Sport

FC Barcelona, piatră de moară pentru LaLiga. Pierderi uriașe pentru fotbalul spaniol în ultimul sezon

Pentru prima dată după 12/13, LaLiga a înregistrat pierderi. Suma totală este de 892 milioane de euro, dintre care 56% au fost înregistrate de un singur club, mai precis FC Barcelona.
11.05.2022 | 12:35
FC Barcelona piatra de moara pentru LaLiga Pierderi uriase pentru fotbalul spaniol in ultimul sezon
Problemele financiare ale Barcelonei au afectat substanțial contabilitatea LaLiga. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

LaLiga a publicat raportul financiar pentru sezonul 2020/21. Iar cifrele arată că s-a înregistrat o pierdere de aproape 900 de milioane de euro. Din care aproape două treimi sunt trecute în contul lui FC Barcelona. Care va trebui să respecte o clauză specială pentru a transfera jucători.

Cluburile LaLiga, datorii nete totale de 1,946 miliarde euro

Datoria netă a cluburilor, scrie Marca, preluând date din raportul LaLiga, a crescut de la 1,710 la 1,946 miliarde de euro. Ca și în cazul pierderilor, evident, FC Barcelona își taie o nedorită felie reprezentativă. Mai exact, 40% din cuantum.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, amintesc jurnaliștii spanioli, în această vară va trebui să respecte regula 1/4. Care presupune că poate cheltui un euro la fiecare patru economisiți.

Este, de altfel, motivul pentru care a fost nevoită să se retragă din cursa pentru Haaland. Jucător ajuns la Manchester City. Și, dacă nu va izbuti să vândă dintre fotbaliștii pe care-i are în lot, nu va putea lua decât jucători liberi de contract sau contra unor sume modice.

ADVERTISEMENT

Se mai impune o precizare. Mai precis diferența dintre datoria netă a cluburilor și pierderea netă, care, pentru LaLiga, a fost de 892 milioane de euro.

Ea este dată de faptul că atunci când piața scade, activitatea cluburilor se reduce. În plan imediat, rezultatele financiare sunt negative, însă, pe termen mediu, urmare a amortizărilor, balanța devine pozitivă.

ADVERTISEMENT

În plus, precizează Marca, din cele 481 de milioane de pierderi ale Barcelonei, 250 de milioane au fost sume pentru aprovizionare, convenții contabile asociate cu deprecierea bilanțului său, fără impact financiar imediat.

Pierderile vor continua și în acest sezon

Raportul LaLiga anticipează că și în acest an se va înregistra un deficit, consecințele crizei Covid-19 făcându-se încă simțite. Pierderile urmează să fie însă de numai 297 de milioane de euro. ”Este cel mai rezonabil scenariu”, admite Javier Gómez, director general corporativ al LaLiga.

ADVERTISEMENT

Există însă și șanse ca lucrurile să stea mai bine. Și tot de FC Barcelona țin. Mai precis de capacitatea clubului catalan de a atrage cel puțin 50 de milioane de euro. Bani care ar trebui să vină din vânzarea de active, precum Barça Studios, sau transferuri.

La capitolul din urmă ar mai putea contribui cu un plus și Atletico de Madrid. Aceasta în condițiile în care se vor activa până pe 30 iunie clauze de vânzare ale jucătorilor împrumutați în străinătate.

Revenirea la profit, în 2023-24

Estimările celor de la LaLiga spun, potrivit 2Playbook, că fotbalul spaniol va reveni la profit în sezonul 2023-24. Desigur, un factor favorizant este acordul cu CVC Partners, dar la fel de importantă este și revitalizarea pieței transferurilor.

”Totul va depinde de modul în care se va comporta piața jucătorilor”, admite directorul general al LaLiga. Acesta este conștient de faptul că cluburile spaniole și-au bazat sustenabilitatea economică mult mai mult pe transferuri decât pe afaceri recurente. De fapt, din 2017-2018, acesta a fost al doilea cel mai relevant element de venit după drepturile de televiziune.

De altfel, se precizează și faptul că modul în care Bundesliga a gestionat acest capitol i-a permis să înregistreze pierderi de numai 474 de milioane de euro. Și este vorba despre cei doi ani de pandemie și de primele două ligi. Ori numai FC Barcelona a înregistrat în acest interval un deficit de 588 de milioane de euro.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Bundesliga a rezistat mai bine pandemiei. Cluburile germane din Prima și a doua Divizie au pierdut 474 de milioane de euro în doi ani , ceva mai puțin de jumătate din LaLiga, foarte afectate de situația unică a Barça, care în doi ani a lăsat 588 de milioane de euro.

Pe de altă parte însă, LaLiga stă mai bine decât fotbalul englez. Premier League și Championship au înregistrat un minus de 3,119 miliarde de euro. Pe minus sunt și întrecerile din Hexagon, cu 946 de milioane de euro, respectiv primele două ligi din Italia, cu 1,795 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT