O echipă internațională de cercetători a descoperit că laptele de gândac este mai bun decât cel de vacă. Specialiștii spun când ar putea să apară pe rafturile magazinelor. Obținerea acestui lichid este o adevărată provocare în momentul de față.
Substanța produsă de femela gândacului de bucătărie a fost analizată pentru prima oară de oamenii de știință în anul 2016. De atunci experții au descoperit că laptele acestei insecte este mai nutritiv decât cel procurat de la vacă.
Fluidul de culoare gălbuie, care nu este tocmai un lapte, ar fi una dintre cele mai bune substanțe de pe planetă. Lichidul gălbui se cristalizează în stomacul puilor de gândaci, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Un studiu sugerează că are de trei ori mai multe calorii decât echivalentul laptelui de bivoliță. Laptele de gândac conține proteine, aminoacizi și zaharuri sănătoase, esențiale pentru funcțiile corpului, cum ar fi repararea și creșterea celulelor.
Mai mult, cercetătorii au descoperit că laptele de gândac este o alternativă excelentă pentru cel de vacă. Deși pare dezgustător pentru multe persoane, specialiștii sunt de părere că poate fi ideal pentru cei care au intoleranță la lactoză.
Laptele de gândac nu se extrage simplu, la fel ca cel de la vacă, pentru că insectele nu pot fi „mulse”. Acesta este motivul pentru care este necesar să se aștepte aproximativ 40 de zile până când insecta se maturizează, face pui și începe în felul acesta lactaţia.
Oamenii de știință sunt de părere că viabilitatea comercială este incertă în momentul de față. În prezent, nu se știe când acest produs va apărea pe rafturile magazinelor. Cel mai mare impediment este, de fapt, producția.
„Cred că este puțin probabil ca cineva să îl bea prea curând. Nu am idee cât de costisitor ar fi să fie produs în orice cantitate”, a declarat dr. Barbara Stay, profesor emerit la Universitatea din Iowa, scrie agrointel.ro.
În aceeași notă, unii cercetători internaționali sunt de părere că ingineria genetică ar fi o soluție viabilă prin care genele producătoare de lapte de gândaci din culturile de drojdie ar putea permite producția la scară largă.
Cu toate acestea, nu există cercetări concludente care să arată că laptele de gândaci este sigur pentru consumul uman. Gândacul care produce această substanță este Diploptera Punctata. Specia este comună în Pacific.
Insecta se poate fi găsită în India, China, Australia, Hawaii, Birmania, Thailanda, Samoa, Indonezia sau Noua Guinee. În altă ordine de idei, în sudul Africii a ieșit pe piață înghețata care are lapte produs de diferite insecte.
Desertul este „sustenabil, prietenos cu mediul, nutritiv, fără lactoză și absolut delicios”, conform csid.ro. Înghețata poate fi achiziționată de cei interesați în trei arome diferite: unt de arahide, chai și ciocolată.