News

Lampa lui Klaus Iohannis levitează la Cotroceni. Cadoul de 1.000 de lei primit de președinte, în plină criză energetică

Klaus Iohannis a avut parte de un an bun din punct de vedere al bunurilor primite cu ocazia unor vizite oficiale. Unul dintre cadouri s-a făcut însă remarcat.
12.01.2023 | 17:11
Lampa lui Klaus Iohannis leviteaza la Cotroceni Cadoul de 1000 de lei primit de presedinte in plina criza energetica
Klaus Iohannis a primit cadou o lampă neobișnută / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Flyte
ADVERTISEMENT

Oaspeții de la Palatul Cotroceni au fost mai mulți și ceva mai generoși în 2022. Președintele Klaus Iohannis a avut un an destul de bun din acest punct de vedere.

Klaus Iohannis a primit cadouri de aproape 5.000 de euro în ultimele 12 luni

Klaus Iohannis a primit 26 de cadouri, în valoare totală de 4.753 de euro (23.515 lei) în anul 2022, în urma unor acțiuni de protocol.

ADVERTISEMENT

Potrivit legislației în vigoare, toate bunurile primite de președinte au fost supuse unei evaluări a unei comisii din cadrul Administrației Prezidențiale, iar lista acestora a fost publicată pe site-ul instituției.

Cel mai scump obiect primit de Klaus Iohannis este un tablou de chihlimbar reprezentând cupola templului lui Solomon din Ierusalim, cu ramă din lemn, având dimensiunile 119,5×90 cm. Valoarea acestuia este de 1.125 euro (5.565,83 lei), iar bunul va intra, la fel ca toate celelalte de pe listă, în patrimoniul Administrației Prezidențiale.

ADVERTISEMENT

Lampa lui Iohannis, realizată din lemn ”sustenabil”

Un obiect de artă care a ajuns la Iohannis în acest an este o planșă print Bayerischer, respectiv un desen imprimat pe hârtie de calitate muzeală cu cerneluri reale Konsler și imprimantă Leslie G Hunt. Cadoul a fost ambalat într-o mapă vișinie cu închidere prin magnet. Tot pachetul a fost evaluat la 920 de euro, adică 4.551,61 lei.

Cel mai inedit cadou primit de Klaus Iohannis este o lampă Flyte Royale din lemn exploatat în mod sustenabil, cu bec led. Este vorba despre o lampă care plutește prin levitație magnetică, produs de compania suedeză Flyte, cu un design futurist. Obiectul a fost evaluat la prețul de 237 de euro, respectiv 984,48 lei.

ADVERTISEMENT

Alte cadouri care i-au fost înmânate lui Klaus Iohannis sunt: un cuțit militar (50 de euro), un stilou Poenaru Baron Fancy (94 de euro), o replică a drapelului de luptă din 1822 pe care Grigore Dimitrie Ghica i l-a înmânat lui Mihăiță Filipescu (410 euro), tabloul ”Tree of Wishes” (200 de euro), un set de butoni din argint cu chihlimbar și pietre din Marea Baltică (125 de euro), o hartă a Transilvaniei de la 1580 (92 euro) sau un set de ceai ”Herend” din porțelan (280 de euro).

Iohannis a primit un ceas de aproape 40.000 de euro, în urmă cu patru ani

Cadourile primite de Iohannis în 2022 sunt ceva mai scumpe decât cele din anul precedent, când președintele a contribuit la patrimoniul administrației cu doar 1.883 euro. Totuși, 2021 a fost un an marcat de pandemia de COVID-19, iar vizitele oficiale au fost mult mai rare.

ADVERTISEMENT

Înainte de pandemie, oaspeții erau mult mai generoși. De exemplu, în 2019, Klaus Iohannis a primit cadouri în valoare de 6.563 euro, iar în 2018 – de 46.514 euro (din care 38.740 euro a fost doar un ceas marca ScubaGraff).

În anul 2017, Bogdan Aurescu, la acea vreme consilier prezidențial, a primit cadou un telefon Huawei P9 lite, la care însă a fost nevoit să renunțe. Obiectul a intrat, de asemenea, în patrimoniul instituției.

Maia Sandu, eșarfă Hermes de la Macron

Primirea sau dăruirea de cadouri cu ocazia vizitelor oficiale reprezintă o practică diplomatică întâlnită în toată lumea.

În general, cadourile oferite unui șef de stat au legătură cu profilul și pregătirea acestuia. Traian Băsescu, de exemplu, obișnuia să primească machete ale unor vase maritime.

Pe de altă parte, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a primit de la Emmanuel Macron, în 2021, o eșarfă marca Hermes, evaluată la aproximativ 400 de euro.

ADVERTISEMENT