News

Laszlo Tokes agită spiritele. I-a cerut lui Viktor Orban să se implice mai eficient în susținerea autonomiei Ținutului Secuiesc

Fostul episcop reformat Laszlo Tokes agită spiritele pe plan intern. Sâmbătă, la Băile Tușnad, acesta i-a cerut lui Viktor Orban să se implice mai eficient în susținerea autonomiei Ținutului Secuiesc.
23.07.2022 | 18:00
Laszlo Tokes agita spiritele Ia cerut lui Viktor Orban sa se implice mai eficient in sustinerea autonomiei Tinutului Secuiesc
Autonomia Ținutului Secuiesc, din nou în prim-plan. Laszlo Tokes i-a cerut lui Viktor Orban să se implice. Sursa foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay
ADVERTISEMENT

Subiectul legat de autonomia Ținutului Secuiesc este readus pe agenda publică, odată cu a 31-a ediție a Universității de Vară de la Tuşnad.

Autonomia Ținutului Secuiesc, din nou în prim-plan. Laszlo Tokes i-a cerut lui Viktor Orban să se implice

Prezent și el la evenimentul din Harghita, Laszlo Tokes a avut un mesaj direct pentru Viktor Orban, invitatul special al acestui eveniment.

ADVERTISEMENT

Fostul pastor reformat i-a cerut premierului maghiar să susțină mai implicat aspirațiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc.

Apelul a fost făcut în cadrul prezentării pe care a susținut-o în cadrul celei de-a 31-a ediții a Universității de Vară de la Tușnad, scrie site-ul Hirado.hu.

ADVERTISEMENT

Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru (n.r. Viktor Orban) să susţină eforturile de autonomie a Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a spus Laszlo Tokes, potrivit sursei citate.

Tokes spune că prezența UDMR în Guvern poate da un impuls temei autonomiei Ținutului Secuiesc

Laszlo Tokes a mai spus că adepții acestei mișcări separatiste vor profita de avantajul prezenţei UDMR în Guvernul României ”pentru a da un nou impuls subiectului autonomiei”, care necesită aprobarea Parlamentului României.

ADVERTISEMENT

Fostul episcop a mai acuzat faptul că, la București, autonomia este incriminată în mod constant, și viața politică maghiară din Transilvania este divizată de subiectul autodeterminării naționale.

”Nu putem schimba această situaţie contradictorie decât printr-o voinţă publică unitară. Împreună cu aliaţii direcţi – Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi cu Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) – Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) va continua să lupte pentru autonomie în forma în care aceasta a fost descrisă şi în programul UDMR, şi nu va accepta niciun compromis”, a mai declarat politicianul maghiar.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, Tokes a mai spus că primul test al unității maghiare care se dorește în Transilvania va fi reprezentat de elaborarea şi adoptarea legii minorităților, o măsură prevăzută în programul de guvernare.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”