Fotbal international

Laszlo Boloni, atac devastator la conducătorii din fotbalul românesc. “Sunt doar pentru interesul lor”

07.09.2018 | 14:17
Laszlo Boloni atac devastator la conducatorii din fotbalul romanesc Sunt doar pentru interesul lor

După ce sezonul acesta am rămas fără nici o echipă în grupele cupelor europene Laszlo Boloni, aflat de doi ani pe banca echipei belgiene Royal Antwerp, lansează un atac devastator la adresa conducătorilor din fotbalul românesc. Pe aceştia îi consideră Boloni, câştigător al Cupei Campionilor Europeni în 1986, la Sevilla, în finala cu FC Barcelona, drept principalii responsabili pentru reculul teribil la nivel de competiţii europene prin care trece fotbalul din România. Boloni face aceste afirmaţii dure într-un interviu acordat pentru cotidianul Adevărul.

“Asta arată, în primul rând, lipsa de logică a responsabililor. Să nu-mi spuneţi că mijlocaşul stânga e de vină sau că a greşit portarul! Nu sunt de acord! În România, nu există stabilitate! (…) În România, avem impresia că aia din Luxemburg sunt nişte „desculţi“, cum se spune în limbaj fotbalistic, dar să ştiţi că antrenorii şi jucătorii de acolo sunt instruiţi într-un mediu sănătos. Se lucrează bine la ei, sunt bine organizaţi. Chiar şi aşa însă, eliminarea CFR-ului e un rezultat ruşinos, în primul rând pentru conducerea clubului!”.

Laszlo Boloni, atac devastator la conducătorii din fotbalul românesc, E şocat de situaţia de la Cluj

Boloni nu poate înţelege situaţia de la CFR Cluj. Nu pricepe cum de Dan Petrescu a decis să plece după ce a câştigat campionatul şi cum de s-a ajuns la soluţia Edi Iordănescu, pentru că acesta nu avusese rezultate deosebite care să-l recomande la echipa campioană. Pentru ca apoi să fie dat afară după trei meciuri.

laszlo boloni, ofensivă la conducătorii din fotbalul românesc. Nu înţelege numirea lui Edi Iordănescu la CFR Cluj şi apoi demiterea acestuia (foto) după trei meciuri
laszlo boloni, ofensivă la conducătorii din fotbalul românesc. Nu înţelege numirea lui Edi Iordănescu la CFR Cluj

“Mă întreb ce fel de contracte se semnează la noi? Cum e posibil ca Dan Petrescu să părăsească echipa campioană? Şi de ce ajunge Edi Iordănescu la Cluj? Jos pălăria pentru el, dar să mergi la echipa campioană fără nişte rezultate mari înainte…Eu n-aş fi îndrăznit! Iar tu, ca şi club, dacă l-ai luat, cum să-l dai afară după trei meciuri? E ridicol!

Boloni a ieşit campion în Portugalia şi în Belgia

Şi apoi te elimină Dudelange…Păi, primeşti ceea ce meriţi! La noi, antrenorii nu mai sunt antrenori, iar conducătorii sunt implicaţi în fotbal pentru ego-ul lor, pentru interesul lor, pentru distracţia lor. Nu cred că fotbalistul român a devenit mai leneş decât cel din alte ţări. La noi însă, lipseşte calitatea şi logica muncii. Avem conducători care nu se pricep la fotbal, iar antrenorii sunt aşa cum îi creştem. (…) Şi eu am călătorit la viaţa mea de foarte multe ori cu avionul, dar, de fiecare dată când trebuie să mă sui în avion, prefer să am un pilot. Nu pilotez eu avionul! Din păcate, asta nu înţeleg conducătorii din fotbalul românesc”

În cariera sa Laszlo Boloni a antrenat 12 cluburi plus timp de un an naţionala României, în 2000-2001, într-o grupă câştigată de Italia, în care tricolorii au încheiat pe poziţia secundă. Însă Boloni nu a mai aşteptat barajul cu Slovenia, alegând să plece la Sporting Lisabona, unde a câştigat titlul, iar naţionala a fost preluată de Gică Hagi, care a pierdut calificarea la Mondialul din Coreea de Sud şi Japonia. Boloni a câştigat în Portugalia campionatul, Cupa şi Supercupa, iar la Standard Liege campionatul şi două Supercupe. Actuala sa echipă, Antwerp este neîvinsă în acest sezon, după şase meciuri, cu 3  victorii şi 3 egaluri, ultimul scos în minutul 93 la Bruxelles, pe terenul lui Anderlecht.