News

Lama produce anticorpi care nimicesc SARS-CoV-2. Oamenii de știință jubilează: „Va trebui să-i construim statuie acestui animal”

11.05.2020 | 19:52
Lama produce anticorpi care nimicesc SARSCoV2 Oamenii de stiinta jubileaza Va trebui sai construim statuie acestui animal
ADVERTISEMENT

Lamele ar putea deveni eroi fără voia lor, după ce oamenii de știință au realizat că anticorpii din corpul mamiferelor distrug noul coronavirus fără niciun efort.

Lamele ar putea vindeca lumea de coronavirus

Winter, o lamă în vârstă de 4 ani le dă mari speranțe medicilor după ce anticorpii animalului au neutralizat noul coronavirus într-o serie de experimente în laborator.

ADVERTISEMENT

lamă2 sf [At: GHERASIM, IST. 17v / Pl: ~me / E: fr lama] 1 Gen de mamifere rumegătoare, asemănătoare cu cămilele, dar mai mici și fără cocoașă, care trăiesc pe platourile înalte din America de Sud și care, domesticite, sunt folosite ca animale de povară (Lama). 2 Exemplar din genul lamă2 (1).

Cercetătorii din Belgia își pun toate speranțele în lama Winter (în traducere liberă, Iarnă), un animal simpatic cu blană ciocolatie în vârstă de 4 ani. Conform jurnaliștilor de la The New York Times, Winter nu e o lamă specială, ci a fost aleasă la întâmplare pentru o serie de teste anti-coronavirus. Cu toate acestea, oamenii de știință au fost șocați de rezultate și Winter a devenit vedetă internațională.

ADVERTISEMENT

Anticorpii lamei au făcut praf viruși precum SARS sau MERS, astfel că oamenii de știință și-au încercat norocul și cu noul coronavirus. Astfel de terapii au fost folosite cu succes în trecut și împotriva tratamentului de HIV și gripa sezonieră.

Oamenii produc un singur tip de anticorp, în timp ce lamele produc două tipuri. Unul dintre anticorpi se aseamănă mult cu cel al oamenilor, însă al doilea anticorp are o serie de caracteristici specifice, cum ar fi o mărime cu 75% mai redusă. În aceste condiții, anticorpul lamei poate să pătrundă mai ușor învelișul țepos al coronavirusului și să-l neutralizeze.

ADVERTISEMENT

Mai mult, conform doctorului Xavier Saelens, un virusolog celebru de la Universitatea din Gent, anticorpii lamei pot fi manipulați foarte ușor și legați de cei umani. De același „dar” se bucură și cămilele, dromaderii sau celebra alpaca.

Anticorpii de lamă pot fi folosiți ca anticorpi

O altă variantă ar fi rechinii, însă lamele sunt mult mai ușor de manipulat. Asta, cu toate că le place să scuipe atunci când nu le este pe plac persoana de lângă ele.

ADVERTISEMENT

În 2016, doctorii Saelens, Wrapp și McLellan de la Universitatea din Texas, au încercat să vină de hac mai multor coronaviruși folosind anticorpi de lamă. Astfel, MERS și SARS au fost puse la punct de anticorpii lamei. În 2020, oamenii de știință și-au adus aminte de experiment și au repetat procedura, de această dată cu SARS-CoV-2. Cum era de așteptat, a funcționat, din nou.

Cu toate acestea, există o parte proastă a tratamentului cu anticorpi de lamă. Deși oamenii de știință sunt siguri că ar putea folosi excelent ca și un vaccin, el ar trebui repetat la 2-3 luni distanță pentru a nu-și pierde din efect.

„Mai sunt câteva luni de cercetare, însă dacă funcționează această lamă, Winter, merită să-i ridicăm o statuie”, a declarat omul de știință.

ADVERTISEMENT