Sport

Larisa Iordache, calificată in extremis la Tokyo! Medicii, uluiți că a putut concura cu o criză renală

Larisa Iordache este ultima gimnastă a României calificată la Jocurile Olimpice. Sportiva a concurat cu o criză renală la Europene și tot a reușit să obțină biletele de Tokyo.
06.07.2021 | 20:30
Larisa Iordache calificata in extremis la Tokyo Medicii uluiti ca a putut concura cu o criza renala
ADVERTISEMENT

Episodul 91 al seriei “Olimpicii României” o are în prim plan pe Larisa Iordache, gimnasta care a reușit in extremis calificarea la Tokyo. La Europenele din aprilie, Larisa a obținut biletele de Tokyo, după un concurs în care a trecut peste o criză renală.

Larisa Iordache, calificată in extremis la Tokyo! A început gimnastica la vârsta de 4 ani

S-a născut pe 19 iunie 1996 la București și la vârsta de 4 ani a început gimnastica la Dinamo. Și-a dorit să ajungă balerină, însă după primele exerciții în sala de gimnastică a vrut să îi calce pe urme Nadiei Comăneci.

ADVERTISEMENT

În 2008 a fost selecționată în lotul de junioare, iar doi ani mai târziu a obținut aurul la sol, argintul cu echipa și la bârnă, iar la individual compus a obtinut bronzul. Apoi a făcut pasul la senioare, în 2012, când a atins vârsta de a fi eligibilă.

Medaliată cu bronz la JO 2012! A concurat accidentată la Londra

Deși accidentată, a fost în echipa olimpică a României și a pus umărul serios la medalia de bronz obținută de naționala noastră. Avea să fie ultima medalie olimpică pe echipe obținută de echipa României.

ADVERTISEMENT

În concursurile internaționale europene și mondiale a obținut nu mai puțin de 20 de medalii. Are patru distincții la Mondiale și alte 16 medalii la Campionatele Europene, dintre care 7 de aur. Însă, accidentările i-au dat mari bătăi de cap în carieră.

Echipa României de gimnastică de la Londra
Echipa României de gimnastică de la Londra

Accidentările aproape i-au încheiat cariera! S-a ridicat de fiecare dată

În martie 2016 a căzut de pe bârnă în timpul unui antrenament și și-a rupt un deget de la mână. Din cauza accidentării nu a putut evolua în turneul preolimpic de calificare la Jocurile Olimpice. Fără ea, România a încheiat pe 7 și a ratat prezența la Rio.

ADVERTISEMENT

Accidentările nu au ocolit-o nici în ultimii ani. În 2017 a suferit o ruptură a tendonului ahilian, iar în următorul an și jumătate a suferit trei intervenții chirurgicale. Se gândea să renunțe la gimnastică, însă în ianuarie 2019 după un control efectuat la Viena, medicii i-au dat undă verde să se antreneze la 100% capacitate.

Larisa Iordache, calificată in extremis la Tokyo! Medicii, uluiți că a putut concura cu o criză renală
Larisa Iordache, calificată in extremis la Tokyo! Medicii, uluiți că a putut concura cu o criză renală. Sursa: sportpictures.eu

”Dacă nu credeam că am 1oo% șanse, nu mai făceam pasul acesta, nu mă mai reapucam de gimnastică. Cred în mine, cred în ceea ce am făcut până acum, cred în antrenorii mei și în ceea ce spun ei și asta e cel mai important pentru mine”, Larisa Iordache

A concurat cu o criză renală în ziua decisivă pentru Tokyo!

A revenit abia în noiembrie 2020, în perioada de pandemie la Campionatele Naționale ale României. A prins un loc în echipă la Europenele de la Mersin, acolo unde a câștigat două medalii de aur (sol și bârnă) și două medalii de argint (echipe și sărituri).

ADVERTISEMENT

În aprilie 2021, Larisa Iordache a participat la Campionatele Europene de la Basel, ultima șansă de a se merge la Jocurile Olimpice. În ziua calificărilor, decisivă pentru prezența la Tokyo, sportiva a suferit o criză renală.

A stat internată 36 de ore în spitalul din Basel imediat după concurs!

A fost consultată de medicul competiției și în ciuda durerilor atroce, a decis să concureze. Cu toate acestea, a încheiat concursul pe locul 4 și a reușit să obțină biletele de Tokyo. A încheiat concursul cu 13.466 la bârnă, 13.400 la sol, 14.366 la sărituri și 13.466 la paralele.

Din cauza crizei renale, Larisa Iordache a fost internată timp de 36 de ore în spitalul din Basel și nu a putut concura în ziua finalelor. Însă, obiectivul a fost atins. Larisa Iordache va concura la Tokyo, pe cea mai înaltă scenă.

Mesajul Larisei Iordache de pe patul de spital
Mesajul Larisei Iordache de pe patul de spital

“Vrea o medalie. De asta a și revenit. Să obțină o medalie olimpică, cât mai strălucitoare. A fost foarte dificil, dar ne bucurăm că a obținut biletul, și-a îndeplinit visul. Este important să continuăm pregătirea pentru visul olimpic”, Cristi Moldovan, antrenorul Larisei Iordache

  • 25 de ani are Larisa Iordache
  • 3 gimnaști va avea România la Tokyo (Marian Drăgulescu, Maria Holbură, Larisa Iordache)
ADVERTISEMENT