Life

Când pică Lăsatul secului pentru Postul Paștelui 2022. Ce se mănâncă în această zi

Lăsatul secului reprezintă o sărbătoare importantă în calendarul ortodox înainte de Postul Paștelui 2022. Este ultima zi în care credincioșii pot mânca de dulce.
04.03.2022 | 23:36
Cand pica Lasatul secului pentru Postul Pastelui 2022 Ce se mananca in aceasta zi
Când sărbătorim Lăsatul secului. Ce se poate consuma înainte de Postul Paștelui. Sursa foto: calendarulortodox.ro
ADVERTISEMENT

Anul acesta Lăsatul secului pică duminică, 6 martie 2022 și este momentul care îi pregătește pe creștini pentru perioada în care nu mai pot consuma produse din lapte, brânză, unt și ouă. Anterior, a fost Lăsatul secului de carne.

Când sărbătorim Lăsatul secului. Ce se poate consuma înainte de Postul Paștelui

Ultima zi în care se poate mânca de dulce se mai numește și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și este o rânduială care-i aduce la aceeași masă pe credincioșii de pretutindeni.

ADVERTISEMENT

Creștinii ortodocși nu pot consuma duminică, 6 martie 2022, niciun fel de carne, însă au voie ouă și produse lactate. Lăsatul secului de carne a fost în data de 27 februarie.

O veche tradiție spune că femeile din gospodărie pregătesc plăcinte cu brânză, gogoși sau alte preparate culinare, care de asemenea se pot da de pomană pentru sufletul celor adormiți.

ADVERTISEMENT

Lăsata secului, 6 martie 2022. Tradiții și obiceiuri

Un vechi obicei ne amintește că Lăsatul secului trebuie să le găsească pe gospodine spălând toate vasele în care au fost pregătite produsele „de dulce” pentru că în ele urmează să se gătească cele de post.

De Lăsata secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă. A doua zi acestea trebuie aruncate afară, spre răsărit, în timp ce gospodinele rostesc anumite vorbe.

ADVERTISEMENT

„Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”. Se crede că prin acest obicei păsările nu vor strica ogoarele.

Totodată, în această zi de mare sărbătoare, înainte de Postul Paștelui, oamenii merg să se întâlnească cu nașii de cununie sau de botez. Se respectă această tradiție încă din strămoși.

ADVERTISEMENT

Duminică este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie ceea ce înseamnă că nu se spală, nu se coase și nu se calcă. Nu se dau bani cu împrumut. Pe de cealaltă parte, este un moment în care se înalță rugăciuni.

ADVERTISEMENT