News

Laptele se ieftinește de la 1 mai. Înțelegere istorică între retaileri: ”Vor fi reduceri substanțiale, la raft”

Laptele se ieftinește de la 1 mai. Înțelegere istorică între retaileri: ”Vor fi reduceri substanțiale, la raft”. Românii vor beneficia de reduceri de 20%.
28.04.2023 | 12:40
Laptele se ieftineste de la 1 mai Intelegere istorica intre retaileri Vor fi reduceri substantiale la raft
Laptele se ieftinește de la 1 mai. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Laptele se ieftinește de la 1 mai. Înțelegere istorică între retaileri: ”Vor fi reduceri substanțiale, la raft”. Românii vor beneficia de reduceri de 20% după acest plan va fi pus în aplicare. Toți retailerii din românia au acceptat acest scenariu, urmând negocieri dure cu toți procesatorii implicați.

Laptele se ieftinește de la 1 mai

“Pe parcursul lunii mai vom vedea reduceri substanţiale, la raft, ale preţurilor laptelui proaspăt, având în vedere că retailerii ne-au confirmat participarea la acordul voluntar. Posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, ţinând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător şi epuizate stocurile existente.

ADVERTISEMENT

Ne aşteptăm că, în cele şase luni, cât este valabil acordul, să crească consumul. În plus, prognozele economice indică faptul că inflaţia se va reduce, iar astfel nu vom mai înregistra creşteri atât de mari ale preţurilor alimentelor”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă, conform Agerpres.ro.

Așadar, acordul voluntar dintre retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele proaspăt de consum se va aplica de la 1 mai. Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit personal cu reprezentanții fermierilor, procesatorilor din industria alimentară, Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România

ADVERTISEMENT

Această reducere de cel puțin 20% a prețului la raft se va aplica laptelui de proveniență românească, care în prezent costă peste 7 lei litru fără a face parte din promoții. Reducerea se va împărți între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%). Autoritatea de concurenţă s-a implicat în acţiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe, astfel încât să nu rişte încălcarea regulilor de concurenţă. Acordul trebuie să se desfăşoare în parametrii stabiliţi: negocierile să fie bilaterale între fiecare furnizor şi fiecare retailer, aceştia având posibilitatea de a aplica discounturi de cel puţin 10%”, a transmis sursa citată.

Consiliul Concurenței va monitoriza atent inițiativa împreună cu instituțiile responsabile, precum Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), urmând a fi utilizat în acest sens Monitorul Preţurilor la Alimente, o platformă online care afișează prețurile produselor alimentare în timp real. După ce va fi studiată atent această situație, Consiliul va discuta cu reprezentanții Guvernului pentru a vedea ce măsuri ar trebui impuse.

ADVERTISEMENT

Ionuț Lupu, director executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci ”HolsteinRo”, s-a plâns de faptul că fermierii din țara noastră vând litrul de lapte cu 2-2.5 lei, în schimb pe raft la magazin laptele ajunge să coste chiar și peste 10 lei. Fermierii sunt și mai îngrijorați, în condițiile un litru de lapte ar putea să ajungă la fermă la doar 1.7 lei.

”Fermierii vin după anul 2022 când seceta şi războiul din Ucraina au generat costuri foarte mari la nivel de producţie. Dacă anul trecut vorbeam de 3,2-3,4 lei pe litrul de lapte, ăsta era preţul de vânzare, la doar şase săptămâni, adică acum suntem nevoiţi să vindem litrul de lapte la 2,1- 2,4, 2,5 lei în cele mai bune cazuri, cu ameninţarea că preţul se va duce în 1,7-1,9 lei la poarta fermei.

ADVERTISEMENT

De aici încep o serie de discuţii cum reuşim noi, în condiţiile în care producem litrul de lapte între 2,5-2,9 lei, să supravieţuim pentru o perioadă, nu se ştie cum. După Postul Paştelui nu ştim dacă cu siguranţă consumul va reveni. Lăcomia supermarketurilor, în momentul de faţă, este la un nivel cu mult mai mare decât ne putem închipui. Atât timp cât nu există disponibilitate nici măcar de a transparentiza o serie de costuri şi de marje pe care supermarketurile le au în momentul de faţă, noi, fermierii, am pus de fiecare dată pe tavă cu toată deschiderea tot ceea ce se întâmplă în fermele noastre, de la costuri, de la probleme”, s-a plâns Ionuţ Lupu, la Prima News.

ADVERTISEMENT
Tags: