de Fotbal va anunța azi numele noului selecționer al echipei naționale, în persoana lui Edi Iordănescu.

ADVERTISEMENT

Cele două părți au început discuțiile în momentul în care Ladislau Boloni a amânat să dea un răspuns ferm ofertei FRF.

Nici discuțiile cu Iordănescu junior nu au fost ușoare. Se știe că tehnicianul este extrem de riguros atunci când analizează contractele, apelând chiar la juriști pentru a introduce unele clauze, sau pentru a elimina altele.

Ultima echipă antrenată de Edi Iordănescu a fost FCSB de unde a fost forțat de Gigi Becali să demisioneze, după ce între cei doi au apărut o serie de divergențe cu privire la jocul roș-albaștrilor.

ADVERTISEMENT