News

Lăsaţi să moară! Bolnavii de HIV/ SIDA acuză statul că le-a interzis accesul la tratament din cauza pandemiei

Asociațiile pacienților cu HIV/SIDA susțin că statul român le-a blocat accesul în spitalele de boli infecționase și, implicit, la tratament adecvat.
21.05.2021 | 16:03
Lasati sa moara Bolnavii de HIV SIDA acuza statul ca lea interzis accesul la tratament din cauza pandemiei
ADVERTISEMENT

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) avertizează că pacienții cu HIV nu mai au acces în spitale de mai bine de un an de zile, statul român dedicând aceste unități exclusiv tratării cazurilor de Covid-19, informează HotNews.

UNOPA arată că pandemia a agravat situația persoanelor cu HIV/SIDA din punctul de vedere al accesului la diagnosticare, tratament și îngrijiri medicale adecvate.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții pacienților susțin că a devenit mult mai dificil accesul la medicul curant sau la analizele specifice acestei patologii.

Peste 50% din pacienții cu HIV/SIDA nu și-au putut face analizele

Persoanele seropozitive nu au mai avut acces în această perioadă la medicul curant și nu au mai fost posibile internările în spitale pentru problemele grave de sănătate generate de această infecție. 6 din 10 pacienți diagnosticați cu HIV/SIDA nu au avut ACCES la medicul infecționist pentru consultație în perioada pandemiei și peste 50% dintre ei nu au efectuat analizele de monitorizare ale viremiei de peste un an de zile”, se arată într-un raport al UNOPA.

ADVERTISEMENT

Organizația semnalează că problemelor generate de pandemie li s-a adăugat un risc serios ca să rămână fără tratamentul de care au nevoie, în condițiile în care a fost redus cu 50% bugetul pe anul în curs pentru Programul Național de HIV/SIDA.

Un alt pericol semnalat de UNOPA este faptul că există riscul ca o mare parte din cazurile noi de infectare să rămână nedescoperite.

ADVERTISEMENT

Un indiciu îl reprezintă scăderea cu peste 50% a numărului de cazuri noi de infecție cu HIV/SIDA înregistrate în evidențele centrelor de specialitate în 2020, în condițiile în care a fost limitat accesul la testarea HIV din cauza pandemiei de Covid-19.

Având în vedere riscul ca evoluția îmbolnăvirilor în rândul populației să se situeze sub ‘radarul’ sistemului şi ca infecția să se răspândească silențioasă, neglijată și necontrolată prin tratament și monitorizare clinică, e nevoie de acces la testare”, susțin reprezentanții Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

ADVERTISEMENT