În sezonul viitor din SuperLiga României, am putea avea două cluburi sponsorizate de guvernul maghiar. Sepsi Sfântu Gheorghe evoluează deja de ani buni în primul eșalon din România, iar Csíkszereda, echipa din Miercurea Ciuc, e favorită la promovarea din liga a doua.
Ciucanii au făcut un sezon de senzație în liga a doua. Csíkszereda ocupă primul loc în ierarhie, cu 41 de puncte după doar 16 etape. Bilanțul este unul aproape perfect și e greu de crezut că formația din Harghita mai poate rata promovarea în SuperLiga.
În ultimii ani, guvernul maghiar a investit bani serioși în echipele de fotbal din zone cu un procent ridicat de populație de etnie maghiară. Cluburile au profitat pe deplin de aceste sume și au apărut tot mai multe formații cu bugete ridicate. Sepsi și Csíkszereda au investit în academii, iar rezultatele se văd acum, la câteva sezoane bune distanță.
Laszlo Dioszegi, patronul celor de la Sepsi Sfântu Gheorghe, a oferit o reacție despre bugetul pe care cei de la Csíkszereda l-ar putea avea în sezonul următor, în cazul în care obțin promovarea în SuperLiga României. Echipa de seniori a ciucanilor nu va beneficia de bani din partea guvernului maghiar, ci doar cele de juniori.
„Pentru academie, primesc și ei bani. Pentru echipa mare, însă, nu primesc deloc. Sunt și eu curios cum va fi la ei anul viitor. Nu o să fie o echipă bogată. O spun din start: nici ei nu o să își permită să tragă pentru playoff”, a explicat Laszlo Dioszegi, omul numărul 1 de la Sepsi Sfântu Gheorghe.
Diószegi a vorbit și despre modul în care Ungaria investește la Sepsi Sfântu Gheorghe. Omul de afaceri a explicat faptul că banii nu merg direct la echipa mare, ci la academia covăsnenilor. De asemenea, aceste sume sunt folosite și pentru întreținerea arenei.
„Din Ungaria nu vin bani, au venit doar pentru construirea stadionului. Pentru academie vine în jur de un milion de euro și pentru întreținerea terenului. Nu a venit niciun forint sau vreun leu pentru echipa mare din Ungaria.
Cam jumătate de milion pentru copii și jumătate de milion pentru întreținerea terenului. 120 de mii de euro vin de la FRF, nu vreau să spun suma exactă, între 110 și 130 de mii de euro. Noi suntem pe locul 5 în țară la academii. Mai punem și noi și academia primește până la 800 de mii de euro”, a mai spus Diószegi, conform Digi Sport.