News

Lady Gaga, consilier al lui Joe Biden. Cântăreața, în conducerea unei instituții dizolvate în mandatul lui Donald Trump

Joe Biden a ales-o pe Lady Gaga pentru a co-prezida un comitet consultativ pentru arte care s-a dizolvat sub Donald Trump.
17.04.2023 | 09:29
Lady Gaga consilier al lui Joe Biden Cantareata in conducerea unei institutii dizolvate in mandatul lui Donald Trump
Lady Gaga a interpretat imnul SUA la ceremonia de învestire a lui Joe Biden Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat o listă plină de vedete pentru un comitet consultativ în domeniul artelor care s-a destrămat sub administrația lui Donald Trump. Lady Gaga, Shonda Rhimes și George Clooney se numără printre cei 24 de artiști și academicieni pe care intenționează să îi numească.

Lady Gaga, consilier al lui Joe Biden

Lady Gaga, cântăreața și compozitoarea al cărei nume legal este Stefani Germanotta, va coprezida Comitetul prezidențial pentru arte și științe umaniste alături de producătorul Bruce Cohen. Comitetul va fi responsabil de consilierea președintelui în ceea ce privește politica culturală, iar membrii au fost aleși datorită “angajamentului lor serios față de arte și științe umaniste”, a precizat Casa Albă într-un comunicat citat de NPR, radioul public american.

ADVERTISEMENT

Președintele Ronald Reagan a creat acest comitet în 1982, permițând artiștilor și cadrelor universitare să consilieze liderii guvernamentali cu privire la programele de susținere a artelor și culturii. În trecut, comitetul a ajutat la organizarea premiilor National Arts and Humanities Youth Program Awards și a fondat programul Kennedy Center’s Turnaround Arts, care oferă școlilor cu venituri mici din întreaga țară servicii de educație artistică.

După ce Donald Trump a fost ales în 2016, mai mulți membri ai comitetului au demisionat. Restul au demisionat în vara următoare, după ce președintele de atunci a refuzat să condamne mitingul naționalist alb din Charlottesville.

ADVERTISEMENT

Într-o scrisoare deschisă adresată lui Trump, membrii rămași ai comitetului au scris: “Nu putem sta cu mâinile în sân, așa cum au făcut-o consilierii dumneavoastră din aripa de vest, fără să ne exprimăm împotriva cuvintelor și acțiunilor dumneavoastră” și i-au cerut acestuia să demisioneze din funcție. În urma demisiei în masă, Donald Trump a declarat că intenționa oricum să dizolve comitetul.

Joe Biden a reînființat comitetul

În septembrie anul trecut, Joe Biden a emis un ordin executiv pentru a reînființa comitetul, numind artele și științele umaniste “esențiale pentru bunăstarea, sănătatea, vitalitatea și democrația națiunii noastre”. Mișcarea face parte dintr-un efort mai amplu de a restabili programele de artă după ce acestea au fost epuizate în timpul fostului președinte.

ADVERTISEMENT

Comitetul revine în momentul în care țara se confruntă cu crize, de la tulburări sociale la schimbări climatice, “fără a mai menționa faptul că artele și științele umaniste și instituțiile conexe au fost atacate și s-au confruntat cu întrebări legate de relevanță”, a declarat Tsione Wolde-Michael, directorul executiv al comitetului. “Ceea ce urmărește comitetul este modul în care artele și științele umaniste pot fi cu adevărat un vehicul pentru o schimbare socială pozitivă.”

Președinta Berkeley City College, Angélica Garcia, este unul dintre academicienii care vor servi alături de vedete în cadrul comitetului. Într-o declarație, ea a spus că aceste colegii comunitare precum al său “sunt ancore ale democrației care servesc adesea drept centre culturale ale unor comunități diverse, în multe cazuri fiind singurele spații în care artele, științele umaniste și bibliotecile sunt accesibile”.

ADVERTISEMENT
Tags: