Sporturi

Lance Armstrong s-a dopat de la 21 de ani! Ce legătură are cu cancerul. Fostul ciclist american e suspendat pe viață din 2012

19.05.2020 | 10:12
Lance Armstrong sa dopat de la 21 de ani Ce legatura are cu cancerul Fostul ciclist american e suspendat pe viata din 2012
ADVERTISEMENT

Lance Armstrong a fost considerat ani buni drept un monument al ciclismului profesionist. Câştigător de nu mai puţin de şapte ori al Turului Franţei, americanul intrase deja în Panteonul marilor legende ale sportului pe două roţi.

ESPN a realizat documentarul Lance în două episoade

Dar, în anul 2013, a recunoscut într-un interviu acordat celebrei moderatoare Oprah Winfrey faptul că s-a dopat la greu de-a lungul întregii sale cariere. Motiv pentru care a fost suspendat pe viață și i s-au retras toate trofeele dobândite în cele șapte ediții ale Turului Franței.

ADVERTISEMENT

Acum, cunoscutul canal TV american ESPN a realizat un documentar cu tilul „Lance”, care va fi difuzat în datele de 24 și 31 mai și în care fostul rutier texan continuă seria dezvăluirilor care nu îi fac deloc cinste.

S-a dopat încă din primul sezon de profesionist

„Când m-am dopat pentru prima oară? Trebuie să fi avut 21 de ani, era în timpul primului meu sezon ca profesionist”, a dezvăluit Armstrong, care a cucerit titlul de campion mondial în anul respectiv (1993), la Oslo.

ADVERTISEMENT

În 1996, Lance Armstrong a trecut prin cursa vieții, în care sub nicio formă nu mai avea voie să fie dopat, bătălia cu cancerul testicular, pe care a reușit să o învingă.

A folosit hormoni de creștere înainte de a avea cancer

Înainte de a se declanșa procesul malign în corp, americanul utilizase hormoni de creștere. El nu exclude varianta ca dopajul să îl fi adus în fața morții.

ADVERTISEMENT

Dacă dopajul mi-a produs cancerul? Nu ştiu, însă nu pot spune cu siguranţă că nu”, a subliniat cu sinceritate fostul campion al ciclismului.

Nici acum nu a renunțat la ciclism

După turul din 2005, Lance Armstrong s-a retras. Americanul a revenit asupra deciziei în 2008, când a hotărât să se întoarcă la ciclism și să promoveze lupta împotriva cancerului.

ADVERTISEMENT

Este legitimat și acum, la 48 de ani,  la propria echipă, Team RadioShack (după ce în 2009 a concurat pentru Astana), acolo unde îl are ca antrenor pe vechiul său director sportiv de la Discovery Channel și US Postal, Johan Bruyneel.

ADVERTISEMENT