News

Laszlo Tokes agită spiritele. I-a cerut lui Viktor Orban să se implice mai eficient în susținerea autonomiei Ținutului Secuiesc

Fostul episcop reformat Laszlo Tokes agită spiritele pe plan intern. Sâmbătă, la Băile Tușnad, acesta i-a cerut lui Viktor Orban să se implice mai eficient în susținerea autonomiei Ținutului Secuiesc.
23.07.2022 | 18:00
Laszlo Tokes agita spiritele Ia cerut lui Viktor Orban sa se implice mai eficient in sustinerea autonomiei Tinutului Secuiesc
Autonomia Ținutului Secuiesc, din nou în prim-plan. Laszlo Tokes i-a cerut lui Viktor Orban să se implice. Sursa foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay
ADVERTISEMENT

Subiectul legat de autonomia Ținutului Secuiesc este readus pe agenda publică, odată cu a 31-a ediție a Universității de Vară de la Tuşnad.

Autonomia Ținutului Secuiesc, din nou în prim-plan. Laszlo Tokes i-a cerut lui Viktor Orban să se implice

Prezent și el la evenimentul din Harghita, Laszlo Tokes a avut un mesaj direct pentru Viktor Orban, invitatul special al acestui eveniment.

ADVERTISEMENT

Fostul pastor reformat i-a cerut premierului maghiar să susțină mai implicat aspirațiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc.

Apelul a fost făcut în cadrul prezentării pe care a susținut-o în cadrul celei de-a 31-a ediții a Universității de Vară de la Tușnad, scrie site-ul Hirado.hu.

ADVERTISEMENT

Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru (n.r. Viktor Orban) să susţină eforturile de autonomie a Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a spus Laszlo Tokes, potrivit sursei citate.

Tokes spune că prezența UDMR în Guvern poate da un impuls temei autonomiei Ținutului Secuiesc

Laszlo Tokes a mai spus că adepții acestei mișcări separatiste vor profita de avantajul prezenţei UDMR în Guvernul României ”pentru a da un nou impuls subiectului autonomiei”, care necesită aprobarea Parlamentului României.

ADVERTISEMENT

Fostul episcop a mai acuzat faptul că, la București, autonomia este incriminată în mod constant, și viața politică maghiară din Transilvania este divizată de subiectul autodeterminării naționale.

”Nu putem schimba această situaţie contradictorie decât printr-o voinţă publică unitară. Împreună cu aliaţii direcţi – Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi cu Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) – Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) va continua să lupte pentru autonomie în forma în care aceasta a fost descrisă şi în programul UDMR, şi nu va accepta niciun compromis”, a mai declarat politicianul maghiar.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, Tokes a mai spus că primul test al unității maghiare care se dorește în Transilvania va fi reprezentat de elaborarea şi adoptarea legii minorităților, o măsură prevăzută în programul de guvernare.

ADVERTISEMENT
Tags: