Laptele este consumat în fiecare zi de mii de români. Puțini dintre cei care îl cumpără din supermarket citesc eticheta și, așa se face că, de multe ori, pleacă acasă cu un lapte periculos.
De-a lungul timpului, consumul de lapte a fost mereu un subiect controversat. Există persoane care îl consumă fără probleme și persoane care au dezvoltat o intoleranță la lactoză. Însă, indiferent de categoria din care faci parte, un singur tip de lapte nu ar trebui să îl cumperi niciodată.
Medicul Lavinia Bratu a explicat în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu că mulți români se expun unui pericol, fără să știe. Acest pericol este, de fapt, laptele pasteurizat pe care îl găsim în supermarketuri.
”Laptele pasteurizat nu ar avea ce să caute în dieta noastră. Punctul doi, trebuie să urmărim dacă nu avem o sensibilitate, și în același timp trebuie să avem grijă la cantitate, pentru că pe vremea bunicilor noștri nu aveam cantități enorme.”, a spus Lavinia Bratu.
Medicul a subliniat teoriile dezvoltate de alți cercetători în nutriție care susțin faptul că laptele pasteurizat nu are niciun beneficiu pentru organism. Explicația este foarte simplă și are mai mult legătură cu procesul de producere al acestui lapte.
Procesul de pasteurizare reduce considerabil conținutul de vitamine și enzime din lapte. Cercetătorii au demonstrat că prin pasteurizare se pierd vitaminele sensibile la căldură, precum vitamina C și B.
Nu doar vitaminele sunt distruse în urma procesul de pasteurizare. De multe ori, pasteurizarea distruge și bacteriile probiotice care sunt beneficie pentru sănătatea intestinală.
O altă problemă semnalată de cei care au consumat lapte pasteurizat este legată de gust. Potrivit lor, laptele pasteurizat nu este la fel de gustos precum laptele cu 3.5% grăsime sau chiar cu 1.5% grăsime.
Medicul Lavinia Bratu îi sfătuiește pe toți să fie foarte atenți atunci când aleg laptele pe care îl consumă. Trebuie acordată o mai mare importanță modului în care se simt după ce consumă lapte. De multe ori, senzația de disconfort nu este cauzată de intoleranța la lapte, ci de o sensibilitate.
”Îi îndemn pe toți să vadă cum se simt atunci când consumă lapte, cum se simt și fără, pentru că poate au o sensibilitate și încă nu știu.”, a declarat medicul în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu.