Fotbal international

Ladislau Boloni se implică în scandalul Colţescu! I-a pus la zid pe Burleanu şi Stroe

15.12.2020 | 12:22
Ladislau Boloni se implica in scandalul Coltescu Ia pus la zid pe Burleanu si Stroe
ADVERTISEMENT

Ladislau Boloni e cel mai recent nume important din fotbalul românesc care se implică în scandalul Colțescu. Antrenorul lui Panathinaikos i-a luat apărarea arbitrului craiovean și a avut câteva critici dure la adresa președintelui FRF, Răzvan Burleanu și a ministrului Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe.

Tehnicianul român în vârstă de 67 de ani nu consideră sub nicio formă că Sebastian Colțescu ar fi avut o formulare rasistă la adresa lui Pierre Webo în confruntarea dintre Paris Saint-Germain și Istanbul Bașakșehir.

ADVERTISEMENT

Colțescu este acuzat de rasism pentru că l-a identificat cu exprimarea „ăla negru” pe antrenorul secund al campioanei Turciei, UEFA deschizând o anchetă în acest caz.

Boloni, avocatul lui Colțescu: „N-a avut nicio urmă de dispreț sau ură”

„Eu vorbesc româna aproape la fel de bine ca limba mea maternă, maghiara. Franceza o vorbesc, cred că foarte bine. Nu sunt departe nici cu engleza, puţin mai departe cu portugheza. Când ai exprimări rasiste, accentul tău, cuvintele tale, limbajul corpului trădează aceste porniri extrem de urâte, condamnabile. Ori eu n-am sesizat aşa ceva la Colţescu! Şi, repet, am pretenţia că ştiu bine limba română.

ADVERTISEMENT

Faptul că tu spui ‘ăla negru’, ca să identifici repede un om, păi asta nu poate fi niciodată rasism! Exprimarea lui Colţescu n-a avut nicio urmă de dispreţ sau de ură vizavi de persoana care era pe banca formaţiei turce. O mare problemă în această situaţie, dacă vrei să o înţelegi, e că, în limba română, cuvântul ‘negru’ descrie o culoare. Colţescu nu spune ‘nigger’, cuvânt în engleză cu cononaţie rasistă, el nu spune ‘cioară’, care e un cuvânt jignitor în română. Colţescu foloseşte un cuvânt din română, care e interpretat, în mod eronat, de către cei care l-au auzit.

Iar în reacţiile care au curs de aici, am auzit şi o chestie care m-a bulversat. Că al patrulea arbitru (n.r. – Sebastian Colţescu) ar fi trebuit să ştie numele antrenorului secund de la formaţia turcă (n.r. – Pierre Webo). Dar de unde?! Ei, oamenii de pe băncile tehnice, cunosc numele tuturor arbitrilor care sunt la un meci? Eu, ca antrenor, întreb din când în când: ‘Din ce ţară e arbitrul?’. Iar asta doar când am meci internaţional. În rest, habar n-am cum îi cheamă pe arbitri şi nici nu mă interesează! Şi tot aşa, pe niciun arbitru din lume nu-l interesează cum îl cheamă pe maseurul de pe banca tehnică a celor de la ASA Târgu-Mureş, de pildă! Despre ce vorbim aici?”, a declarat Ladislau Boloni, într-un interviu acordat pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

„Să nu își ceară scuze ministrul Stroe în numele meu”

Tehnicianul lui Panathinaikos nu e de acord nici cu afirmațiile lui Ionuț Stroe. Ministrul Tineretului și Sportului a declarat că „își cere scuze în numele sportului românesc” pentru incidentul de la Paris.

„Ei bine, eu am fost un sportiv român şi îl rog să nu-şi ceară scuze în numele meu! El e un politician care vrea să se afirme şi atunci îşi dă cu părerea şi îşi cere scuze, că, vezi domne, ce mare democrat şi liberal şi la modă e el, cu respect faţă de toată lumea! Doar că n-are respect faţă de lumea în care trăieşte el! Faţă de acea lume n-are niciun fel de respect. El vrea doar să se afirme. Şi acest sentiment, această părere exprimată de acest politician îi influenţează apoi pe foarte mulţi. 

ADVERTISEMENT

Şi, de aceea, mă deranjează foarte tare că Tiberiu Stroe sau Ionuţ Stroe, cum îl cheamă, iese la fotografii şi îşi dă cu părerea. Cum au fost şi alţii, de altfel!”, a adăugat Boloni.

„Am să redactez o scrisoare la UEFA și FIFA”

„Eu am avocatul meu în Franţa şi cred că am să redactez o scrisoare cu ajutorul lui şi să o trimit atât la UEFA, cât şi la FIFA. O să le explic ce au putut trăi aceşti arbitri, care au fost pe ‘Parc des Princes’, şi în ce ‘găleată’ au putut să cadă. Şi, din păcate, vor fi marcaţi de acest episod pentru o viaţă întreagă! Şi în această scrisoare, cred că o să mai scriu ceva!”, a completat fostul selecționer.

Boloni îi cere socoteală și lui Burleanu: „Încă aștept răspunsul lui”

De Ladislau Boloni a fost luat la ochi și Răzvan Burleanu. Antrenorul susține că l-a sunat pe președintele FRF după finala Cupei României dintre FCSB și Sepsi, scor 1-0, atunci când fotbaliștii lui Toni Petrea ar fi avut anumite derapaje xenofobe.

„Nişte oameni care ies acum din ţara noastră şi îl fac rasist pe Colţescu au tăcut cu alte ocazii! De pildă, ca atunci când l-am sunat pe Burleanu şi i-am cerut socoteală de ce acceptă federaţia scandările xenofobe ale jucătorilor FCSB, după ce au câştigat Cupa României, în sezonul trecut, în faţa celor de la Sepsi.

Şi încă aştept răspunsul lui! Ei bine, o să scriu şi la UEFA acum că încă aştept răspunsul FRF. Până la urmă, cine e vinovat? Unul care foloseşte un cuvânt oarecare sau un ministru sau o federaţie care acum sare şi urlă, dar, cu alte ocazii, nu-şi face treaba?”, a mai spus antrenorul lui Panathinaikos.

ADVERTISEMENT